Cannes uden at blive flået

Ferrarier triller rundt i byen mellem verdens dyreste mærkevarebutikker. Lyder ferie i Cannes som en umulig drøm for din pengepung? Det er det ikke. Se her hvordan.

Det eksklusive Carlton Hotel ligger ud til strandpromenaden La Croisette. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean-Paul Pelissier, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede når du lander i lufthavnen i Nice, kan du fornemme det.
Mens du selv sidder sammenkrøbet i dit minimale flysæde efter en ubekvem rejse fra København, triller ruteflyet forbi en lang række privatjets, der elegant holder parkeret side om side og blot venter på at flyve deres ejere et nyt sted hen i verden.
Det her er de riges legeplads.

Læs også: Dubai er nu til at betale

Men når du først er ankommet til byen kendt for sin årlige filmfestival, hvor alverdens stjerneskuespillere indtager den berømte strandpromenade La Croisette og det volumiøse festivalpalæ midt i byen, kan du sagtens få en fantastisk ferie på første klasse, uden at du skal leve på vand og brød resten af året. Og det også selv om det ikke er dig, der cruiser rundt i byen i en Aston Martin DB9, spankulerer ud fra Ritz Carlton i stiletter, bikini og med en chihuahua i din Gucci-strandtaske eller flasher platinkortet på den tostjernede Michelin-restaurant La Palme d’Or.


Rejsen

Sydfrankrig er et populært rejsemål for mange danskere, og derfor har de fleste flyselskaber med respekt for sig selv også en direkte rute til Nice, der er den tætteste lufthavn ved Cannes.
Du kan spare penge på et enkelt stop på ruten, men det bedste er den direkte flyvetur, og hvis du bestiller i god tid kan man få en returbillet til omkring 1.000-1.200 kr. med et af lavprisflyselskaberne.

Når du ankommer til Nice, skal du videre. Turen til Cannes er på cirka 30 minutter. Lad være med at leje en bil; det er alt for dyrt, og du har ikke noget at bruge den til i Cannes, hvor du kan komme til det meste til bens eller med bus. Desuden er parkeringsafgifterne i byen tårnhøje. Lad også være med at tage en taxa, det koster mindst 100 euro.
Gå i stedet ud til busterminalen, der ligger lige ved lufthavnen, køb en billet til rute 210, der kører direkte til Cannes via motorvejen. Den afgår hver time og koster 16,50 euro. Bussens endestation ligger helt centralt nede ved havnen i Cannes.

Budget-tip: Bestil rejse i god tid og tag bussen.
Undgå: Billeje og taxaer fra lufthavnen.
 

Overnatning

Cannes er primært kendt for sin filmfestival, og når den finder sted, er det stort set umuligt at opdrive et anstændigt hotelværelse i byen – og da slet ikke til almindelige penge.
Det gælder for så vidt også i mange andre weekender, da byen er centrum for en lang række festivaler og messer året rundt og desuden er et yderst populært feriemål for franskmændene selv, der primært huserer i byen i august.
Derfor er det bedste at tage til Cannes en smule uden for sæsonen. I september og oktober er vejret stadig lunt, byen renset for de værste russiske og saudiarabiske turister, og priserne sænket på hotelværelserne.

Cannes’ suverænt dyreste og mest eksklusive hotel er det berømte Ritz Carlton, og to overnatninger for to personer over en weekend i oktober kan faktisk fås for cirka 1.600 kr. per nat. Og det er inklusiv hotellets berømte morgenmad og avisen bragt til sengen om morgenen, så her er al mulighed for at føle sig som filmstjerne et øjeblik.
Cannes har naturligvis masser af billigere muligheder end Ritz Carlton, men prøv at find et hotel så tæt på centrum som muligt, da det er her, det hele foregår.

Budget-tip: Få rabat på hotelværelse i september, oktober og november.
Undgå: Højsæsonen i juli og august og filmfestivalen i sidste halvdel af maj.
 

Stranden

Cannes’ store strandpromenade er som bekendt La Croisette, der strækker sig fra havnen og festivalpalæet og ud mod den lille halvø Palm Beach.
Byen har været hensynsfuld nok til at gøre dele af stranden her offentlig, så alle uanset status og penge kan kaste sig ud i Middelhavets bølger.
Her hersker et kaotisk og charmerende fransk leben, men hvis man ønsker lidt mere luksus og komfort, så bør man absolut unde sig en solseng.

