Christian Poulsens nye luksusliv

Skiftet fra Liverpool til Évian Thonon Gaillard betyder, at Christian Poulsen og familie rykker fra en engelsk arbejderby til fransk luksus. Vi har besøgt kur-byen Evian

Évian Masters Golf Club er ikke bare smuk, men også en udfordrende fornøjelse, fordi banen ligger på en skråning. Bemærk udsigten ud over Genève-søen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russerne er rykket ind. Bare et af flere tegn på, at kurbyen Évian-les-Bains ved Genèvesøen er luksus på den glitrende måde.

Læs også: God plads til festen i 10 kilometers højde

Med skinnende dørhåndtag og en hær af servicerende mennesker, altid parate til at forkæle, ælte og ekspedere gæsterne endnu dybere ind i det gode liv.

Hvis ikke bjergene, søudsigten og det verdensberømte kildevand Évian er nok, så er der luksusoaser som golfklubben og Buddha-bar Spa  til at overbevise kræsne sjæle om, at Evian er i en klasse for sig.
Her er hoteller for dem, der ikke spilder kostbar nattesøvn på at ligge og spekulere over minutprisen. Syv timers nattesøvn koster på det ypperlige Hôtel Ermitage i omegnen af 10 kr. – i minuttet (med udgangspunkt i skiltet på døren: 500 euro for en nat). I regnestykket indgår ikke den tid, det tager at smide sin kuffert på sengen og gispe over udsigten – over søen, naturligvis – og designer-inventaret.

Se også: Guide: Fodbold i London

Godt for nyrerne – og Danone
Historien om den smukke bys velgørende vand går tilbage til 1789. Efter sigende var det en markis fra byen ved foden af Alperne, der fik åbnet omverdenens øjne for det mirakuløse vand. Han led blandt andet af nyre- og leverproblemer og drak regelmæssigt af en lokal kilde på sine gåture og hævdede, at det havde en gavnlig virkning på hans helbred.
På den baggrund begyndte områdets læger at anbefale vandet som en kur mod diverse lidelser, og en fremsynet herre ved navn M. Falconnet var snedig nok til at købe byens to hovedkilder og begyndte i 1923 at sælge kildevandet i sit firma, Société des Eaux Minérales d’Évian.

Forretningsmanden gik senere fallit, men kan i graven trøste sig med, at han lagde grunden til det, der i dag er en gigantforretning og en del af Danone-koncernen.  Évian-vand sælges i dag i over 150 lande, og hver eneste dag sprøjter den lokale fabrik over en million flasker ud.

Verdens førende kurby
For at lokke kurgæster til ændrede Évian i 1865 sit navn til Évian-les-Bains. Kongelige og andre berømtheder var med til at opbygge renommeet, og i 1930’erne var Évian en af verdens førende kurbyer med teater, kasino og pragthoteller som Ermitage og det endnu finere søsterhotel, femstjernede Hôtel Royal.
Berømthederne elsker stadig Évian – tidligere præsident Francois Mitterand hørte til stamkunderne. Og de rige russere, der ellers er berygtet for en adfærd, der kan jage mere velopdragne jetsettere på flugt – har endnu ikke givet Evian problemer. 
Omvendt forlyder det, at et russisk rykind har givet skisportsstedet Courchevel, ligeledes i Rhône-Alpes, ridser i den velpolerede facade.

 

Se også: Kæmpe guide til timer i transit

Buddha på Hilton
De seriøse kurgæster kommer blandt andet for behandlinger mod reumatiske lidelser, stofskiftesygdomme og problemer med fordøjelsessystemet og urinvejene. De kure, Évians centrale kursted, Les Thermes Évian, tilbyder, er typisk af et par ugers varighed, og seriøsiteten underbygges af, at franskmænd får betalt opholdet af sygeforsikringen.
Det nye thermalbad – en moderne bygning med udsigt over søen og promenaden – tilbyder også behandlinger for dem, der bare vil forkæles: Hydromassage, aquabiking og mere i den dur.
Lidt længere henne ad strandpromenaden lokker det nyopførte Hotel Hilton med (selv)forkælelse af hobby-buddhistisk tilsnit. Spa’en på Hilton er verdens første Buddha-bar Spa – en udbygning af det populære Buddha-bar-koncept: Mørke trægulve, stearinlysstemning, asiatiske antikviteter, himmelsenge i udskåret træ, laber baggrundsmusik og dæmpet stemmeføring.
Alt dette ændrer ikke ved, at der er noget besynderligt ved at kigge ind i stedets gym, hvor muskuløse unge mænd løber om kap med sig selv på løbebåndet i noget, der ligner en asiatisk opiumshule.
Så hellere en slurk Évian-vand et sted på gågaden, som – når sandheden skal frem - ikke har meget andet at friste med end… vand og små lavendelposer i kønne provencestoffer.

Tøjbutikkernes lidt sløje udvalg harmonerer dårligt med byens luksushoteller – til gengæld har Hôtel Royal naturligvis sin egen tøjbutik, hvor man ikke kan få et tørklæde til under 1.700 kr.
Det billigste ferieminde kan du finde i supermarkedet: En halvliters flaske Évian koster under 10 kr. – og det er så til gengæld det eneste billige ved Évian-les-Bains.

Rejseliv var inviteret af Atout France – Frankrigs Turistråd

Læs også: Her er kuren mod stress