Check-in: Hotel Brandenburger Tor

Intim atmosfære, historisk vingesus og personlig betjening danner rammen for dette lille hotel, som ligger centralt i en af Tysklands smukkeste barokbyer.

Hotel Brandenburger Tor er et hyggeligt hotel med historisk vingesus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første indtryk
Det lille hotel ligger på hjørnet af Luisenplatz i det centrale Potsdam. En plads, som domineres af triumfbuen Brandenburger Tor (ja, sådan en har Potsdam også) fra 1770, der står som et vartegn over Potsdams storhedstid. Byen var den preussiske adels og monarkis sommerlegeplads, og selv om de allierede under Anden Verdenskrig gjorde, hvad de kunne, for at jævne byen med jorden, står den i dag efter års restaurering og genopbygning, som en af Tysklands smukkeste barokbyer. Med sine 41 værelser er hotellet ikke særlig stort, men man oplever instinktivt den mere personlige betjening, der følger med et besøg på et mindre hotel. Færre standardprocedurer og mere – »danke sehr, Hr. Dreboldt«. Termometeret flirter med de 30 grader, og mens børn bader i springvandet på pladsen, er det tid til en kold weissbier i loungemøblementet foran indgangspartiet, der nu er badet i eftermiddagsskyggen fra Brandenburger Tor.

Værelserne

Tjekker ind på værelse 101 med udsigt til springvandet på Luisenplatz – opkaldt efter en preussisk dronning. På værelset ligger en bog med dagbogsskriblerier og håndtegnede skitser fra dronningens liv. På tysk forstås, men i både hotellets og Potsdams historiske ånd. Værelset er delt op i en entre og et stort soveværelse. Der står værker af flere af de store 1700-tals tænkere som Voltaire og Kant på bogreolen bag den røde lænestol, der derfor indbyder til en stille stund med fordybelse i barokken.
En stor fladskærm pryder diskret en af væggene, men uden en pay-per-view option bliver tv-oplevelsen lige germansk nok med kun CNN og MTV som de internationale undtagelser. Minibaren er velassorteret, ligesom badeværelset er indbydende med både cremer, shampoo, balsam og friskpressede håndklæder.

Mad og drikke

Hotellet har ingen aftenrestaurant, men hotelbaren med det perioderigtige navn »Voltaire Bar« er rimeligt veludstyret. Eneste anmærkning i bogen var for ikke at være i stand til at trylle en Cosmopolitan frem til en af mine rejsefæller. Hun fik en Mai Tai i stedet med så høj en alkoholprocent, at hun gav op halvvejs. Og så står den 1-1 eller 0-2 mellem hotelbaren og gæsterne – afhængigt af alkoholtolerancetærsklen.
Morgenmaden var derimod sublim med en stor buffet med både frisk frugt, bacon, æg, pandekager og tysk skinke i flere forskellige formater. Kaffen serveres ved bordene af de opmærksomme tjenere, og hotellets intime karakter fornægter sig igen ikke.

Særligt

Hotellet henter især point på sin placering i hjertet af Potsdams gamle bydel. For den historisk interesserede rejsende er der oplevelser nok i gåafstand til to-tre overnatninger. Potsdam byder på en rejse gennem en del af Tysklands historie, der er glemt i mudderet efter de to verdenskrige, som preusserne havde en stor andel i at starte. Potsdam viser den finkulturelle og humanistiske side af det Preussen, der samtidigt gennemførte den militarisering af det tyske samfund op gennem 17- og 1800-tallet, som skulle få så katastrofale følger for Tyskland og Europa i 1900-tallet. Og netop den finkulturelle del af Preussisk kulturarv rammer gæsten på Brandenburger Tor Hotel allerede inden, han træder op ad trappen til indgangen.

Læs også: Her er verdens bedste hoteller