Mange af hotellerne langs La Croisette har deres egne solsenge – både på stranden og på de spektakulære badebroer, der strækker sig ud i havet. Og hvis du vælger ikke at bo på Ritz Carlton, så bør du i hvert fald tage en dag på deres badebro, hvor der er adgang for alle – mod betaling, naturligvis. Det er lidt dyrt, men når du først har fået udleveret håndklæder og er blevet vist hen til dit eget lille spot på molen, så føler du for alvor livet på første klasse. Stedet emmer af diskret luksus. og med et enkelt vink med hånden står en tjener parat til at klare selv din mindste ordre.
Men lad det være sagt med det samme – stranden langs La Croisette er langt fra byens bedste strand. Her holder man til for at se og blive set.

Et bedre og billigere alternativ ligger til højre for byen. Fortsæt forbi festivalpalæet, havnen og helikopterlandingspladsen, hvor de rigtig rige lander, efter de er blevet sat af med privatjet i Nice, og du kommer til Boulevard Jean Hibert.
Her koster lejen af en strandstol kun det halve, og vandet er mere roligt.
Hvis du har små børn, kan du gå eller tage dobbeltdækkerbussen, der går hvert kvarter i den modsatte retning langs La Croisette.
Når du kommer til Palm Beach, krydser du den lille halvø til havnen ved boulevard Eugene Gazagnaire. Her ligger Bijou Beach, der er den dejligste lille strand med lavt vand – perfekt til, at ungerne kan boltre sig. Her kan man også leje surfboards, kanoer og små katamaraner.

Budget-tip: Vælg strandene til højre og til venstre fra centrum.
Undgå: Alt for mange dage på Ritz Carltons badebro – selv om det er fristende.
 

Mad     

Der er rigtig, rigtig mange gode spisesteder i og omkring Cannes. Men det er også dyrt, og der er mange turistfælder gemt bag ellers pæne og noble facader.
Undgå at spise nede langs La Croisette. Du bliver flået, og oplevelsen står slet ikke mål med prisen. Du bør også undgå den ellers charmerende og bilfri Rue Freres, der fra busstationen snor sig op af bjerget i den gamle del af Cannes kaldet Le Suquet. Her ligger restauranterne side om side og der er liv og glade dage, men også dyrt og direkte møntet på turister.
Søg i stedet lidt ud i byens sidegader, hvor de gode kulinariske oplevelser venter, uden at det skal koste dig en formue.
Prøv eksempelvis Barbarellas, der ligger på pladsen, når du kommer op for enden af Rue Freres. Et hyggeligt sted med udsøgt betjening, finere madlavning og tilpas uden for turistruten til, at der ikke hele tiden er nogen, der står med næsen nede i din middagstallerken.

Hvis du er til alt godt fra havet, så er restaurant Brun et must. Brun ligger lige på pladsen ved busstationen, og man kan kende den ved, at kokkene står og renser skaldyr foran restauranten.
Næsten lige ved siden af ligger Caveau 30, der er næsten lige så godt, men samtidig lidt billigere.
Selv om det er fristende, så prøv så vidt muligt at undgå at spise frokost på de mange restauranter langs stranden. Fra sin liggestol er det meget nemt lige at tilkalde personalet og få serveret en club sandwich og fritter, uden at man behøver at bevæge sig, men det koster kassen.

Selv det er knapt så fancy, så gå i stedet til den lokale købmand, køb en baguette og lidt ost og spis det i stedet. Det er lige så godt, det er super fransk og dejligt og koster en brøkdel.

Budget-tip:
Køb en baguette hos købmanden og søg ud på de små restauranter.
Undgå: Turistrestauranterne på La Croisette og frokosten på strandrestauranten.
 

Tidsfordriv

Ud over stranden og restauranterne er der masser at få tiden til at gå med i Cannes.
Seværdigheder er der dog ikke mange af. Hvis man gider, kan man gå en tur op til Notre-Dame-de-l’Esperance, der ligger på bjerget lige ud for havnen, eller man kan slå et smut forbi festivalpalæet tæt på og se på alle de håndaftryk, som filmstjernerne har sat i cementen rundt omkring. Ved busstationen er der også et rigtig flot gavlmaleri, og hver enkelt busholdeplads er tilegnet nogle af de største filmstjerner.

