Børnene passer i Budapest

Børnefamilier er ved at få øjnene op for den hippe hovedstad, hvor lommepengene rækker langt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis I kan løse gåden, får I adgang til at gå gennem den magiske dør, siger en kvinde og peger på lågen i et stort pengeskab i størrelse XXL.

Børnene kan næsten ikke være i sig selv over udsigten til denne bedrift.

Gåden er dog ikke sværere, end at voksne også kan være med. ’ Klik!’ Døren åbner sig, og vi træder ind i et mørkt rum, der kun er oplyst af skæret fra nogle små glasmontre.

Vi befinder os på The House of Houdini på Borghøjen med Kongeslottet og Fiskerbastionen som genbo.

De to sidste attraktioner er på den traditionelle Top 10 over, hvad du bør se i Budapest. Men dette museum er så nyt, at det endnu ikke optræder i guidebøgerne. »Og det er ikke nødvendigvis dårligt!« siger grundlægger David Merlini med en blanding af forførende charme og autoritet, som kun en tryllekunstner kan gøre det bedst. Selv kalder den anerkendte magiker sig for Escape Artist - akkurat som den ungarske legende og udbryderkonge Harry Houdini var det hundrede år før ham.

Museet er lillebitte, men lad dig ikke snyde af, hvad du ser. Den guidede rundtur tager godt nok ikke mere end ti minutter, men det er tilpas til utålmodige børn. Herefter begynder besøgets højdepunkt - og rejsens for den sags skyld. Det er tid til trylleshow.

Inde i en verden af varmrøde tapeter og draperede velourgardiner med guldkvaster er der sat polstrede stole frem til publikum. Ind kommer en høj tryllekunstner med sirligt slikhår og slanke fingre. Illusionen kan begynde.

Tur i dobbeltdækker er en sikker vej til glade børn. Audioguide på dansk. Fold sammen
Læs mere

Tyve minutter senere står munden ikke stille på vores børn. De fik lov til at assistere under showet og går nu og prøver på at knække koden til de forskellige tricks, som de var vidne til på nært hold. Akkurat, som det startede, da vi kom.

Museet er det eneste af sin slags i Europa og har åbent alle ugens dage.

Rundturen starter hver halve time.

Underjordisk tidsrejse

Ude i virkeligheden igen tager vi de mange hundrede trin ned til flodbreden af Donau. Har du mindre børn, kan du med fordel vælge en kabelbane fra 1870 - både op og ned.

Turen er kort, men sjov, og giver et fint vue over den ene halvdel af hovedstaden, der er sammensat af bydelene Buda og Pest.

Byen er ikke større, end at du som voksen kan gå fra seværdighed til seværdighed. Med et barn som rejsekammerat er det måske mere attraktivt at vælge den klassiske sightseeingbus med audioguide og 360 graders udsigt fra øverste etage.

Læs også: Kurs mod grønne kyster

Selskabet Big Bus tilbyder guide på dansk, og børnene spotter hurtigt, hvordan de skifter kanal.

Du kan også stige ombord i de gule, gamle sporvogne og lade det pulserende liv bumle forbi. Skal der ekstra fart på oplevelsen, er den UNESCO-bevarede undergrundsbane fra 1894 et hit. Det er den næstældste metro i verden -kun overgået af Londons undergrundsbane.

Budapest Card giver fri adgang til offentlig transport og rabatter til flere attraktioner. Fordelen er også, at du kun skal tyde ungarsk én gang.

Det er ikke engelsk, som ungarerne er bedst til.

Jeg kan se Frihedsgudinden!

Géllerthøjen bliver også et af toppunkterne på vores rejse. På grund af to ting: Den ene er muligheden for at indtage en kæmpe kikkert og zoome ind på de mange broer, kupler og tårne fra byens højeste punkt.

Den anden er muligheden for at komme tæt på Frihedsgudinden.

Eller Frihedsstatuen, som den hedder.

Den irgrønne bronzeskulptur er cirka halv størrelse af den amerikanske version (og gemmer også på en anden historie), men oplevelsen er stor i børnehøjde. Flot jer eventuelt med en tur i en af de ikoniske gule taxaer derop, og I er ’ Almost Over There’.

