Byen, der svømmer i diamanter

Besøg Antwerpens snævre gader og hyggelige pladser, og forsvind ind i en labyrint fyldt med lækker belgisk chokolade, diamanthandlere og moules frites.

Grote Markt, hvor by- og handelshuse, rådhuset og Brabo-springvandet kan nydes fra en række små hyggelige cafeer og restauranter, mens de brolagte gader bag gemmer på utallige arkitektoniske klassikere i mindre målestok. Fold sammen
Læs mere
Foto: WilcozPics_flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diamanter
Først og fremmest er Antwerpen kendt for sin havn og de diamanter, der i de sidste mange hundrede år er blevet fragtet hertil fra verdens fire hjørner. Allerede i 1500-tallet slog byen sig fast som det sted i verden, hvor handel, slibning og værdisættelse af de kostbare sten fandt sted, og selv om meget af arbejdet i dag er blevet outsourcet til Indien, så handles op mod 80 procent af verdens uslebne diamanter stadig her samt halvdelen af de slebne.

Det er området rundt om byens smukke banegård, Antwerpen Centraal Station, hvor ædelstensbutikkerne ligger side om side, at det hele sker. Her sidder ortodokse jøder solidt på handelen, og hvordan kan besøgende finde ud af ved at besøge følgende funklende high-lights:
Spadser frem og tilbage mellem butikkerne i området rundt om Antwerpen Centraal Station – også kaldet kvadratkilometeren og besøg Hoveniersstraat, hvor ortodokse jøder bærer diamanterne i små sorte bokse bundet til håndleddene. Området er livligst mandag til fredag, hvor den jødiske sabbat starter ved solnedgang.

Læg vejen forbi diamantmuseet på Koningen Astridplein lige foran Antwerpen Centraal Station.
Gør et kup blandt de mange diamantbutikker i Antwerpen Centraal Station, hvor priserne er lavere end andre steder i byen.
provant.be/

Klassikere
Pengene fra diamantsalget og indkomsten fra Antwerpens enorme havn gav byen vokseværk. I 1555 havde byen 100.000 indbyggere, og katedraler, fæstninger og store handelshuse skød op overalt. Selv om religiøse spændinger i tiden fra 1566 til 1648 ødelagde store dele af byen, kom den igen på fode i slutningen af 1700-tallet.

I dag kan den fremvise store kulturelle klassikere, som blandt andet Antwerpens og måske Belgiens smukkeste katedral – Onze Lieve Vrouwekathedraal. I kirkerummet udstilles billeder af den mest kendte indbygger – maleren Peter Paul Rubens.

Ikke langt herfra ligger Grote Markt, hvor by- og handelshuse, rådhuset og Brabo-springvandet kan nydes fra en række små hyggelige cafeer og restauranter, mens de brolagte gader bag gemmer på utallige arkitektoniske klassikere i mindre målestok. For at finde de mest utrolige kulturelle seværdigheder uden for det absolutte centrum, så søg efter: Zurenborg – art deco-bydel et par kilometer fra centrum, hvor nyt og gammelt støder frontalt sammen. Området er omkranset af transportsystemer og skulle have været revet ned i 1960erne, men heldigvis står det endnu, så arkitekturinteresserede kan nyde det.

Stadsfeestzaal var indtil 1908 et galleri, men er i dag et butikscenter. Totalrenoveret i 2007 har bygningen beholdt sit overdådige udtryk fra tidligere tider, og dette nydes bedst med et glas champagne i hånden højt hævet over pøblen i Laurent-Perrier Champagne Bar.
Antwerpen Centraal Station må igen nævnes her, for den er mere end blot en togstation. Engang hyldet af magasinet Newsweek som en af verdens fem smukkeste bygninger rummer den tog i tre etager, og diamantbutikker spredt ud over resten

