Børnefamilier rejser uden for skoleferien

Op mod halvdelen af de danske forældre har taget børnene ud af skolen for at kunne rejse på et billigere tidspunkt end i højsæsonen.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når flest har ferie og vil rejse, er det højsæson.
Og når det er højsæson er prisen på ferierejsen højest.

Læs også: Backpacking med børn i Thailand

Det er den enkle beregning, som turist- og rejsebrancnen foretager, og det resultat må familier med tvungen fri i industriferien eller med børn i den skolepligtige alder underkaste sig.

Med mindre de altså kan sno sig uden om de dyre ferieuger, som op mod halvdelen af de danske familier med børn i den skolepligtige alder gør.

De har nemlig taget børnene ud af skolen og rejst på et andet tidspunkt for at spare penge, viser en undersøgelse, som DFDS Seaways har foretaget via internettet. Knap 3.000 danskere i hele landet har deltaget.

I gennemsnit er det 42 pct. af de danske familier, der har ladet børnene få fri fra skole for at kunne rejse på et billigere tidspunkt.

Men i hvilken grad, man er fleksibel over for skolegangen, er geografisk bestemt. F.eks. er det kun lidt over hver fjerde familie i Nordjylland, der har taget børnene ud af skolen, mens det er næsten halvdelen af de sjællandske familier.

Børnefamilier har ikke råd
”Mange børnefamilier har ganske enkelt ikke råd til at rejse uden for landets grænser i skolernes ferieuger, men uden for højsæsonen, kan de få rejsen til en overkommelig pris," siger familielivsekspert Kitt Tvile.

"Børn oplever og lærer en masse, når de møder andre kulturer. En udlandsrejse udvider både deres horisont og giver kvalitetstid med familien. Samtidig er forældrene blevet gode til at tage lektierne med på rejsen, så børnene ikke kommer bagud i skolens undervisningsmateriale, mens de er væk,” tilføjer eksperten.

Undersøgelsens resultat passer med DFDSs erfaringer.

”En stor del af vores kunder er børnefamilier, og mange rejser uden for skoleferien. Det kan være en stor udskrivning at tage på familieferie, så jeg kan godt forstå, hvis nogle  planlægger at rejse uden for skolernes ferie, hvor de kan få de samme ferieoplevelser for væsentlig færre penge," siger landechef, Kim Heiberg.

Tjek med skolen først
Inden I bestiller den billigere ferierejse, skal I dog huske først at tjekke, hvordan jeres barns skole forholder sig til, at man tager eleverne ud af undervisningen.

Nogle skoler synes, at det er okay – især når børnene går i de mindste klasser – fordi de godt kan se, at det er billigere for forældrene, og at hele familien dermed får mulighed for at få gode oplevelser sammen.

Andre holder på, at eleverne skal gå i skole i skoletiden og holde ferie i ferieperioderne, samt at det skaber uro og forvirring omkring undervisningen, hvis der er for ofte mangler børn i klassen.

Læs også: Sådan får du dit barn til at holde mund på flyrejsen