Besøg verdens berømte fodboldarenaer

VM er i fuld gang og fodboldelskere over hele verden har al fokus rettet mod Sydafrika. Men de mest berømte fodboldarenaer ligger andre steder i verden - her er fem af de mest berømte, samlet af hotels.com

Her er det Real Madrids hjemmebanestadion, Santiago Bernabeu, der har plads til over 80.000 fans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr/Tpower1978

Camp Nou, Barcelona, Spanien
FC Barcelona betragtes af mange som den største klub i verden. Klubbens motto er "Més que un club" – mere end en klub – og det afspejler, hvordan folk i Catalonien føler.
 
FC Barcelonas hjemmebane Camp Nou blev bygget i 1957 og er det største stadion i Europa. I dag har stadionet en kapacitet på 98.772, men under World Cup i 1982 var kapaciteten over 120.000 mennesker.

På Camp Nou finder du også et FC Barcelona museum. Museet viser 420 trofæer, som klubben har vundet, herunder 19 spanske pokaler og tre guldmedaljer fra Champions League. Omkring 1.200.000 mennesker besøger hvert år museet.

Santiago Bernabeu, Madrid, Spanien
Mens FC Barcelona er en catalonsk klub, er Real Madrid traditionelt blevet set som den statslige klub i Spanien.  De to storhold mødes to gange om året og er de mest populære klubkampe i fodboldens verden.

Real Madrid blev grundlagt i 1902, og holdet er blevet kåret som verdens mest succesfulde fodboldhold. Real Madrid har vundet 31 spanske mesterskaber, og holdet har flere gange sejret i Champions League og dens forgænger Europa Cup ni gange.
 
Santiago Bernabeu, Real Madrids hjemmebanestadion, blev bygget i 1947, og det har plads til 80.354 mennesker. VM finalen mellem Italien og Vesttyskland blev spillet her i 1982.

Maracanã, Rio de Janeiro, Brasilien
Stadionet blev bygget til World Cup i 1950 og har tilskuerrekorden: World Cup finalen mellem Brasilien og Uruguay havde 199.854 betalende tilskuere. I virkeligheden er det anslået, at der var endnu flere mennesker til stede under den legendariske kamp, hvor den klare favorit, hjemmeholdet Brasilien, tabte til Uruguay.

Arrangørerne havde været så sikre på at vinde, at de på forhånd havde hugget hjemmeholdets spillernes navne i guldmedaljerne.
 
Siden er publikumkapaciteten på Maracanã blevet reduceret og stadion har nu plads til 82.238 tilskuere. Udover at være det brasilianske landsholds hjemmebane kommer stadionet også til at spille en rolle under World Cup finalen i 2014 og under OL 2016s åbningsfestligheder.

Wembley, London, England
England er hjemsted for moderne fodbold og det gamle Wembley stadion var nationalstadion indtil år 2000. En af de mest berømte kampe, der blev spillet på Wembley, var VM-finalen i 1966 mellem England og Vesttyskland. Hjemmeholdet vandt 4-2 over Vesttyskland.

Finalen er stadig det mest sete tv-program i Englands historie med 32,6 millioner mennesker klæbet til skærmen.
 
Det nye Wembley var færdigbygget i 2007 og er den største arena, der har alle 90.000 sæder overdækket. Wembley er også det stadion i verden med flest toiletter, nemlig 2618. Ud over at være hjemmebane for det engelske landshold bliver Wembley brugt til FA Cup-finalen. Stadionet vil også spille en stor rolle under de Olympiske Lege i 2012, som finder sted i London.

Azteca, México City, Mexico
Azteca stadion i hovedstaden i Mexico er det eneste sted, hvor World Cup finalen er blevet spillet to gange, i 1970 og i 1986. Stadionet åbnede i 1966 og har i dag en kapacitet på 105.000 tilskuere.

Under VM i 1970 blev semifinalen mellem Italien og Vesttyskland senere betegnet som århundredets kamp. Italien vandt 4-3 og scorede det sidste mål i overtiden.

Azteca har også lagt græs til det måske mest berømte mål i fodboldens historie, ”Guds Hånd”, ved Argentinas legendariske Diego Maradona. Maradona brugte hånden som hjælp til at score for Argentina mod England i semifinalen i VM i 1986. Dommeren så det ikke.