Charter på den chikke måde

Tyrkiske Bodrum har det samme som andre charter-destinationer. Men på sin egen chikke måde. Rejseliv.dk guider dig gennem den foretrukne ferieby for filmstjerner, forretningsfolk og musikere.

Det er biler i den absolutte topklasse, der ruller op foran den hippe natklub Fink. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Fenger-Grøndahl.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hvid BMW i millionklassen glider op foran byens for tiden hippeste natklub, Fink, hvor det meste af festen foregår udendørs under palmer og gigantiske lysekroner med orange prismepynt. Ud af bilen stiger fire tyrkere på 18-19 år, to fyre og to piger. De efterlader bilen med åbne døre og nøglen i tændingen og slentrer hjemmevant op ad trappen og videre op til baren. Fyrene er klædt i jeans og stramme skjorter, pigerne i korte kjoler, der glinser om kap med deres hår og læber.

Næste: Her kan du spise, drikke og danse i Bodrum!

En dørmand i jeans og sort T-shirt hopper ind på bilens læderbetrukne forsæde og manøvrerer bilen væk gennem smalle gader, der lynhurtigt er blevet afspærret af vagter, så der kan køres mod ensretningen til klubbens egen p-plads. Flere dørmænd står parat til at modtage de næste gæster, der ankommer med samme selvfølgelige stil i en sort udgave af Mercedes’ topmodel.

Klokken er lige over midnat, og temperaturen i Bodrum er nået under 30 grader. Men byens festpuls er først for alvor ved at komme op i tempo. Natklubberne langs havnepromenaden fyldes langsomt, men sikkert med rige, smukke og unge tyrkere, der trækker ind til byen fra deres sommervillaer og lystyachter. Med en afslappet og nonchalant attitude indtager de nattelivet i de smarte tyrkeres foretrukne ferieby.

På fortovet foran Fink står et par tysk-tyrkiske piger, som tydeligvis er knap så meget på hjemmebane som BMW- og Mercedes-bilisterne.

»Har du hørt, at Tarkan har været her for nylig?«
»Jeg talte også med en, der havde set Shakira på Fink.«
Rygterne om de kendte svirrer tæt, og noget er der sikkert om snakken, for Bodrum og omegn er kendt for at tiltrække de berømte og berygtede – fra den tyrkiske sangstjerne Tarkan, som i årevis har været yndlingsoffer for sladderpressen, fordi han angiveligt er homoseksuel, til mangemilliardæren Mustafa Vehbi Koc, der siden 2003 har stået bag Tyrkiets største industrikoncern, Koc-gruppen, et familieforetagende der er engageret i alt fra bilproduktion til turisme og IT.

Tarkan kommer efter sigende jævnligt til Bodrum for at danse og drikke sig gennem natten på byens berømte diskoteker; Koc-familien derimod foretrækker den lille landsby Türkbükü på Bodrumhalvøen. Her har forretningsfolk, kunstnere og skuespillere investeret i hvidkalkede, bougainvillea-omkransede sommervillaer med udsigt over en af halvøens bugter, hvor lystyachter og traditionelle træskibe med hvide sejl kaster anker for en stund, mens passagererne tager sig en svømmetur. Her kan de i passende grad gemme sig og vise sig for de paparazzi-fotografer og sladderjournalister, der også er en del af halvøens faste sommerinventar.

Koc-familien har tilmed åbnet deres egen restaurant i Türkbükü – med en menu, der gør det muligt at blive mæt for et par tusinde kroner. Et par andre kendisser har fulgt Koc-familiens eksempel, og Türkbükü og nabolandsbyen Gölköy, der nu udgør den fælles kommune Göltürkbükü, har dermed fået en håndfuld restauranter i en prisklasse, som man ellers skal til Istanbul, New York eller London for at finde.

Gæsterne på Koc’s restaurant er primært personer fra Tyrkiets politiske, kulturelle og økonomiske elite – samt et lille, men stigende antal internationale stjerneskud fra film-, mode- og mediebranchen. Blandt dem hører Tom Hanks og hans kone Rita, som startede Türkbüküs forvandling fra anonym landsby til stjernespækket sommerresidens, da de faldt for stedet under et krydstogt langs den ægæiske kyst for knap ti år siden. Efter dem fulgte stjerner som Mick Jagger, Uma Thurman, Michael Douglas, Paris Hilton og Beyonce Knowles, og denne sommer har også Shakira angiveligt tilbragt et par dage i Bodrum.

Bodrumhalvøen er nu blevet så attraktivt et feriemål for det internationale jetset, at lejeprisen på lystyachter er steget til op mod en million kroner om dagen for et 100-150 meter langt flydende palads med swimmingpool, biograf og andre luksusgoder.

Den slags er naturligvis ikke inden for rækkevidde for almindelige dødelige. Men mindre kan også gøre det. En uges tid i selve Bodrum er et godt alternativ. For selv om Bodrum har sin andel af pakketurisme, er byen stadig en hvid perle på den farvestrålende tyrkiske ægæer- og middelhavskyst.

