Check-in: Reid's Palace Hotel

Kom med bag facaden på Madeiras første hotel, der lokker med smukke haver og lokalt køkken på klippesiden.

Rejseliv imported photo
Reid's Palace på Madeira breder sig smukt ned ad klippesiden mod Atlanterhavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Første indtryk
Et ældre palæ med flere bygninger, pudderrosa med grå skodder og rødt tegltag, en mur ud til vejen, en åben gitterport og en smal vej, der snor sig ind på en lille, skyggefuld gårdsplads gennem træer, grønne bede og blomster til indgangspartiets svingdør.

Conciergen står klar, åbner bildøren, byder velkommen, og man træder ind på sjette etage, som er stueetagen i den gamle bygning, men øverste etage af den nye tilbygning. Hotellet er nemlig langt større, end hvad man ser fra vejen. Det breder sig fem etager ned af bjergsiden. Her er 128 værelser og 35 suiter – alle med hav- og/eller haveudsigt – samt restauranter, barer, spa-afdeling, swimmingpools og tennisbaner.

Værelset
Hotellet fejrer i år 120 års fødselsdag, men den »nye« afdeling er fra 1967. Ikke at man fornemmer det, for den gamle stil er ført perfekt videre med tunge, mørke trædøre ind til de lyse rum med stuklofter og cremefarvede vægge pyntet med billeder af øens fauna i form af pressede blomster. Lyst, gråt gulvtæppe og hvide gardiner med blåt blomstermønster for fløjdørene ud til altanen og havudsigten. Det samme stof er det hvælvede hovedgærde over king size-sengen betrukket med, ligesom pyntepuderne i sengen og de to lænestole.

Indbygget skab med spejldøre, skrivebord og skab til minibaren, hvor alle softdrinks i øvrigt er gratis. Det eneste, der stikker i øjnene er den store, sorte fladskærm. Badeværelset er i marmor med badekar og lille glasreol. Plus er også et stort forstørrelsesspejl med lys. Vamsede badekåber, tøfler osv. er hvidt med marineblå pyntestriber. Samlet indtryk er sommerferiestemning. Friske blomster og en lille anretning med hjemmebagte madeirakager byder velkommen sammen med en karaffel med – naturligvis madeira.

Mad og drikke
Seks restauranter. Det store Dining Room, hvor der en gang om ugen er dinner dance i de storladne edwardianske omgivelser. Les Faunes med fransk gourmetkøkken, italienske Villa Cipriani indrettet i en selvstændigt hus, den udendørs Brisa do Mar restaurant, Poolside Restaurant og så den legendariske Tea Lounge, hvor der serveres Five o’Clock Tea under krystallysekronerne og de smukt dekorerede kuppellofter.

Særligt
Standuret i Tea Room tikker højlydt og slår sprøde timeslag, som det har gjort i hundrede år. Hotellet er Madeiras første, bygget af skotske Reid efter tegninger af den samme arkitekt, der stod bag det hedengangne Shepherd Hotel i Cairo. Her holdt briterne en kærkommen pause på sørejsen til og fra kolonierne, og her tog adel og borgerskab på ferie, ligesom Madeira dengang blev anset for at være det helt rigtige sted for tuberkulosepatienter at opholde sig.

Hotellet emmer af historie og har navne som Bernard Shaw, den østrigske kejserinde Elizabeth og Winston Churchill på gæstelisten – ja, vores egen Dronning Ingrid står der såmænd også. Stemningen fra dengang det var før, holder man fast i. Rundt om på hotellet er små sofa-arrangementer, hvor man kan nyde udsigten og en god roman, der er brigderoom med spilleborde og i et andet lokale er der billardbord.

Minus
Klippesiden, som hotellet er bygget på, vender mod øst. Solen er væk fra altanerne ved frokosttid. (Andre vil formentlig mene, at det er et plus). Men der er stadig sol ved poolen og på mange af de små plateauer med plads til solsenge og parasoller bygget på klipperne ned mod havet.

Plus
Den store smukke have, hvor der arrangeres rundvisninger, og poolområdet, hvor man kan finde sin egen private krog med borde, stole eller solssenge, også på små terrasser helt ned til havet. Spaen og hotellets erklærede politik om at bruge lokale råvarer. Ved morgenbordet er det sæsonens frugter, der dominerer. Til frokost kan man finde den lokale specialitet: Bolo do Caco – det flade brød fremstillet af søde kartofler serveret med hvidløgssmør.

Ved poolen uddeles læskende bolcher fremstillet lokalt med eucalyptus og fennikel. I spaen kan man få behandlinger med vindruekerneolie og lokal aloe vera, ligesom hotellets egen drink er Funchal Tonic: gin og tonic med frisk fennikelsaft – meget forfriskende og meget anderledes.

Læs også: Madeira er mest for voksne