Billig badeferie i Tyskland

Spar flybilletten og nyd sommeren i Mecklenburg-Vorpommern, der har mindst ligeså meget at byde på som traditionelle charterdestinationer.

Ahlbeck på øen Usedom ved den polske grænse er hvid strand med en hyggelig mole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

- Hold da op. Min familie kunne have fået sommerferien til halv pris, hvis de havde valgt en uges ophold i ferielejlighed i Tyskland frem for på Malta, lyder det fra rejsefællen under frokosten på det tyske badehotel.

Læs også: Badeferie i Nordtyskland

Erkendelsen af at vi har en rigtig god feriemulighed lige syd for grænsen, går efterhånden op for flere og flere danskere.

Her er kilometerlange sandstrande, fantastisk natur, gode muligheder for wellness-behandlinger, historie, oplevelser og storbymuligheder inden for overskuelig radius.

De fleste danskere bliver overrasket over, at prisniveauet ligger et pænt stykke under det danske.

Du kan tage bilen, hvis du har lyst, men du behøver den ikke. Du kommer fint rundt med offentlig transport, og så er det oplagt at leje en cykel – med eller uden motor – når du kommer frem. 

Mecklenburg-Vorpommern ligger i det tidligere DDR, og færgen fra Gedser til Rostock bringer dig lige ind midt i smørhullet.

Denne gang koncentrerer vi os om tre forskellige badebyer på kysten, kombineret med en storbyafstikker til Hamborg, der bliver kaldt 'det nye Berlin'.

Folkelig charme
Første stop bliver Kühlungsborn vest for Rostock.

Den lille badeby er omgivet af strand og skov, og man bliver nemt smittet af en tilbagelænet feriestemning.

Stranden er lige uden for døren. Der er separate cykelstier, fortove og veje og en lille bykerne med masser af butikker og restauranter. Koncerter og optræden flere steder i byen i højsæsonen.

Et hit for børn og barnlige sjæle er et kæmpe område inde i skoven, hvor der er opsat liner, hængebroer og utallige andre klatremuligheder mellem de høje træer, så alle kan udfordre sin indre Tarzan i »junglen«.

- Da kommt die Molli, lyder det glædestrålende fra en lille dreng, da et gammelt vaskeægte damptog ruller ind i Kühlungsborn.

»Die Molli« kører mellem badebyen Kühlingsborn og Bad Doberau længere inde i landet flere gange om dagen.

Byen er mest kendt for sin enorme kirke i røde teglsten, der troner midt i byen. Men det er en dejlig lille by, hvor tidligere tiders klosterliv i byen giver en helt særlig atmosfære. Nyd kaffe og kage i klostergården og bliv fristet af de mange hjemmelavede naturprodukter i klosterets butik.

Kunstnerkoloni  
Øst for Rostock finder vi byen Ahrenshoop ude på en landtange med havet på den ene side og en ferskvandssø på den anden.

Ahrenshoop kan sammenlignes med Skagen. Her opstod en af de første kunstnerkolonier i Tyskland, først og fremmest på grund af det helt særlige lys, som findes på stedet. Og kunstnere valfarter fortsat til stedet. Her er masser af gallerier, kunstudstillinger og malergrej til både børn og voksne.

Der løber en enkelt hovedvej gennem den traditionelle fiskerby, hvor kaptajner og styrmænd boede på siden, der vendte mod søen – og skibskokkene og sømændene boede i huse nærmest havet. 

Fra vejen skal man blot 75 m ud over den store klit, før synet af det fantastiske, blå og brusende hav møder en. Præcis som ved den jyske vestkyst.

Her er basis for lange gåture, strandliggerliv, badeture eller måske bare et par fredelige timer fordybet i egne tanker foran sit staffeli med penslen i den ene hånd og malerpaletten i den anden.

På den anden side af vejen fører stier over til lystbådehavnen på den anden side af landtangen, hvor vandet er roligt og fredeligt. Men uanset hvor lidt vind der er, kan du komme ud at sejle en tur med de gamle træbåde, der ligger til.

En tur på søen for fulde sejl med egen skibshund er svær at modstå.

Der bliver tilbudt wellness-behandlinger flere steder i byen. Men indretning og interiør på Grand Hotel & Spa Kurhaus Ahrenshoop er svært at konkurrere med.

Her er bare gennemført lækkert, og der tilbydes forskellige former for massage og skønhedsbehandlinger. I samme bygning er der både kunstudstilling og hotelværelser.

Ude på spidsen af landtangen er der en naturpark, hvor man cykle rundt og nyde naturen, roen og stilheden i fulde drag.

Cykeleventyr
Det sidste badestop finder vi på øen Usedom helt ovre ved den polske grænse.

Det er her, vi finder byerne Aalbeck, Heringsdorf og Bansin, der kaldes for »de kejserlige badebyer«. Det var nemlig her den kejserlige familie i sin tid valgte at holde ferie, og navnet har holdt ved siden. 

Igen kilometervis af lange hvide sandstrande – nogle for naturister og et par stykker for hunde. Her er hyggelige badebyer med kunst og kulturelle arrangementer og vidunderlig mad.

Men på Usedom har du også mulighed for de mest fantastiske cykelture i både fladt terræn og lidt bakket.

Hvis cykelture virker afskrækkende på dig, så lej en el-cykel, hvor en motor giver dig en hjælpende hånd. Ellers giv den gas ud over marker og enge og gennem landsbyer og skovområder.

Den tyske maler Lyonel Feininger elskede at cykle rundt på Usedom i det forrige århundrede og male det, han så i naturen.

Du kan få et cykelkort og cykle af sted i hans spor og stå på  de steder, hvor han stod og malede sine yndlingsmotiver på øen. Alle steder er markeret med en plade på stedet.

Besøg galleriet med flere af hans billeder i den lille by Benz, og kig også ind i kirken, som Fehringer malede et utal af gange.

Læs også: Tag på belgisk badeferie