Cykelferie gennem Danmark

Danmark var det første land i verden, som fik et net af nationale cykelruter. Vi guider til fire af dem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

HÆRVEJEN

Hvor: Fra Frederikshavn eller Hirtshals til den danske-tyske grænse

Hvad: National cykelrute nummer 3

Længde: Knap 450 km, 78 pct. på asfalt

Info: haervej.dk

Hærvejen eller Oksevejen, som den også kaldes, er den gamle tranportvej ned gennem Jylland. Den følger højderyggen, der, hvor det var tørrest og lettest at færdes med få vandløb at krydse. Ruten er også en del af den internationale Pilgrimsrute (EuroVelo3) fra Trondheim i Norge til Santiago de Compostela i Spanien. Der er kortlagt to hærvejsruter, en for vandrere og en for cyklister, som forenes nu og da undervejs. Ruten går som dengang forbi kirker og klostre, hvor der var overnatningsmuligheder. I dag er der også etableret herberg med en dagsmarch mellemrum på etapen mellem Viborg og grænsen. Der kan købes færdige cykelpakker med overnatning. VisitViborg.dk har en tur fra Viborg til Padborg med dagsetaper på 40 til 55 km og syv overnatninger.

3 seværdigheder

Viborg Domkirke er den store kirke på Hærvejen, som i Pilgrimsrutens ånd bør besøges. Der har været kirke på stedet fra 980. Kirken er brændt adskillige gange. Den nuværende kirke er fra 1876 og en moderne rekonstruktion med et lidt kikset udseende med for smalle tårne. Kongernes Jelling med Danmarks dåbsattest, Jellingstenen, som forkynder, at landet er kristent, samt et oplevelsescenter om mere end 1000 års historie og vikingekongerne Gorm og Harald. Frøslevlejren nær Padborg er i sammenhængen ny historie. Lejren blev oprettet i 1944 på dansk initiativ for at undgå deportation af danske fanger til kz-lejre i Tyskland.

Info: viborgdomkirke.dk, natmus.dk/museerne/kongernes-jelling og froeslevlejren.dk

Sydhavsruten

Hvor: Fra Rudbøl til Møn

Hvad: National Cykelrute nr. 8

Længde: 360 km, 95 pct. asfalt

Info: visitdenmark.dk

Ruten går med hjælp af tre færgeoverfarter tværs gennem det sydlige Danmark. Fra det flade vadehavslandskab langs grænsen til Tyskland til et mere bakket landskab og Sønderborg, tværs over Als til Fynshav, hvorfra der er færge til Bøjden, hvor ruten snor sig idyllisk langs sydkysten af Fyn videre over Tåsinge og Langeland til færgen Spodsberg-Tårs. På Lolland går ruten langs nordkysten ud til Smålandsfarvandet og derfra mod Falster og tværs til østkysten, som følges til Stubbekøbing, hvor der sejles til Nyby på Bogø, videre over dæmningen til Møn, hvor ruten ender ved Møns Klint. Sydhavsruten er en del af den internationale cykelrute Østersøen rundt, Baltic Sea Cycle Route (Eurovelo10)

3 seværdigheder

Historiecenter Dybbøl Banke på stedet, hvor Danmarkshistoriens vigtigste slag stod. Men også det mest blodige og med et nederlag, som satte ar i den danske selvforståelse. Valdemars Slot på Tåsinge er åbent som herregårdsmuseum. I hovedbygningens øverste etage er jagt- og trofæmuseum og i en ladebygning museum for lystsejlads. I nærheden ligger Landet Kirke, hvor den danske linedanserinde Elvira Madigan og den svenske officer Sixten Sparre ligger begravet under en kæmpeeg. De valgte sammen døden, da de ikke kunne få hinanden. På Lolland går cykelruten forbi Knuthenborg Safaripark, hvor man også kan cykle rundt, dog ikke i afdelingerne med farlige dyr. Der er 23 km veje i safariparken.