Men det mest underholdende er at sætte sig på en lille café med en espresso eller et glas perlende rosé eller blot på en bænk på La Croisette, og så more sig over det freakshow, der udspiller sig lige foran en.
Cannes er et sammensurium af sjove typer. Fra saudiarabiske oliesheiker, der triller op foran de dyre hoteller i knaldrøde Ferrarier med Louis Vuitton-rejsetasker og et helt harem på slæb, over nyrige russiske oligarker med stok, guldringe på hver en finger og blonderede fruer, til alle de lokale beboere i Cannes, der lufter deres fem puddelhunde i snor, neo-bohêmer på rulleskøjter og storrygende, gestikulerende gadehandlere, der faldbyder deres sædvanlige plastik.

Her er man underholdt i timer, uden at det koster en krone. Hvis du har børn med, er der på La Croisette et lille tivoli med karrusel, små både og generelt en meget hyggelig stemning.   
Prøv også at slå et smut ned på havnen ved at gå til venstre ved casinoet i festivalpalæet. Her ligger luksusyachterne side om side, og man fatter ganske enkelt ikke, at nogle mennesker har så mange penge, at de har råd til at holde disse nærmest færgelignende lystbåde sejlende komplet med mandskab og det hele. Her ligner en Bayliner fra Skovshoved nærmest en udrangeret fiskekutter ved siden af.

Og hvis du selv drømmer om at stå i stævnen og skue ud over Cote d’Azur, så kan det også lade sig gøre uden den helt store investering. Folly-too er en 45 fods chartersejlbåd, som ligger nede i havnen, og Pierre, som ejer båden, sejler ud dagligt for 90 euro pr. person inkl. frokost.

Budget-tip: Find en stol eller en bænk på La Croisette – underholdningen er forrygende og helt gratis.
Undgå: Seværdighederne –– der er ikke rigtig nogen, selv om turistbureauet påstår noget andet.
 

Shopping

Cannes har trods sin relativt beskedne størrelse rigtig gode shoppingmuligheder og kan sagtens måle sig med de fleste storbyer på den front.
Mange af de største tøjmærker har såkaldte flagship stores i byen, og årsagen er naturligvis kombinationen af mange turister med penge på lommen og byens mange messer og festivaler, heriblandt filmfestivalen, hvor det er velkendt, at filmstjernerne får fragtet hele kollektioner af mærketøj ud til hotellerne, inden de skal vise sig på den røde løber.

Byens hovedstrøg, Rue d’Antibes, går nærmest parallelt med La Croisette. Her finder man alt, hvad hjertet kan begære af mærkevarer og elegante specialforretninger.
Men leder man efter de lidt mere specielle – og oftest lidt billigere ting – så gælder det om at trække ud i sidegaderne. Både dem, der går ned mod La Croisette, og dem, der går op mod banegården. Her ligger butikkerne, der fører spændende og lidt anderledes mærker, oftest af nye unge både franske og udenlandske designere.

På Place du Marché finder du desuden byens bugnende marked, og det er bestemt et besøg værd. Det er åbent hver morgen undtagen mandag.

Budget-tip: Besøg det lokale marked og find de små specialbutikker i sidegaderne til Rue d’Antibes – hvis du altså vil købe noget.
Undgå: Storshopping i Cannes selv om det er fristende. Alt er dyrt.
 

Natteliv

I højsæsonen er der massevis af natklubber i Cannes.Ethvert hotel lokker med det ene ekstravagante club set-up efter det andet med stjerne-DJs, der bliver fløjet ind fra Paris og London. Mange af dem lukker dog ned 1. september, og herefter er det primært de lidt mere ydmyge steder, man kan frekventere.
Casinoerne lukker dog ikke ned, der er hele tre, og det største ligger i forlængelse af festivalpalæet, men husk at være pænt klædt på og relativt ædru – ellers bliver du ikke lukket ind. Barer er der masser af, og hvis du søger det lidt afdæmpede, fransk bohêmeagtige på den helt rigtige unge måde, er den lidt hemmelige Suq Art det rigtige bud.
I Rue Suquet, der er en lille sidegade til Rue Frere, ligger loungebaren, der også huser et lille galleri, med en helt fantastisk baghave og nogle rigtig gode cocktails. Det er lidt svingende, hvornår der er åbent og det er heller ikke altid lige nemt at få plads, men prøv at komme tidligt, så plejer det unge, afslappede personale at være meget behjælpelige.

Budget-tip: Tag en flaske kølig rosé fra købmanden og et par glas fra hotellet med ned til stranden om aftenen.
Undgå: Casinoerne. Drikkevarerne koster en formue, og hvis du ender med at spille, kan det blive MEGET dyrt.

Læs også: VIP-ferie til budgetpris