Husene ligger som glitrende sukkerknalder omkring to bugter – med bougainvillea-buskenes pletter af grønt og lilla. Bag byen breder det bakkede landskab sig med olivenlunde og fyrretræer, smykket med flere hvide huse anlagt i terrasseformationer ned mod havet. Alt byggeri på halvøen skal kalkes eller males hvidt, og ingen bygninger må have mere end tre etager. Så mens de andre charterbyer med deres neonreklamer og hurtigt byggede hoteller i mange etager ligner en pose farvestrålende chokoladepastiller, har Bodrum bevaret sin renhed.

Selv i basaren, som breder sig fra havnepromenaden og ind i landet mellem de to bugter, er stilen anderledes. Mens basarerne i byer som Marmaris, Alanya og Side bugner med billige solbriller, kopi-tøj og læderjakker i et snit, der ofte ligner noget fra en 20 år gammel amerikansk tv-serie, er Bodrums basar også fyldt med ægte mærketøj.

»Bodrum er noget særligt. I de andre havnebyer handler alting om at sælge mad, souvenirs og drinks af dårlig kvalitet til lave priser. I Bodrum er der en masse gode restauranter og cafeer, for de rige tyrkere, som kommer her, kræver kvalitet,« forklarer en tyrkisk kvinde, som vi møder i Bodrum, os. Hun har levet en årrække i Vesteuropa, men har nu bosat sig ti minutters kørsel fra Bodrum. Fra sit hvidkalkede hus har hun udsigt over en lille bugt med en privat strand, som kun hun selv og de cirka 2000 andre beboere i det indhegnede område har adgang til.

Selv tilhører hun den højere middelklasse; hendes naboer tilhører overklassen og har chauffør, tjenestepiger og babysittere til rådighed. »De bor her lidt uden for Bodrum, hvor de kan være i fred for nysgerrige turister og journalister. Men om aftenen tager de ind til byen for at spise på de eksklusive restauranter og hænge ud på de stilfulde barer,« fortæller hun.

At Bodrum tiltrækker jetsettet, er ikke nyt. I romersk tid var byen et yndet feriested for den egyptiske dronning Kleopatra og hendes romerske elsker Markus Antonius, og inden da var byen, dengang kaldet Halikarnassos, berømt for et af verdens syv vidundere, Kong Mausolos’ gravmæle. Mausolos (377-353 f. Kr.) var en stor bygherre, og efter hans død sørgede hans søster for, at han fik et passende storslået gravmæle. Så storslået var det, at alle senere monumentale gravmæler, mausoleer, fik navn efter kongen og hans grav.

I dag er mausoleet stort set forsvundet, men glemt er den gamle konge ikke, for byggestenene fra hans mausoleum indgår i byens vartegn, Skt. Peter Borgen, mens navnet på den by, han lod opføre, er overtaget af det enorme Halikarnas-diskotek, som bærer det med stolthed. »Et besøg i Bodrum er ikke fuldendt, før du har oplevet Halikarnas« og »Formodentlig verdens bedste diskotek«, står der på reklamerne.

Stilen på Harlikarnas er mindre diskret end på Fink, og her tæller kvantitet mere end kvalitet. Dansegulvet kan angiveligt rumme op til 5000 på en gang, og ejerne påstår, at musikken kan høres på den græske ø Kos over 20 km væk. Hver aften har sit tema – foam party, ladies’ night, turkish night eller R’n’B – og underholdningen er mere folkelig end raffineret: Fire professionelle kvindelige dansere klædt i hotpants, bikini-overdel og lange sorte handsker vrider sig på hver deres oplyste podium, mens sortklædte tjenere uddeler komplimenter til kvindelige gæster. Dansegulvet fyldes af solbrændte gæster fra hele verden, og gennemsnitsalderen er lav. Indimellem er der dog et par gråsprængte tyrkiske par, der stadig kan huske 30 år tilbage, da Halikarnas og de selv var unge.

Dengang var Halikarnas’ status som byens bedste diskotek uanfægtet, mens den nærliggende Hadigari Bar var byens indiskutabelt bedste jazz-spillested. Siden har Halikarnas fået konkurrence af et utal af mindre diskoteker – senest af det flydende Marine Club Catamaran, som hver aften sejler ud på havet med en lastfuld gæster, der danser sig svimle, mens de kigger gennem glasgulvet på de mørke bølger.

Også Hadigari har fået konkurrence af andre jazzklubber – og af spillesteder, der specialiserer sig i tyrkisk folkemusik, verdensmusik eller hiphop. Men Hadigari kan stadig tiltrække berømtheder både på scenen og blandt publikum – Norah Jones er blandt de stjerner, der har spillet her – og stedet er stadig det dunkende hjerte i den årlige jazz-festival i december. Hadigari er opdelt i en klub med et stort dansegulv og en lounge med sækkestole og vandpiber. I et stenhus i haven er der indrettet kunstgalleri, som viser tyrkiske kunstnere, hvoraf mange bor på Bodrumhalvøen.

Næste: Her kan du spise, drikke og danse i Bodrum!