Bjørnen sover - ikke! Yosemite National Park er Californiens mest spektakulære naturområde

Imponerende vandfald, granitbjerge og sortbjørne udforskes bedst med vandrestøvler. Tag med til Yosemite National Park, hvor der findes et sted mellem 400 og 500 bjørne.

Om foråret er der stort tryk på smeltevandet fra Sierra Nevada-bjergene. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den sidste mandag i maj, Memorial Day, og særligt mange har valgt at besøge Yosemite National Park. Nationalparken er enorm, og midt i det hele ligger den 13 km lange Yosemite Valley med de kendte pejlemærker El Capitan og Half Dome, hvis bjergsider rejser sig lodret mod skyerne. El Capitan er et yndet sted for bjergbestigere, mens toppen af Half Dome kan bestiges af almindelige turister.

Vi har valgt den efter sigende smukkeste vandretur i Yosemite, Mist Trail. Fra dalen fører ruten op til Vernal Fall, en stigning på ca. 300 meter, og derefter har vi yderlige ca. 300 højdemeter til Nevada Fall. Turen kan klares på fem til seks timer og betegnes som fysisk krævende.

Det er let at finde vej på vandreruten Mist Trail. Fold sammen
Læs mere

Vi ankommer til udgangspunktet for Mist Trail med parkens busser, som har tyve stoppesteder fordelt i Yosemite Valley. Det er en broget flok af vandrere, som begiver sig ud på ruten. Nogle iført det rigtige vandreudstyr inklusive solide vandrestøvler, mens andre er klædt i almindelige jeans og sneakers.

Den første del af opstigningen kræver bestemt ikke dyrt indkøbte vandrestøvler. Godt nok går det pænt stejlt op, men stien er nydeligt asfalteret. Vi går imellem kæmpe fyrretræer, som har boret deres rødder fast imellem klipperne. Lyden af hvirvlende vand i floden Merced stiger i styrke, mens vi bevæger os opad.

Vi så en halvsovende sortbjørn gemt bag træerne. Fold sammen
Læs mere

En bjørn halvsover

En mand stopper op og peger ihærdigt ned ad en skråning. Cirka 40 meter nede ligger en sortbjørn og halvsover op ad en solbeskinnet sten. Den virker uanfægtet af flokken af turister, men løfter dovent hovedet et par gange. Der er ingen grund til panik! I sådan en situation er det meget godt at vide, at ingen til dato er blevet dræbt eller hårdt såret i Yosemite; bjørnene er derimod fredelige, medmindre de føler sig truet. Heldigvis kan de sagtens finde føde, og de lever hovedsagligt af bær, græs og vilde æbler.

Man regner med, at der i Yosemite National Park findes mellem 400 og 500 sortbjørne, mens Yosemite Valley, hvor vi befinder os, har omkring 30 af dem.
Godt opmuntret af bjørnebesøget, krydser vi Merced-floden. Terrænet bliver mere stejlt, men trappestenene som er hugget ind i granitklippen gør det rimeligt nemt at komme opad. Vi bliver behageligt forstyrret af kig til ahorn, der lige er sprunget ud, og til solglimtende Vernal Fall.

Navnet på ruten, Mist Trail, er meget betegnende. Da vi nærmer os vandfaldet, dannes der støvregn, som sætter sig på vores jakker. Vi når toppen af vandfaldet og sætter os til rette på en kæmpe klippe, et oplagt sted at indtage de medbragte sandwich.

Lyden af Nevada Fall er kraftig og vedvarende. Fold sammen
Læs mere

Det brølende Nevada Fall

Foråret er et af de bedste tidspunkter at komme til Yosemite. Temperaturen svinger omkring 10-16 grader om dagen her i slutningen af maj, og der er masser af vand fra Sierra Nevada, som flyder ned i Yosemites floder.

Fra frokoststedet går vi langs med en naturlig pool, hvor det ellers kraftige flodvand holder en pause. Skiltet med »Badning forbudt« virker overflødigt, men man ved jo aldrig, hvad en kåd turist kan finde på.

Vi fortsætter turen opad, mens lægmusklerne kommer på overarbejde. Det er, som om de naturlige trædesten kræver mere af os. Trinene er højere.
Nu bliver der skruet kraftigt op for lyden. Vi er kommet tæt på toppen af Nevada Fall, og har bevæget os fra udgangspunktet i dalen på 1.200 m op til 1.800 m, dér hvor vandfaldet slynger kaskader af smeltevand ud mod dalen.

De flade granitklipper er gode at gå på. Fold sammen
Læs mere

Det regner fra klipperne

Trætheden er begyndt at melde sig, og vi tanker op med nogle lækre energibarer med nødder og chokolade, mens vi står på træbroen, der leder over Nevada Fall. Den lodrette klippevæg på Liberty Cap rejser sig mod himlen og ligner en kæmpe granitskulptur, der er ved at blive formet. Liberty Cap er som flere af de andre bjerge i Yosemite kuppelformede bjergmassiver af granit, såkaldte »granite domes«.

Også til siderne – ja, hele 360 grader rundt er vi omgivet af klipper. Vi begynder at gå nedad. Det første stykke er et stort og forholdsvist jævnt stykke bjergmassiv, som leder over i en smal hylde. Vi hælder kroppen mod bjerget for ikke at komme for tæt på den flere hunderede meter dybe afgrund – bare som en ekstra sikkerhed.

Her holder vi frokost. Fold sammen
Læs mere

Netop på det smalleste sted lidt fremme kan vi ikke undgå at blive våde af det smeltevand, som kommer ned ad bjerget over os. Vi forcerer regnen fra klipperne så behændigt og hurtigt, vi kan, men regnvandet preller ikke af på vores jakker. Vi burde selvfølgelig have taget regntøj med!

På turen ned har vi den bedste udsigt til Nevada Fall samt til Yosemite Valley, og knap fem en halv time senere og godt trætte er vi tilbage ved udgangspunktet.