Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Carroll Gardens i Brooklyn er en landsby i New York. Som skabt til en verdensmand med gadekærs-fornemmelser som den danske forfatter Christian Mørk. 43-årige Mørk har boet i USA de sidste 22 år, heraf de sidste fem i en grøn sidegade i hyggelige Carroll Gardens.
Se og læs mere om Christian Mørks Brooklyn i galleriet til højre
Her fortæller han om sit kvarter i Brooklyn, hvor han finder ro til at skrive, når han altså ikke selv farer rundt ude i verden og researcher til sin næste bog eller møder sine læsere. Hans næste roman, »Kejserens port« – den første i en trilogi – er på gaden i Danmark tirsdag 6. oktober.
Hvad gør Brooklyn til et godt sted at bo?
»Der er en helt anden form for puls, herude hvor folk kender hinanden. Efter flere år i Los Angeles flyttede jeg tilbage til Carroll Gardens for fem år siden – og efter bare få dage havde jeg den her »ved gadekæret-fornemmelse« igen. Jeg kender politiet, brandvæsenet, renserimanden – og de kender mig. Det er et dybt katolsk kvarter – omkring 90 procent er enten sicilianere eller stammer fra Calabrien – og det er overvejende toldbetjente, arbejdere, pensionerede skraldemænd eller havnearbejdere.
Vi er meget tæt på hinanden. Herude havde vi en hel brandstation, hvor ingen kom hjem fra arbejde den 11. september. Kun hunden blev tilbage i garagen.
Jeg boede her ikke i 2001, men jeg følte mig alligevel så solidarisk med de mennesker, jeg var kommet så tæt på, da jeg boede her tidligere. Det var en medvirkende årsag til, at jeg flyttede tilbage til kvarteret.
For mig er Brooklyn også noget specielt, fordi min bedstefar, Max Mørk, i 1931 kom til New York og boede ikke langt fra mit kvarter. Og senere boede min far (skuespilleren Erik Mørk, red) i Brooklyn, da han tog til USA for at snuse til, hvordan det var at være skuespiller herovre. Det er blevet en familietradition at bo her i bydelen.«
Hvad giver det dig at bo her?
»Arbejdsro. En følelse af at være hjemme. Folk passer på hinanden her. Sådan har det altid været.
Jeg skulle finde et sted, hvor jeg kunne sætte mig ned og finde ro. Og så er lejlighederne her til at betale.«
Hvor finder du inspiration?
»Så tager jeg min cykel og kører over Manhattan Bridge til den østlige del af Chinatown. Det er den del af Chinatown, hvor turisterne ikke kommer. Måske spiser jeg frokost på en af de mange gode kineserrestauranter i Hester Street. Tit tager jeg mine to gamle kameraer med og fotograferer de gamle bygninger – jeg er meget fascineret af arkitekturen i den del af byen. Jeg tager masser af billeder – også på mine researchrejser.«
Læs også: Jørgen Leths New York
Hvor tager du hen, når du har fået nok af at sidde og skrive hjemme i lejligheden?
»Jeg skal skrive fem sider hver dag. Jeg sørger altid for at have en aftale i løbet af dagen, så jeg kommer ud af min lejlighed. Ellers går jeg hen til min lille pizzamand på hjørnet og får en tynd skive tomatpizza, eller jeg går ned på Prime Meats, som er mit stamsted, og spiser de østrigske specialiteter, som er på menuen for tiden.«
Hvor tager du hen for at slappe af?
»Prospect Park, som er Brooklyns store park. Den er vildere og mindre velfriseret end Central Park – at gå en tur der er fuldstændig som at være i skoven. Jeg sidder som regel ved den store indgang til parken, Grand Army Plaza, som meget ambitiøst blev bygget som en mini-version af Etoile i Paris og endda har sin egen lille triumfbue.«
Hvad har Brooklyn, som du ikke kan finde andre steder i verden?
»En fornemmelse af, at man hører sammen og giver plads til hinanden. Folk er stolte over at bo her. Brooklyn er så stor og altfavnende og samtidig lokal. Brooklyn er lidt sejt, synes dem, der ikke kender os godt. Selv ved vi, det er en kliché. Hemmeligheden er, at her er rart at være.«
Hvor er din foretrukne del af Brooklyn?
»Carroll Gardens – det gode er, at mit kvarter endnu ikke er overrendt. Et andet superhyggeligt område i Brooklyn er det gamle pakhuskvarter DUMBO (en forkortelse for Down Under the Manhattan Bridge Overpass, red.) Mit yndlingssted dér er Water Street, der løber langs vandet.
Jeg tager cyklen helt op til, hvor gaden slutter: Dér ligger et kæmpe stort kraftværk og et gammelt slot, der som et spøgelseshus ligger bagved store gitterporte. En vidunderlig kontrast. Når et kvarter bliver galleri-smart, holder jeg mig fra det, men selv om DUMBO er på vej op, er det stadig kun ved at finde sig selv.
Jeg er tiltrukket af alt det, som er det gamle New York Det er i virkeligheden mit New York, det som interesserer mig mest. Tilbage i 1880’erne-1890’erne blev byen til det, vi kender: Den store voldsomme, sindssyge by, som slap de sidste rester af bondesamfundet og sprængte rammerne for at kunne blive industriens arnested.
Jeg elsker alt det gamle, det grimme og det ramponerede. Det finder man også syd for Canal Street, i finansdistriktet og den østlige del af Chinatown. Jeg vil gerne væk fra det meste af det, som er turisme – selv om det bliver sværere.«
Hvorfor skal turister bevæge sig ud til Brooklyn?
»Blandt andet fordi det er det New York, du ser i tv-serier som »Law & Order« og »New York Blues«. Og fordi der herude er mere af byens oprindelige stemning tilbage, som forbrugsbølgen ikke har kunnet få bugt med endnu.
Tidligere troede folk, det var farligt at være herude – og det var det faktisk også.
I slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne kunne man godt løbe ind i problemer, og der er stadig områder, som ikke er helt sikre. For eksempel East New York og Bushwick, som er naboområdet til Williamsburg, der p.t. er meget hot.
Man tror, at fordi man lægger en Starbucks i et kvarter, så er det ufarligt. Men det er stadig et kvarter med mange socialt udsatte mennesker. Man skal respektere, at byen ikke sådan lader sig tæmme. Der er en stor oprindelig del af New York, som ikke skal have caffe latte. Den, der tankeløse sult efter at være med, hvor det er hot – det er ikke altid sådan, byen helt spiller.«
Kun enkelte passager i dine bøger foregår i New York. Hvorfor ikke en hel bog, der foregår i Brooklyn?
»Det ville blive for privat. For mig skal der være en grænse mellem fiktion og virkelighed.«
Tjek brugernes tips om New York