Børnenes Malaga

Den sydspanske by Malaga er et mekka for både kunst- og kulturelskere, de shoppelystne og de solhungrende. Men også børn er vilde med Malaga.

Borgruinen Alcazaba er pragtfuld for børn og voksne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tina Krongaard Stampe

Vi sniger os op langs borgmuren på de brostensbelagte gange, som bærer præg af mange hundrede års slid. Min søn har en hjemmelavet papirshat på hovedet og en pisk – bestående af bæltet fra en badekåbe – i den ene hånd. Flere turister kigger undrende på os men slår hurtigt over i et smil.

Læs også: Charterferie i børnehøjde

»Pas på. Jeg tror, væggene kan rykke sig sammen og knuse os her,« lyder det fra min søn, som i dette øjeblik er helt overbevist om, at han er Indiana Jones på eventyr.

I virkeligheden er han en snart femårig dreng, som går rundt i Alcazaba fæstningen i Malaga. Men den imponerende borgruin, som i sin nuværende form stammer fra det 11. århundrede, giver fantasien let spil. Og med en hjemmelavet skattekiste af papir fyldt med chokolade guldmønter fra den lokale ta-selv-slikbutik, som mor er klar til at tage frem fra rygsækken, der hvor ’Indy’ tror, skatten ligger begravet, så er Alcazaba intet ringere end et børnemekka.

Efter at have gennemgået hver en afkrog af borgen er det tid til lidt afslapning ovenpå skattejagt strabadserne. På torvet for enden af hovedgaden ligger den hyggelige kaffebar Café Central.

Skøn kaffe

Her er der eminent kaffe i alle variationer til de voksne, mens børnene kan nyde en gang (churros – en sød dej i lange stænger), som kommer med en skål chokolade til at dyppe dem i. Samtidig kan man jo bruge pausen til at danne sig et overblik over de andre børnevenlige steder og aktiviteter, som Malaga har at byde på.
Oppe fra Alcazaba kan man for eksempel se ned på Malagas tyrefægterarena fra 1874.

En tyrefægtning er umiddelbart nok for voldsomt for de fleste børn, men på hverdage er arenaen et museum, som viser tyrefægtningens historie, og det kan jo give anledning til en diskussion med børnene omkring dyrevelfærd, kulturelle traditioner mv.

Ovenpå sådan en omgang kan det måske være på sin plads med en slappedag.

Fine sandstrande
Den spanske solkyst er kendt for sine gode strande, og Malaga har faktisk også fine sandstrande både øst og vest for havnen i centrum af byen. Oven i købet er der langs strandene mod vest en lang strandpromenade, som har den ene store legeplads efter den anden med klatrestativer, gynger og rutsjebaner udformet som store piratskibe – lige til at lege Peter Pan og Kaptajn Klo eller ’Pirates of the Carribean’, hvis børnene er kommet over tegnefilms alderen.

På vej til stranden kan det være en god idé at gå en tur forbi Malagas marked en blok nord for ’blomstergaden’ i centrum. Her kan børnene selv vælge lækkerier blandt alverdens frugt og grøntsager, som I kan læske jer med på stranden.

I takt med at solen går ned, åbner butikkerne på hovedgaden op igen efter siestaen.
De små gader på tværs og parallelt med den store gågade er fyldt med diverse modebutikker med alt til mødre og deres teenagedøtre eller modebevidste sønner.

Gammel krokodille
Har I flere dage i Malaga kan en lille udflugt til nabobyen Torremolinos, ti kilometer fra Malagas centrum, anbefales. Her ligger solkystens største vandland Aqualand. Med vandrutsjebaner i alle afskygninger kan børn og barnlige sjæle få timer til at gå her. Vandlandet er dog kun åbent fra maj til september.

Lige ved siden af i ’Crocodile Park’ er der til gengæld åbent hele året rundt. Her bor Europas største krokodille, en 85 år gammel han på 600 kilo med øgenavnet ’far’, sammen med 252 andre krokodiller.

Børn og voksne kan både få en guidet tur og lære mere om krokodiller, se dem blive fodret eller sågar prøve at holde en baby krokodille – noget der uden tvivl er værd at prale med overfor skole- eller børnehave-vennerne derhjemme.

Efter tre dage i børnenes tegn må det være tid til at forkæle de voksne en smule med et besøg i to af de absolut største seværdigheder i Malaga – den imponerende katedral og det kun fem år gamle Picasso museum (Picasso blev født i Malaga). Begge ligger i centrum nærmest for foden af Alcazaba.

Min femårige søn var i hvert fald med på det meste, hvis bare jeg lovede ham endnu en omgang ’Indiana Jones’ på fortet. Med en skattekiste fyldt med guldmønter, en hat og en badekåbe pisk.