Buenos Aires er tangoens by

Argentinas hovedstad er fyldt med tango-saloner. Det er her – på den lokale milonga – argentineren dyrker sin passion for dansen. En dansk tangolærerinde, der er bosat i Buenos Aires, guider dig her til fem specielle saloner.

Tag til Argentina og dans på Salon Canning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den klassiske

Salon Canning

Stedet, alle i de argentinske tangomiljøer kender. En gammel milonga med stil. Salon Canning er ikke til at komme udenom på tangoscenen i Buenos Aires. Også selv om det ikke er den mest hippe af byens tusindvis af tangosaloner.

»Her er ikke super-ungt, men meget elegant og klassisk,« siger Eva Lehrmann, mens hun ser ud på dansere i elegante kjoler og jakkesæt, tæt omslynget på dansegulvet.

Salon Canning er imidlertid ikke kun dans, milongaen huser også en række gode koncerter (tango er lige så meget musik som dans, red.). Koncerter, der er forbundet med stor prestige.

»Salon Canning er et sted, man helst skal prøve at optræde, hvis man er noget ved tangoen i Buenos Aires. Her vil man se tango-stjerner hygge sig ved bordene eller på gulvet. Mange lever virkelig tango-livet og passer måske et deltidsjob om dagen,« fortæller Eva Lehrmann.

»Det er et godt sted at opleve en milonga, selv om man ikke selv danser,« tilføjer hun.

Som mange andre steder kan man på Salon Canning modtage undervisning, inden selve milongaen begynder.

Hvor: ScalabriniOrtiz 1331

Info: timeout.com/buenos-aires/dance/venue/1%3A8276/salon-canning (Salon Canning har ingen hjemmeside)

Tangofabrikken

La Viruta

De bedste dansere kommer på La Viruta. Det gør begynderne også. Og så alle dem midt imellem.

Milongaen er kendt som et sted, hvor man kan forbedre sig, og hvor man kan lære. Det er en milonga, hvor tangoen rykker sig.

I løbet af dagen er der klasser og seminarer. Om aftenen og natten er der milonga – og til tider koncerter.

»La Viruta er et meget vigtigt sted. Det er næsten en tango-fabrik, altså på den gode måde. Den er altid vågen og lidt af et mødested,« siger Eva Lehrmann.

Indgangen til La Viruta er en trappe ned i en mørk kælder. Nede i dybet er belysningen sparsom, mens stemningen er kendt for at være intim. Det er et sted, hvor man kan gemme sig i hjørnerne, men de uskrevne regler gælder stadig (se boks). Man danser, konverserer og går videre til næste partner. Det er præcis det, der fascinerer mange.

»Det er en meget fin ting at være så tæt på et andet menneske, uden at man behøver gå hjem sammen. Man siger tak for dansen. Og det er ligesom det,« siger Eva Lehrmann.

La Viruta har gratis indgang fra kl. 01 og i weekenden fra kl. 03. Sidstnævnte tiltrækker mange professionelle dansere, som typisk ikke har så mange penge at rutte med.

»Niveauet stiger helt vildt efter kl. 3,« siger Eva Lehrmann begejstret.

Hvor: Armenia 1366

Info: lavirutatango.com

Kamæleonen

Club Villa Malcolm

Villa Malcolm er en af de tangosaloner, der skifter stil i løbet af ugen.

Milongaen har tradition for at udfordre traditionen; en aften er det en klassisk milonga, næste aften en ung og progressiv; grænserne udviskes, alt er tilladt. Næsten.

»Om søndagen er det et yngre publikum – mere smart. Hvis man danser tango salon, kommer man ikke på en søndag. Så vælger man onsdag, som er mere »pæn« – her lægger de for eksempel duge på bordene,« forklarer Eva Lehrmann.

Om det er klassisk eller moderne aften, er det en milonga, hvor de fleste kan være med. Væggene er sparsomt dekoreret, lokalerne lyse, og stedet har umiddelbart noget gennemsnitligt over sig.

Der er en hyggelig stemning på stedet, der er svær at forklare; måske Villa Malcolms uprætentiøse præg, måske at mange dygtige dansere kommer her med en afslappet attitude.

»Det er et af de steder, jeg har været mest,« siger Eva Lehrmann.

I Club Villa Malcolm, der ligger midt på den brusende boulevard Avenida de Cordoba – en af Buenos Aires’ hovedfærdselsårer – er det tre aftener om ugen også muligt at få undervisning.

Hvor: Av. Cordoba 5064

Info: tangocity.com/noticia.php?not_id=166&categoria_id=29&lugares=&lang=36 (ingen brugbar egen hjemmeside)

Den hippe

El Yeite

Ejerne af El Yeite er unge og smarte. Og stedet har også ry for at være smart – en af de smarteste milongaer i Buenos Aires.

El Yeite ligger i Villa Crespo på den store boulevard Avenida de Cordoba, hvor også Villa Malcolm ligger. Begge klubber går op i at være progressive; udfordre de klassiske former; ruske op i traditionerne.

Men mens man kommer ind i T-shirt på Villa Malcolm, er dette langt fra tilfældet på El Yeite. Her er der dresscode. Man skal have pænt tøj på. Stil.

Milongaen er imidlertid ikke kun smart. Det er samtidig en milonga for den del af det tjekkede klientel, der rent faktisk kan danse.

»El Yeite er mere lounge; mere club-stemning. Og curtina’erne (mellemspil mellem hver »tanda«, se boks 2, red.) er moderne musiknumre, ikke klassiske tangonumre,« siger Eva Lehrmann og uddyber, hvad der (også) tiltrækker mange turister.

»På El Yeite kan man se de unge, smukke argentinske dansere folde sig ud.«

Hvor: Av. Cordoba 4175:

Info: https://es-la.facebook.com/elyeitetangoclub

Den rustikke

Domilonga

Hver søndag åbner rustikke Domilonga dørene i det historiske kvarter San Telmo, der rummer mange lidt mere ydmyge steder.

Og når man går op ad trappen fra den befærdede avenue Independencia, går man ind i en helt anden verden.

Domilonga er rustik, og sværger man til velpolerede steder med aristokratisk stil, skal man holde sig langt væk.

Til gengæld tilbyder stedet en helt særlig oplevelse, når de smilende værter, som ikke er vant til at se turister, har fået 30 pesos – cirka 15 kroner.

De dansende vugger op og ned langs afskallede vægge i et afdæmpet lys, mens en bar sørger for forsyningerne bagerst i lokalet. Øl og vin står på bordene, mens de mange blikke flakker omkring. Hvem skal jeg danse med næste gang?

Vi møder en midaldrende taxachauffør, Augustin Ramirez, kun et par meter fra dansegulvet.

»Her er specielt. Jeg er kommet på Domilonga i mange år med mine venner,« siger han og ser ud mod det vuggende dansegulv.

Der er flere åbne skjorter end slips.

At Domilonga er åben søndag er ikke tilfældigt. Søndag er nemlig den store markedsdag i San Telmo, og en række dygtige tangodansere folder sig også ud i gaderne, der i dagens anledning er gågader, som bliver forvandlet til en stor streetmilonga, når boderne lukker, og mørket falder på.

»Mange dygtige dansere fra gaden kommer her sent på aftenen,« fortæller Augustin Ramirez.

På Domilonga er det muligt at få undervisning inden den rigtige milonga begynder.

Hvor: Av. Independencia 572

Info: Domilonga har ingen særskilt hjemmeside, men henviser til Facebook: facebook.com/ladomilonga.tango