Brooklyn - det ægte New York

Et besøg i New York er for de fleste lig med at gå Manhattan tyndt. Men man har ikke oplevet det rigtige New York, før man har været rundt på Brooklyn.

New York er andet end famøse Manhattan, vil man opleve det ægte newyorker liv, skal man tage forbi Brooklyn og give sig tid til galleribesøg, lækker mad og genbrugsshopping. Fold sammen
Læs mere
Foto: Line Holm Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skal være helt ærlig, er New York ikke det »rigtige USA«. Det hippe, über-urbane, venstreorienterede og moderigtige storbyliv har ikke meget med flertallets drævende America at gøre.

Næste: Park Slope – Hyg med intelligentsiaen

Og skal man være lidt barsk, er Manhattan ikke »det rigtige New York«. Den smalle halvø, der hver dag invaderes af millioner af arbejdstagere i skjorte og slips, spadseredragter og serviceuniformer, er fantastisk og dragende – men ikke nødvendigvis essensen af den newyorkske sjæl og charme.

For at finde den – siger både newyorkerne og stadig flere turistbøger – må man ud i de kvarterer, hvor den almindelige newyorker bor. Hvor generationer af italienere, irere eller jøder har boet altid, og hvor nye er kommet til, fordi et kvarter pludselig er blevet smartere end smart, eller fordi almindelige lønninger ikke kan følge med boligpriserne på Manhattan.

At det »rigtige New York« skal findes uden for Manhatten og dens sølle 87 kvadratkilometer er ikke underligt. Hvis Brooklyn var regnet som en by i sig selv, ville den indbyggermæssigt være den fjerdestørste i USA; med fem gange så mange indbyggere som Las Vegas og dobbelt så mange som i Dallas i Texas eller San Diego i Californien. Over 2,5 millioner er klemt ind på de 183 kvadratkilometer.

Sit navn fik Brooklyn af de hollandske nybyggere, opkaldt efter Breukelen hjemme i Holland. Og Brooklyn var med sit eksplosivt voksende indbyggertal en selvstændig by, der opslugte omkringliggende landsbyer – indtil en noget modvillig sammenlægning med New York i 1898.

Bydelen er et kludetæppe af oprindelige små-byer og små-samfund for immigranter fra hele verden og har bevaret sit kvarter-inddelte etniske særpræg, så man kan få en helt særlig oplevelse, afhængig af, hvor man vælger at stå af subway’en.

Her er fire oplagte dagsture for den rutinerede New York-turist.

Næste: Park Slope – Hyg med intelligentsiaen