Costa Tropical er fyldt med sol og palmesus, men det mest interessante er det store kors på toppen

På en klippe ved badebyen Almuñécar står et kors, som er nøglen til at forstå en vigtig og blodig del af Andalusiens historie. Fønikerne, romerne, maurerne og til sidst kristne spaniere har på skift haft kontrollen over byen, hvor palmerne svajer, og en næsten 3000 år lang historie udfoldes.

Fra promenaden Paseo del Altillo kan man se klippen Peñones del Santo med det høje kors. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På strandens barer nyder grupper af turister deres kaffe –  eller måske formiddagens første kolde forfriskning – med udsigt over Middelhavet. Bag os rejser sig dobbeltklippen Peñones del Santo, som deler Almuñécars bystrand i to, og oven på de mørke, vandskurrede sten et menneskehøjt kors. Det blev rejst i år 1900 for at mindes, hvad der hændte her i 1489.

Korset på toppen af Almuñécar er en af byens mest interessante seværdigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernesto Ros / Iris.

På det tidspunkt havde den befæstede fisker- og handelsby sammen med resten af Andalusien været kontrolleret af de muslimske maurere i mere end 700 år. Mens det var lykkedes de kristne spaniere at fordrive maurerne fra vigtige bastioner som Sevilla og Córdoba længere mod nord allerede i 1200-tallet, holdt de arabiske efterkommere stand i byerne tættest på kysten med Granada som hovedstad.

I Spanien kaldes den kristne tilbageerobring af Den Iberiske Halvø for La Reconquista, og den tog atter fuld fart, da de to kristne kongeriger Kastilien og Aragonien blev smædet sammen under brylluppet mellem dronning Isabella og kong Ferdinand i 1469. Det blev fødslen af det Spanien, vi kender i dag, og det kom til at ændre Almuñécars historie for altid.

Den kristne sejr medførte stor nedtur

Dronning Isabella og kong Ferdinand besluttede, at de sidste mauriske bastioner i Andalusien skulle knuses en for en, og et blodigt kapitel i Spaniens historie blev skrevet i de efterfølgende år. 100.000 maurere blev dræbt på ti år, og både jøder og muslimer blev tvunget til at konvertere til kristendom eller forlade Spanien.

Almuñécars klima er tæt på tropisk. Solhungrende turister kan være heldige at opleve dage med sol og 20 grader selv i december og januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa.

Maurerne havde tilladt de mange jøder og kristne i Andalusien at praktisere deres tro, så længe de betalte en skat til emiren af Granada. Dronning Isabella og hendes mand, Ferdinand, viste ikke samme nåde.

»Det kan måske lyde som den lykkelige slutning på en grum fortælling, at Andalusien og Almuñécar nu blev frelst af den kristne hær, men der er flere lag i den historie.«


I 1489 nåede Isabella og Ferdinands hær til Almuñécar. Byen var reelt forsvarsløs, og bystyret valgte med de mange blodsudgydelser in mente at overgive sig og overdrage byens nøgler til den kristne hær. Tre år senere erobrede man også hovedstaden Granada i bjergene nord for Almuñécar, og 800 års muslimsk herredømme i det sydlige Spanien var forbi.

Det kan måske lyde som den lykkelige slutning på en grum fortælling, at Andalusien og Almuñécar nu blev frelst af den kristne hær, men der er flere lag i den historie. Maurerne havde været i Spanien i 800 år, da de blev fordrevet, og i løbet af denne lange tilstedeværelse havde de opbygget en civilisation, der var blandt de mest udviklede i Europa i den tidlige middelalder.

Med sig havde de ikke kun et sprudlende kulturliv med poesi, musik og udsøgt havekunst. Maurerne kendte også til matematiske formler, der gjorde, at de kunne opføre mageløse bygninger som paladset Alhambra. De forbedrede både landbruget og fiskeriet og introducerede ukendte afgrøder som de lukrative sukkerrør, ligesom de medbragte nye standarder inden for sanitet og hygiejne med bl.a. dampbade og koldvandsbassiner.

Fønikerne startede Almuñécars fiskeindustri 400 år f.v.t., og maurerne forbedrede den. I dag er frisk fisk og skaldyr fortsat på menuen mange steder i byen. Her frisklandede ansjoser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa.

Store dele af denne florissante kultur gik tabt efter Granadas fald. Mange muslimer valgte at udvandre til det nuværende Marokko, og Andalusiens økonomi begyndte at smuldre. Det har forfulgt regionen lige siden, og kun den knastørre provins Extremadura tæt på grænsen til Portugal er i dag fattigere.

Fønikernes urgamle fiskefabrik

Da maurerne kom sejlende og indtog kysten, vi i dag kender som Costa Tropical, var Almuñécar allerede en gammel stad. Ingen ved, hvor længe der har boet mennesker her, men det er et faktum, at neandertalere slog deres folder i nærområdet, hvor der også levede homo sapiens for over 20.000 år siden. Det var dog først, da det mellemøstlige handelsfolk fønikerne begyndte at sprede sig over Middelhavet, at der for alvor skete noget.

Fønikerne og senere romerne saltede fisk i store kar, som kan betragtes neden for San Miguel-borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa.

Fønikerne, der var en torn i øjet på romerne, var driftige sømænd og grundlagde bl.a. den kendte fortidsby Karthago i Tunesien. Herfra oprettede de byer og handelsstationer mange steder ved Middelhavet, bl.a. Almuñécar. Et fønikisk bysamfund tog form omkring år 800 f.v.t., og efter den rolige stund på stranden går vi over i den nærtliggende park El Majuelo, hvor de mest bemærkelsesværdige spor efter fønikerne kan opleves.

I et hjørne af Majuelo-parken findes resterne af byens urgamle fiskefabrik, der kan dateres til år 400 f.v.t. Det er muligt at komme helt tæt på de mange kar, som fønikerne og senere romerne anvendte til at salte fisk i. De saltede fisk var en af byens vigtigste indtægtskilder med eksport til hele det sydlige Europa. Selv om det sidenhen gik ned ad bakke for Andalusien, er det imponerende at tænke på, at her har været en højt udviklet fødevareindustri på et tidspunkt, hvor Danmark kun lige var nået til jernalderen.

Tapasbaren Los Pajaritos er en hemmelig og fantastisk knejpe med frisk fisk og skaldyr på menuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa.

Den gamle fiskefabrik ligger for foden af Almuñécars historiske stolthed San Miguel-borgen, der rejser sig på en enorm klippe med tårne og tunge borgmure. De mange magthavere, der har kontrolleret byen – fra romere og visigotere til maurere og kristne – har alle udstykket og forstærket San Miguel-borgen, der i dag står som et vidnesbyrd på, at Almuñécar i flere tusind år har været en ombejlet by. Og mens man står her og læner nakken tilbage og ser op på tårne og skydeskår i en skov af slanke palmer, forstår man hvorfor.

San Miguel-borgen stammer fra fønikernes tid. Under det næsten 800 år lange mauriske styre blev den udbygget, før de kristne spanske magthavere gav den sit nuværende ydre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Picasa.