Bristol er med på beat’et

Den hippe havneby Bristol har det hele: ung og gammel kultur, grøn bevidsthed og masser af god mad.

Bristol er et herligt miks af historie, bohème-liv og højfinans og har en charmerende gammel bydel omgivet af vand på flere sider, to universiteter, der tiltrækker studerende og kreative fra hele verden, samt status som Englands andenstørste finansby efter London. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at de henne i Bath er verdensberømte for deres romerske spa-kultur, men i Bristol står de ikke tilbage for deres naboer 10 km borte. 

Læs også: Storbritanniens bedste badeby

Her i byen ved Avon-floden i det sydvestlige England kan man også gå i bad i det offentlige rum året rundt, så vi lader os det ikke sige to gange, da frokostbesøget på den hippe Lido-restaurant er en »swim and lunch« til 30 pund inklusive dampbad, jacuzzi og udendørs swimmingpool.

Aldrig har en krydret tomatsuppe med figner og grillet grøntsags-medley smagt så godt, som da vi efter turen i vandet sidder på balkonen i den tidligere viktorianske badeanstalt med udsigt til de velbevarede omklædningskabiner fra 1849 og alle dem med de grå bånd, der kan svømme lige så længe de vil. Den solcelleopvarmede pool lukker først kl. 22.

Der er en buzz omkring Bristol i disse år. Det forlyder, at byen har et mindreværdskompleks over for London, men umiddelbart virker det nu ikke, som om selvtilliden er trykket.

Historie, bohème-liv og højfinans
Bristol
er et herligt miks af historie, bohème-liv og højfinans og har en charmerende gammel bydel omgivet af vand på flere sider, to universiteter, der tiltrækker studerende og kreative fra hele verden, samt status som Englands andenstørste finansby efter London

I 2008 blev Bristol valgt som Englands første officielle cykelby, og de 11 mio. pund fra transportministeriet i London, der fulgte med, blev investeret i cykelstier og -stativer samt undervisning af borgerne, så stadig flere kunne komme i cykelsadlen.

Det har virket, cyklisterne suser om ørerne på én på broer og veje. Både i den gamle bymidte og i de flere end 450 grønne områder, som gør Bristols tidligere ry som beskidt havneby til skamme – fra den mindste bypark over de voksende områder med kolonihaver til den store Dyrehaven-lignende Durdham Downs oppe i den posh bydel Clifton, hvorfra man har udsigt til en anden af Bristols store turistattraktioner, Clifton-hængebroen fra 1864, der forbinder byen med naturområdet Avon Gorge.

Den unge servitrice på Lido fortæller, at der i hvert af de små rækkehuse i hendes gade bor mennesker af forskellig nationalitet, og at det er meget typisk for byen.

Massive Attack og street artist’en Banksy
Bristol
har været en smeltedigel, siden den opstod som havneby under navnet Brigstow for flere end tusind år siden, og i århundrederne derefter blev kendt for handel med især vin og spiritus – og slaver. 

Det moderne multikulturelle Bristol er især centreret omkring den nordlige bydel Stokes Croft, hvorfra en stor del af de lokale graffiti-kunstnere og undergrundsmusikere kommer.

De mest kendte er trip hopperne Massive Attack og street artist’en Banksy, hvis arbejder man kan se rundt om i centrum.

Bystyret opfattede længe graffitierne som hærværk og prøvede at fjerne dem, men nu er man så stolt af bysbarnet, at hans værker er markeret på turistkortene!

Faktisk værner man så meget om identiteten som foregangsby for alternativ kultur, at byrådet i 2011 var vært for det hidtil mest ambitiøse gadekunst-projekt i Storbritannien.

Bristol inviterede verdens førende »aerosol-artister« til at spraye på livet løs på alle betonbygninger i Nelson Street, og resultatet er imponerende i den ellers lidt trøstesløse gade med parkeringshuse på bagsiden af de smukke og velbevarede sort-hvide georgianske huse.

Vi finder både det oprindelige og det multikulturelle Bristol fra morgenstunden på det overdækkede St. Nicholas Market, hvor man har kunnet købe madvarer siden 1743. 

Der drikkes cider – og selvfølgelig øl
En af stadeholdere er Pieminister, der i 2004 indvarslede en renæssance for de traditionelle engelske madtærter ved at søge tilbage til rødderne og kvalitets-råvarerne. Men her er også små portugiske cremekager, orientalsk pita falaffel og marokkansk juicebar. Og den første søndag i måneden bliver Corn Street bag markedsbygningen omdannet til Slow Food Market, hvortil byens og regionens bedste hjemmelavede produkter finder vej.

Ikke så langt derfra ligger den stejle gade Christmas Steps med originale huse fra 1600-tallet, og mellem små kunstneriske butikker er der blevet plads til Bristol Cider Shop, hvor der sælges flere end 80 forskellige typer på flaske. 

Der drikkes cider – og selvfølgelig øl – alle steder i Bristol, men det er rigtig populært på de tidligere flodpramme langs kajerne i den indre Floating Harbour, der slanger sig under broerne i den gamle bymidte. Ikke mindst på Welsh Back, hvor blandt andre The Apple er fortøjret.

Det andet populære vandhul er havneindløbet, hvor  Harbourside og Old City forbindes med den populære gang- og cykelbro, Pero’s Bridge. Vi sidder på River Grille i The Bristol Hotel og nyder den elegante mad med råvarer fra oplandet og udsigten til gå-i-byen-folket ved den prisbelønnede restaurant Bordeaux Quay.

Verdens første cruise-ship fra 1843
Der er masser af måder at stille den kulturelle sult på.

Den klassiske attraktion er Great Britain, verdens første cruise-ship fra 1843, hvor man kan se, hvor stilfuldt folk rejste i Victoria-tiden og frem til 1933. 

Derfra går vi langs de nedlagte jernbanespor på Harbour Railway videre under kranerne til bymuseet M Shed. Den gamle lagerhal huser flere end 3.000 genstande, der fortæller om milepæle i byens historie, fra fortiden som slaveskibshavn til nutidigt alternativ kulturcenter. 

Få skridt længere fremme ligger Arnolfini, byens museum for moderne kunst, i et monumentalt pakhus fra 1800-tallet. Museet ligger lige ned til vandet og indbyder med sine udendørs cafeborde lige så meget til dét, som Bristol virkelig indbyder til: kunsten at leve.

Læs også: Den smukkeste landsby i England

Rejsen var betalt af VisitBritain og EasyJet