I det hele taget møder vi flere noter fra New York på vores vej gennem Budapest. Er du til kunstmuseer og gallerier, men tvivler på dit barns tålmodighed? Eller vil du imponere din teenager? Så vend blikket mod det rå og kreative hipsterkvarter Kerület VII, der minder om Williamsburg nord for Brooklyn.

Når børnene bliver sultne efter fysisk aktivitet, er der masser af billige spisesteder. Fold sammen
Læs mere

Distriktet har et dragende urbant rum og facadevis af imponerende Street Art, der vil få selv en newyorker til at vippe med fuldskægget af respekt.

Gå på jagt efter de forskellige værker på egen hånd. Til højre, venstre, oppe og nede. Som graffiti, maling eller klistermærker. Eller tilmeld jer en guidet tur med Alternative Budapest.

Mens dit barn snapper billeder, bliver du opdateret med en utraditionel og autentisk vinkel på hovedstadens kulturliv og historie.

På gaden Király Utca finder du værket Playground. Det er værd at stoppe ved, hvis du har mindre børn. Vægmaleriet kæmper nemlig meget apropos om opmærksomheden med vippe, gynger og legetårn.

Det er opført af den anerkendte kunstnergruppe Neopaint. Det tog dem to år at få lov til at dekorere den forfaldne facade. Bemærk i øvrigt, at mange af byens legepladser er røgfri, men der er altid et stort udbud af caféer med billig koffein To Go i nærheden.

Flere legepladser tilbyder gratis Wi-Fi.

Vanedannende flippermaskiner

Er vejret til oplevelser indendørs? Så tag forbi Flipper Múzeum. Her kommer rejsende fra hele verden for at få et nostalgitrip og tilbede Europas største interaktive museum for flippermaskiner. Men ikke kun på afstand. Den billige entrébillet giver adgang til fri leg med de 130 maskiner.

Så længe I vil. Nogle er bygget i træ og er hundrede år gamle. Andre er fulde af glitter, og med tegneserie-figurer fra da far var dreng.

Læs også: Ski og storby i Oslo

Der er sørget for taburetter til de mindste og mulighed for køb af sodavand og snacks.

Museet ligger i nogle underjordiske kældre i bydelen West End, der er knap så turistet. Men det er let at finde - ikke mindst hvis du går efter lyden af glade stemmer og Ding! Ding! Ding! Ruin-bar søndag formiddag Hvis du er til vintage og kitsch interiør, har du sikkert også hørt om de trendy ruin-barer i Budapest, hvor efterladte fabriksbygninger er overtaget af et populært natteliv.

Budapest er den eneste by i verden, der har status som kurby. Du kan bade udendørs i 38 grader varmt vand året rundt i Széchenyi-badet. Fold sammen
Læs mere

Umiddelbart ikke foreneligt med børn. Og dog. Om søndagen er lyset tændt på ruin-baren Szimpla Kert og de stærke cocktails skiftet ud med familievenligt nybagt brød og økologiske mundgodter på Farmers Market. Det er gratis at komme ind - og det er der mange, som benytter sig af. Ønsker I lidt mere luft, når I spiser? Så er det udendørs Budapest Street Food Karavan ved siden af et godt alternativ til at smage på madkulturen.

Det minder om Papirøens Street Food i København - bare i mindre målestok.

Dine forinth rækker langt, når I skal spise i Budapest. Et par hundrede meter fra Szimpla Kert på gaden Kazinczy Utca finder du Fat Mama Eatery. Den nye restaurant tilbyder moderne og sund mad - og flere vegetariske retter. Priserne er i den højere ende, men det er kvaliteten også. Børnene kategoriserede Mamas burger som byens bedste. Men de fik også stjerner i øjnene på Bamba Marha Burger på Andrássy Út ved Oktogon - fastfood med smag af slowfood.

Når blodsukkeret skal i balance, er der masser af caféeer og konditorier at vælge mellem. Vi faldt for Le Petit Bistrot, der lever op til sit navn. Den fineste, lille chabby chic tidslomme, der også fungerer som bageri. Her får du et glas friskpresset appelsinjuice til under ti kroner, de skønneste pandekager til under tredive kroner og et fantastisk åndehul i den voksende storby for alle pengene.