Colorados udendørs legeplads

Rocky Mountain National Park i Colorado opfylder enhver drøm om USA’s højeste bjergkæde. Fra vejpas med svimlende udsigter til dalstrøg med græssende elge, og et væld af bjergsøer. Vi guider til aktiviteter i bil, til fods – og de alternative.

Longs Peak er med sine 4.346 meter parkens højeste top og et meget populært bjerg at bestige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den flade, tørre prærie, der dækker store dele af det centrale USA, er dårligt nok forsvundet i bakspejlet, inden bjergene begynder at tårne sig op.

Bjergkæden Rocky Mountains strækker sig 4.800 km på langs af USA, fra New Mexico i syd til op i Canada. Intet sted er bjergene dog så høje som i Colorado, og intet sted i Colorado så imponerende som i Rocky Mountain National Park – Colorados bedste udendørs legeplads.

Her venter enge med dyreliv langs floder og sumpområder med fugleliv og bævere, samt 800 kilometer afmærkede vandrestier, der spænder fra hyggeture, hvor selv de små kan være med, til strabadserende langture med rygsæk, telt og proviant.

Højere til vejrs i parken ligger 150 kølige bjergsøer under dramatiske tinder, den alpine tundra, hvor bjerggederne græsser, men træerne har givet op, og de nøgne klippesider, hvor det kun er dem med god balance og tungen lige i munden, der kan færdes – måske på vej mod toppen af en af Colorados berømte toppe på over 14.000 fod.

Du kan opleve parken på et par dage gennem bilruden, men de store landskaber og svimlende udsigter træder langt mere i karakter, hvis du stiger ud og udforsker dem til fods, i cykelsadlen eller på hesteryg. Her er fire forslag i parken i bil, fem på gåben, og fem, hvis det skal være lidt anderledes.

4 køreture

Bliv ikke overrasket, hvis en enkelt dag i bilen byder på alt fra solbeskinnede enge til udsigtspunkter, hvor vinden rusker, og landskaberne virker uendelige. Her er fire veje, du ikke bør gå glip af:

Trail Ridge Road:

Hovedvejen gennem parken snor sig fra de grønne dalstrøg mod øst, hvor der er god mulighed for at se vilde wapitier, amerikanske kronhjorte, op i 3.700 meters højde.

Heroppe er verden en anden. Her er bart, blæsende og ugæstfrit med storslåede udsigter ud over dramatiske klippetoppe og dybblå bjergsøer. Husk vindjakken og vær forberedt på sne året rundt.

Bear Lake Road:

Vejen leder ind i et dramatisk hjørne af parken, hvor en massiv mur af bjergvægge rejser sig, inden den ender blindt ved Bear Lake. Her venter vandrestier, og der er næsten garanti for, du er blevet fristet til at snøre vandrestøvlerne.

Old Fall River Road:

Den smalle, ensrettede grusvej slynger sig op gennem skov og langs klukkende bække til Alpine Visitor Center helt oppe under parkens tag. Her er vinden ofte kold og udsigten altid vid. Desværre blev vejen ødelagt af massive regnskyl i 2013 og åbner først igen i 2015.

Kawuneeche Valley:

I den mindre befærdede vestlige del af parken ligger skønne, grønne Kawuneeche Valley. Bliv ikke overrasket, hvis trafikken pludselig går helt i stå. Det er nok bare en af de mange elge, der lever i dalen, der hygger sig i vejkanten og får kameraerne til at klikke om kap.

5 vandreture

Man kan opleve meget fra vejene i nationalparken, og selv om man ikke når så geografisk stort et område til fods, er oplevelsen under åben himmel med garanti større. Parken har 800 kilometer afmærkede vandrestier i alle kategorier.

Bear Lake, Nymph Lake & Emerald Lake:

Området er et af de meste populære i parken. Selv de mindste kan vandre turen rundt om lille, dybblå Bear Lake, men fortsætter du et par kilometer op gennem skoven til Nymph Lake og Emerald Lake, hvor lodrette klippevægge rejser sig, forstår du virkelig, hvor enorme tinderne er.

