Check ind med slukket mobil

Flyselskabet Iberia og elektronikgiganten Samsung går sammen om at gøre flypassagers indcheckning endnu nemmere.

Nyeste skud på teknologistammen er, at du fremover ikke behøver at finde det elektroniske boardingkort frem fra din mailbox, for at bruge mobilen til at checke ind med i lufthavnen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart forekommer det nyeste tiltag fra det spanske flyselskab Iberia måske som en ubetydelig ting. Men skruer man for sit indre tiden tilbage til dengang, hvor man stod i lange køer foran lufthavnens indchecknings-skranker med sin billet, der nærmest var et helt lille hæfte med sider af rødt gennemslagspapir, står det hurtig klart, hvor langt vi er kommet.

Læs også: Guide til Københavns Lufthavn

Det nyeste skud på indchecknings-stammen er, at man nu kan bruge sin mobiltelefon, selv om den skulle være slukket. Det skyldes den særlige NFC-teknologi (Near Field Communications), hvor to enheder - her mobilen og en læse-anordning - kan kommunikere via radiokontakt, hvis de holdes max.14 cm fra hinanden. Og det altså uanset, om telefonen er tændt eller slukket.

Det betyder, at man ikke længere først skal finde den streg- eller BAR-kode, som man har fået tilsendt fra flyselskabet pr. mail, frem fra sin indbakke for så at holde den hen foran læseren ved sikkerheds-tjekket og igen ved gaten, men blot kan føre mobilen forbi læseren. Faktisk på samme måde, som når man bruger Rejsekortet i busser og tog. Det samme gælder, når man skal checke sin bagage ind. Derved spares man for en del ventetid, vurderer Iberia.

Læs også: Hvem skal betale ved flyselskabs-konkurs?

Indtil videre fungerer NFC-teknologien kun med Android-smartphones - og det vil sige ikke med iPhone - og man får stadig tilsendt et elektronisk boardingkort, som så automatisk lagres i mobilens indbyggede NFC-kort.

Iberias nye indchecknings-system arbejder indtil videre kun sammen med Samsung-smartphones og vil blive indført gradvist i de lufthavne, Iberia flyver fra, og derfor er det lige nu en begrænset målgruppe, der får glæde af den nye teknologi. Men det vurderes, at NFC-teknologien fremover vil vinde større udbredelse, så den også kan bruges til at give adgang til eksempelvis lounges og til at betale med. Det skyldes ikke mindst, at sikkerheden er høj, da man ikke blot kan hacke sig ind på mobilen, men skal have den i hånden og befinde sig fysisk tæt på læseren for at kunne bruge den.