Billig luksus til tre generationer

Kan man bo 11 personer i norsk ski-luksus uden at rive feriebudgettet fra hinanden? Rejseliv.dk tog storfamilien med til børnevenlige Hemsedal.

De mindste kan blive fortrolige med sneen på børnebakken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Aaes og Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ældste er født i 1940, den yngste i 2008. Begge sidder de ved et massivt træbord i køkkenet og spiser havregrød før dagens strabadser i sneen.

Læs også: Adrenalin-sus i den norske sne

Jørgen på snart 70 skal i skiskole, mens Joaquim på halvandet år nok begynder dagen i legerummet, før han er klar til en tur i bobslæden.
Vi befinder os i en toetagers luksuslejlighed i Hemsedal Alpine Lodge. Et »full service« lejlighedskompleks i canadisk stil, som giver ordet bekvemmelighed en helt ny mening.

Her er gratis parkering i kælderen, skiudlejning, opvarmede skibokse og supermarked i stueplan, mens 1. sal, der flugter med pisten, huser restaurant, café, skisportsbutik og legeområde for de yngste. Med lidt god vilje og masser af fart kan man stå på ski helt ind i cafeen, hvis ellers skydedørene åbner i tide.
Familien består af 11 personer fordelt over tre generationer: Tre børnebørn, seks voksne og to bedsteforældre. Vi har indkvarteret os i en af kompleksets største lejligheder på 134 kvadratmeter med 14 sengepladser, tre badeværelser, sauna, to fladskærmsfjernsyn, gaspejs, samtalekøkken og panoramaudsigt over børnebakkerne for foden af pisten.

Sjov for hele familien
Selv om Hemsedal kalder sig De Skandinaviske Alper, kan stedet ikke hamle op med Østrig, Italien og Frankrig, når det gælder alpine udfordringer. Dertil er området for lille for familiens øvede skiløbere, som allerede efter to dage har kørt pistekortet tyndt.
Men i en nordisk sammenhæng er Hemsedal bestemt toppen af poppen – især for begyndere, børnefamilier og let øvede, som Rejseliv.dk’s familie tilhører.

For Victor på tre år er Hemsedal det første møde med skisporten. Hans forældre har besluttet, at han ikke skal indskrives i skibørnehaven, Gaupeland. I stedet hyrer de en privat skilærer i en time, som kan fortælle forældrene, hvordan de skal få Victor til bremse og dreje.

Det skal vise sig at være en fin beslutning, for Victor vil ikke køre i skilift med fremmede. Derfor må far Klaus smide ham på nakken og bære ham op ad børnebakken de første mange gange. Der går dog ikke mange dage, før Victor bliver fortrolig med skiene, kan bremse og lærer at tage tallerkenliften alene.
Når undervisningen er slut kan Victor og søster Mathilde på seks år slappe af og lege på kælkebakken i Gaupeland eller snuppe en tur i en badering, der bliver trukket af en stor karrusel.

Bedste passer ungerne
Bedstemor Kirsten er den eneste i selskabet, der ikke skal på ski. Hun er taget med som støtte for de yngste, når de hellere vil være indenfor.
Her er legelandet ved siden af cafeen et hyggeligt om end relativt lille område, hvor børnene kan boltre sig.
De børnefamilier, der ikke er så heldige at have en omsorgsfuld bedstemor med på ferie, kan lade børnene passe i Rævehiet. Her holder uddannet personale opsyn med børn i alderen 6 måneder og opefter, mens lifterne er åbne.

For legesyge snowboardere og trickglade skiløbere har Hemsedal etableret adskillige velfungerende funparks, med hop, halfpipes og rails, som gør området alt andet end kedeligt.
Jeg er storfamiliens eneste snowboarder, og det er ikke, fordi man savner action, når først har mødt Hemsedals største hop, de såkaldte kickers.

Snowboardparken i Hemsedal er tidligere kåret som  Norges bedste område for snowboardere, og hvad man savner i pistekilometer, får man ganske enkelt igen i funparken – hvis man tør.

Det må være dyrt
Hemsedal blev sidste år af flere norske aviser kåret som det mest familievenlige skisportssted i Norge. Men er det også familievenligt, når man ser på prisen?
For at gøre turen så billig som muligt, har vi valgt at booke lejligheden fra søndag til fredag. Dermed får vi hele fem dage på ski, men undgår de dyre weekendovernatninger, der koster lige så meget som resten af ugen.

15.600 kr. slipper vi for de fem nætter i luksuslejligheden, hvilket ikke føles slemt for i alt 11 personer. Dertil kommer udgifter til færge og benzin fra henholdsvis Frederikshavn og København, samt forplejning.
Med i bilerne har vi mad- og drikkevarer til hele ugen formedelst 3.500 kr., så ingen går sultne i seng. Endelig skal man indregne udgifter til skileje og skiskole efter behov.
Døm selv, om det er dyrt.

Læs også: Danskernes sneparadis