Design
Ved at tilpasse sig de nye tider har Antwerpen beholdt sin plads i historien. For selv om langt de fleste af verdens diamanter stadig strømmer gennem byen, så er det ikke udelukkende, hvad den bygger sit image eller sin indtægt på i dag. I de senere år har lokale, men nu verdenskendte, designere åbnet butikker her, og andre har kastet sig ud i at opdatere indholdet i andre. Lamper, møbler, sko, tøj, brugskunst og chokolade eller en blanding lokker pengepungen og sanserne, så det er blot at vælge. Nogle af de bedste er nævnt herunder:
MAS-museet. Antwerpen nyeste trækplaster er bygget på ruinerne af et enormt palads eller Hansehus, der brændte i 1893. Designet af det hollandske arkitektfirma Neutelings Riedijk skal bygningen fortælle byens gamle som nyere historie og bygge bro mellem den og verden. De øverste etager er henholdsvis en restaurant og en udsigtsplatform, der giver 360 graders udsigt over byen. Entre koster otte euro og museet er åbent alle dage undtagen mandag.
mas.be

Dries van Noten er den mest kendte af  »Antwerp Six« – byens mest kendte designere. Hans tøj udstilles og sælges i butikken, der bærer hans navn i Nationalestraat i bydelen St-Andries. Butikken er blot en af mange designerbutikker i byen, så hav kreditkortet med, hvis du er til de nyeste trends.

Modechokolade fremstilles i butikken Del Rey i Appelmansstraat. Krydderier kombineres på raffineret vis med chokoladen og formes i alt fra insekter til diamanter. Det er næsten umuligt at forlade butikken tomhændet, så tag dig tid til at udvælge de rette stykker og fyld en boks til tiden efter ferien.

Øl

Intet besøg i Antwerpen er fuldendt uden en eller flere øl samt tilbehør. Generelt er maden af god kvalitet, og blandt andet den nye ´t Zilte Restaurant i MAS-museet har to Michelin-stjerner, mens andre restauranter i stedet for stjerner lokker med hygge og moules frites i lange baner. Retten består af dampede muslinger og pommes frites serveret med mayonnaise og er Belgiens nationalret. Den nydes bedst med kold hvidvin eller øl, og en mulighed er den lokale De Koninck, som arrangerer rundvisninger og kun ligger få kilometer væk i Mechelse Steenweg. Mange andre findes på ølkortene hos nogle af de mere interessante spise- og drikkesteder, som er nævnt herunder:
De to mest ekstraordinære pubber er Pelgrom og Kathedraalcafé. I sidstnævnte er loftet og væggene dækket af religiøse skulpturer, så under englenes åsyn kan man slukke tørsten i et rigt udvalg af øl, mens man nyder udsigten til Antwerpens vartegn, Onze Lieve Vrouwekathedraal, lige rundt om hjørnet. I Pelgrom lægger en serie kældre mursten til rå hygge, rustikke retter og øl i lange baner.
kathedraalcafe.be, pelgrom.be

Der er hundredevis af restauranter i Antwerpen, men prøv for udsigt og atmosfære Zuiderterras på Ernest van Dijckkaai 37 på havnen tæt på centrum eller Restaurant Het Pomphuis på Siberiastraat lidt længere ude langs vandet. For raffineret og anerkendt mad er Sir Anthony Van Dijck en mulighed, mens den mindre kendte Diamonds and Pearls i Pelgrimstraat i den gamle by serverer lækre moules frites eller selvstegte bøffer i en cool, trendy men hyggelig atmosfære. Priserne alle steder varierer alt efter menu, men regn med mellem 20-100 euro per person inkl. drikkevarer.
siranthonyvandijck.be

Antwerpen er måske kun en by med 450.000 indbyggere, men historien, de mange ædelsten og penge, der gennem de sidste 500 år er strømmet ind i byen via havnen, har givet den meget at byde på. Har man mod på mere tilbyder Belgiens tog og busser relativt billige billetter, og hovedstaden Bruxelles er kun 45 minutter væk. I den anden retning gør Ieper eller Ypres 1. Verdenskrigs skyttegrave levende med museer og enorme krigskirkegårde, mens middelalderbyen Brügge lægger brosten til noget af det mest smukke arkitektur i Benelux-landene. Et alternativ er også bare en afslapningsdag på floden Schelde, der stille flydende har givet Antwerpen liv og en stadig plads i verden igennem århundreder.

Læs også: Antwerpen har alt du ønsker