Info: museum-sonderjylland.dk, valdemarsslot.dk og knuthenborg.dk

BORNHOLM RUNDT

Hvor: Øen rundt langs kysten

Hvad: National cykelrute nr. 10

Længde: 105 km, 90 pct. asfalt

Info: bornholm.info

En rute med masser af havudsigt. Den er anlagt på gamle redningsstier og nedlagte jernbaner, samt skovveje og kommuneveje gennem forskelligt landskab. Det siges, at Bornholm er Skandinavien samlet på et sted. Fra klipperne i nord, skovene midt på øen til de hvide sandstrande i syd. Afstanden mellem byer og seværdigheder er meget cykelvenlig. Bornholm er kun 30 km på den ene led og 40 km på den anden, og der er 230 kilometer skiltede cykelveje på øen. Den nationale cykelrute er i sammenligning med de øvrige nationale ruter i overkommelig længde. Faktisk ikke mere, end at den kan køres på én dag, som man gør under det årlige løb, »Bornholm Rundt På Cykel«. Det afvikles i år søndag 16. august.

Østerlars Rundkirke. Fold sammen
Læs mere

3 seværdigheder

Hammershus, Danmarks måske smukkeste borgruin på øens nordspids. Det var forsvarsværk og senere statsfængsel, hvor Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina blev indsat i 1660. I 1743 blev Hammershus rømmet,. Det blev derefter anvendt som stenbrud, men fredet i 1822. Hammerhusudstilling i Slotsgården i Sandvig. Udstillingen er en del af Bornholms Middelaldercenter. Her er middelalderen bygget med stormandsgård, hvor de velbjærgede levede i flotte omgivelser, og landbohuse, hvor bønderne boede mere beskedent. I Neksø ligger museet for øens mest berømte maler, Oluf Høst. Det er indrettet i hans hjem, Norresân (Nørresand), som han indrettede i 1929 og boede i frem til sin død i 1966.

Info: ohmus.dk og bornholmsmiddelaldercenter.dk

LIMFJORDSRUTEN

Hvor: Rundt om Limfjorden

Hvad: National cykelrute nummer 12

Længde: 610 kilometer, 90 pct. asfalt

Info: VisitNordjylland.dk

Turen rundt om Limfjorden går gennem både byer, kulturhistorie og varieret natur. På nordsiden af fjorden er der store flade strækninger afbrudt af små bakkeøer og naturområder som Arup Vejle med rørskov og skestorke. Længst mod vest Thyborøns klitlandskab og det barske Vesterhav. Mod Lemvig roligere strandenge og smukke skrænter ved Toftlum Bjerge. Syd for Limfjorden er landskabet mere blidt med skovklædte bakkedrag, og længst mod øst i Egense sejler den lille færge på fem minutter til Hals på nordsiden af fjorden. Man kan følge ruten hele vejen rundt, men med de syv broer og de fem limfjordsfærger på tværs af fjorden, kan skydes genvej til en kortere Limfjorden rundt.

3 seværdigheder

Spøttrup Middelalderborg med voldgrave, borgtårne, riddersal og kirkerum ligger på sydsiden af fjorden på halvøen Salling. Følg historierne om hverdagslivet på borgen fra middelalderen til 2. Verdenskrig, og gå tur i parken med udsigt til Limfjorden. Lidt længere mod nord på halvøen kan man gøre en afstikker til den lille ø Fur og besøge Fur Bryghus. Her er restaurant, så man både kan spise og smage den lokale øl. Længere mod øst ligger Stenaldercenter Ertebølle, som fortæller om den tidligste historie ved fjorden. Museet ligger ved Ertebølle Hoved, en 20 meter høj klint af moler og vulkanske askelag. Der er trappe ned til vandet og fra toppen en flot udsigt over Limfjordslandet og Bjørnsholmsbugt.

Info: museumsalling.dk og furbryghus.dk og vesthimmerlandsmuseum.dk