Bliv afhørt af "KGB-officerer"

Fem tips til anderledes oplevelser i årets europæiske kulturhovedstad Vilnius.

Der er masser af gallerier og restauranter i den selvudnævnte »republik« Uzupis. Kvarteret ligger ved floden få minutter fra gågaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrius Ufartas.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis dig mæt i en zeppeliner og besøg fristaden, hvor hunde har borgerrettigheder. Mød Frank Zappa, Tony Soprano og politimanden, der foretager åndelige anholdelser.

Bliv afhørt af »KGB-officerer«

Englenes by
Mona Lisa, en smiley og en bil på vej i havnen byder velkommen på et skilt ved »grænseovergangen« til den selvudnævnte republik Uzupis midt i Vilnius. Her gælder kunstnerkvarterets egne regler. Sådan har det været, lige siden bydelen erklærede sig uafhængig fra resten af Litauen og opstillede en gylden engel på en piedestal som et symbol på den kunstneriske frihed.

Friheden garanteres endda af en forfatning, som blandt andet tildeler hunde og katte særlige rettigheder. Og hvis man spekulerer på, hvem der håndhæver disse rettigheder, så kan man rette henvendelse til bydelens selvbestaltede politimand, der kører i en gul smadrekasse af en cabriolet med gult blink på taget. Han foretager de nødvendige »åndelige anholdelser«, hvis nogen vover at sprede dårlig karma i kvarteret.

Bydelen er blomstret kraftigt op, efter i 1990erne at have været et af de mest ramponerede kvarterer i byen. I dag findes nogle af de bedste caféer og gallerier her, og ikke mindst i år, hvor Vilnius er europæisk kulturby, summer bydelen af seværdige arrangementer. Et af de seneste hedder »Pimp your neighbour«, en mere jordnær version af tv-kanalen MTV’s program om toptunede biler. I Uzupis-udgaven handler projektet om at give en trængende person fra kvarteret nyt designertøj og lækkert hår. Hvis man kigger forbi det ugentlig marked kan man være heldig at opleve forvandlingen. Hver torsdag eftermiddag er det markedstid. »Uafhængighedsdagen« fejres selvfølgelig 1. april.

Uzupis-kvarteret ligger ved floden få minutters gang fra den centrale gågade.

Zeppelineren tager sulten
I princippet kan man nøjes med ét måltid om dagen, hvis man bestiller en zeppeliner i størrelse XL. Heldigvis fås de også mindre, for der er masser af andre gode retter, der også skal være plads til at smage, når sulten stilles efter traveturene i byens barokgader.

Zeppelineren er opkaldt efter, ja, luftens zeppelinere, som retten i hvert fald deler sin aflange form med. De velvoksne knølel-lignende dejklumper fyldes med fars, koges og spises med rigelige mængder creme fraiche. Bestemt et måltid, der lægger en god bund.

Tilløbet til den berømte hovedret kan klares med det store udvalg af øl-tilbehør, som inkluderer syltede grøntsager, friskbagt brød og et rigt udvalg af røget og speget skinkekød. Til de eventyrlystne kan røget svineøre og tryne anbefales. Den lokale øl, Svyturys, er glimrende.

Gå desuden ikke glip af boghvedepandekager, der blandt andet serveres med kaviar, eller de mange fiskeretter herunder »gefilte fisch« fra områdets jiddisch-inspirerede køkken.

Til dessert kan man nyde pyrogas, små fyldte kager, tærter og dessertpandekager. Det søde kan eksempelvis indtages i Café Neringa, hvor intelligentsiaen i 1970erne samlede for at lytte til vovet vestlig jazz og oplæse digte.

Restaurant Graf Zeppelin på Saviciaus 9 er kendt for sine zeppelinere. Også Zemaiciai på Vokieciu 24 har et stort udvalg af traditionelle retter. På Cili Kaimas på Vokieciu 8 kan man indtage sit måltid i selskab med en galende hane i et glasbur.

Zappa og Soprano

Hvad har amerikanske Frank Zappa med baltiske Vilnius at gøre? Umiddelbart ingenting. Men den afdøde rocksanger har altid haft en talstærk fanskare i Litauen. I sovjettiden blev rocklegenden og hans musik sågar et symbol på modstanden mod sovjetstyret. Det gav hans fanklub så meget vind i sejlende, at den i 1995 overtalte de lokale myndigheder til at tillade opførelsen af den første Zappa-statue i verden. Nu troner rock-legenden oven på en tre meter høj pæl af rustfrit stål i en sidegade vest for den gamle by. Han er blevet ikke så lidt af en turistattraktion.

Zappa er dog ikke den eneste stjerne fra undergrunden, der er kommet i rampelyset i Vilnius. Seneste er en tre meter høj udgave af tv-mafia-gangsteren Tony Soprano dukket i den gamle bydel. Den underbukse-klædte mafioso er en del af kunstprojektet  »Kunst på mærkelige steder«.

Zappa står nær Kalinausko 1, mens Tony Soprano kan findes nær museet for Film, tv og teater på Vokieciu-gaden.

Bliv afhørt af »KGB-officerer«