Adams Falls:

Langt færre mennesker møder man på den korte, fine tur fra Grand Lake til Adams Falls – et fint vandfald, der bruser ned mellem klipper i nåleskoven. Turen er blot halvanden kilometer, men fortsætter du op ad East Inlet Trail, kommer du til et smukt, åbent dalområde med udsigt til de helt store bjerge. Husk tæppet og frokostkurven.

Flattop Mountain:

Har du mod på en lidt hårdere tur, så tag den 14 kilometer lange rundtur til Flattop Mountain. Her zigzagger en velholdt sti sig op til den åbne, alpine tundra, hvor der er god mulighed for at spotte kronhjorte og bjerggeder mod en baggrund af bjergtinder. Selv om det er en tur, der nok skal få sveden til at pible, er det en af de nemmeste måder at komme op til The Continental Divide – skillelinjen i landskabet, hvor alt vand mod vest løber ud i Stillehavet, og alt vand mod øst ender i Atlanterhavet.

Continental Divide Trail:

Vil du dybt ind i parken og opleve de mere øde, højtliggende egne, er der ikke nogen bedre rute end den næsten 50 kilometer lange del af Continental Divide National Trail (den 4.988 kilometer lange vandresti, der går fra Canada til Mexico), der fører gennem nationalparken.

Her vandrer man for det meste under virvaret af klippetoppe på den alpine tundra over trægrænsen, og bærer selv al udstyr til to-tre dages turen.

Longs Peak:

En tur til toppen af Colorados berømmede Longs Peak (4.346 meter) kræver ingen bjergbestigningsfærdigheder, men der er dog steder, hvor bjergsiden er nær lodret og et fald kan være fatalt. Der er 24 kilometer til toppen og tilbage, så de fleste starter om natten.

Foto: Tore Grønne.

5 alternative aktiviteter

Bil eller til fods er de oplagte, men der er masser af andre måder (også) at opleve Rocky Mountains på.

Til hest:

Colorado lugter stadig af det vilde vest. Her findes trods alt stadig vaskeægte guldgravere, og spørg blot folk om, hvad de synes om retten til at bære våben. Og er der nogen bedre måde at lege cowboy på end til hest?

Der findes en række stalde lige uden for parken, hvor du kan leje heste og tage på guidede ture ud på nogle af de over 400 kilometer hestestier. Her er ture på alt fra en time til en hel dag.

I cykelsadlen:

Er du klar til at tackle nogle højdemeter, er der glimrende cykling at komme efter. Parkens ukronede kongeetape er turen, der starter i dalbunden på grusvejen Old Fall River Road. Her venter hårnålesving i skoven, indtil du når op over trægrænsen og rammer hovedvejen i nationalparken, Trail Ridge Road. Inden du når vejens højeste punkt i over 3.700 meters højde, har du klatret 1100 højdemeter.

Men så kan du også se frem til 25 kilometer i fuld fart tilbage til udgangspunktet.

På floden:

Okay, teknisk set er der ikke rafting inden for nationalparkens grænser, men det foregår lige uden for, så vi tager den med.

Her er glubske, hvidskummende floder, der skærer sig gennem slugter, og der er fredelige floder, hvor du driver af sted og har tid til at læne nakken tilbage og beundre omgivelserne.

På snesko:

Vinteren i Rocky Mountain National Park er smuk. Her er masser af sne, masser af solskin og meget få mennesker. En af de bedste måder at opleve vinterparken på er med snesko spændt under fødderne.

Du finder fine, let tilgængelige ture på for eksempel Lumpy Ridge bag Stanley Hotel, til de frosne søer Nymph Lake og Emerald Lake, samt til toppen af Deer Ridge, hvorfra der er smukke udsigter mod alle fire verdenshjørner. Kawuneeche Valley byder på nemt, fladt terræn med udsigt til forrevne klippetoppe.

Med fiskestangen:

Floderne, der fredeligt flyder over enge eller bruser ned gennem kløfter, og de blanke bjergsøer under tiderne skulle nok kunne få hjertet til at banke hurtigt hos folk med hang til fiskeri.

Og det er nemt og lige til at komme i gang. Det kræver blot, at du køber en fisketilladelse (der for øvrigt gælder for hele Colorado) til 110 kroner for en uge eller 300 kroner for et helt år.