Cliff Richards vingård

En Rolling Stones-fan har på et årti skabt en af Algarves bedre vingårde i samarbejde med sin nabo, popstjernen Cliff Richard.

Popstjernen Cliff Richard. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Desværre, Cliff kommer ikke i dag. Han er jo på vej til Danmark,« siger Nigel Birch og smiler indforstået.

Han ved, at vi – og mange andre danskere og englændere – ikke kun finder vej til Adego do Cantor, der betyder sangerens vingård, for at smage de ædle druer, men også i håb om at møde manden, der indirekte har lagt navn til den.

Og Nigel Birch siger ikke nej til den selvsamme publicity af Vida Nova-vinserien, som lanceres i supermarkeder i flere danske byer denne weekend af Cliff Richard selv.

Han gør en dyd af at fortælle det med et wall of fame billedgalleri af bl.a. Michael Laudrup og Peter Schmeichel og et udstanset papfigur af sangeren i den kendte energiske positur.

Men der er ikke en lyd af hans popsange, og de bliver heller ikke solgt i den lille reception.

»Det vil gøre vores arbejde utroværdigt. Vi er en seriøs vingård, som har arbejdet hårdt på at skabe nogle konkurrencedygtige, velsmagende produkter, og så er min forretningspartner tilfældigvis i underholdningsindustrien,« siger Nigel Birch.

Nigel Birch og Cliff Richard mødtes på hans daværende restaurant i Albufeira. Cliff Richard er kommet på Portugals Algarve-kyst i 40 år, og Nigel og hans familie i 30 år. Sangeren havde allerede sin egen vingård, og han spurgte Nigel Birch, om han ikke havde lyst til at blive nabo og partner, for hans egne markeder kunne ikke yde nok til en selvstændig produktion.

Nigel tog sin søn Max med ind i firmaet, og efter at have fået Castle Rock Logistics fra Australien til at planlægge de tre vinmarkers beplantning og anlægningen af selve vineriet, gik de i gang med producere de første flasker i 2004.

»Cliff havde allerede syrah, mourvédre og tempranillo på sin mark plantet i 1997 og 1998 efter forslag fra den kendte australske vindyrker Richard Smart. Vi valgte at supplere med nogle af de samme samt andre, lokale druer,« siger Nigel Birch, mens han peger ud over markernes skønne placering med de berømte Algarve-strande i horisonten.

Han fortæller, at de med deres tiltag har været med til at genoplive en hensygnende branche i denne del af Portugal og genskabt et fornyet ry omkring vinene fra Algarve generelt, så selv kendere fra Douro i nord er imponerede. De producerer 150.000-250.000 flasker rød, hvid og rosé om året, som primært eksporteres til England og Danmark.

Dansk eneret på Vida Nova

Den danske forbindelse er ikke kun opstået pga. de stærke bånd, der altid har været mellem Cliff og hans store fanskare, det skyldes også den tidligere AGF’er Tommy Christensen, der siden han sluttede sin professionelle, internationale fodboldkarriere har været driftig forretningsmand, og med gode overtalelsesevner har fået dansk eneret på Vida Nova-serien.

Nigel Birch indrømmer, at han aldrig selv har været Cliff-fan, »jeg er en Rolling Stones-mand«, men en af Cliff Richards seneste koncerter i København overbeviste ham. Det er nu ikke kun derfor, at glæder sig til at lancere den første hvide mousserende vin med etiketten Congratulations i uge 42.

Den findes allerede i rosé, men den hvide, der er fremstillet efter champagne-metoden, skal dels markere et nyt produkt for vingården, og dels hylde Cliff Richard, der fylder 75 år 14.oktober.

Man behøver ikke være bange for ikke at kunne forstå alt det vinøse på rundvisningen og under smagningen, for den varetages på pæredansk af Christina Larsen. Hun har en fortid som bl.a. turistguide i Portugal, og hendes personlige venskab med Nigels Birchs svigerdatter gav hende for fire år siden jobbet på Adego do Cantor.

»Selvfølgelig spørger både danske og engelske besøgende, som for en stor del er medlemmer af fanklubber, hvornår han kommer. Det ved vi ikke, og det er i øvrigt sjældent, men jeg har oplevet, at han engang gemte sig bag en af papfigurerne, mens de blev vist rundt, og da han til sidst sprang frem, kunne gæsterne næsten ikke tro det.

Det var en sjov oplevelse for alle, men derudover prøver vi at adskille det, og nøjes med at lade hans navn fortælle, hvem der står bag,« fortæller Christina Larsen.