Besøg øl-børsen i Berlin

På Restauration Bierbörse i Berlin går prisen på øl op og ned hver fjerde minut. Her er det efterspørgslen, der bestemmer prisen.

Kurslisterne på monitorerne bliver konstant opdateret hvert fjerde minut, så man hele tiden kan holde øje med, hvornår det er mest fordelagtigt at investere i den næste halve litter fadøl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birger A. Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øl er som bekendt i høj kurs i Tyskland. Hvor høj kurs, kan man i løbet af en glad aften løbende aflæse på den underholdende restauration Bierbörse i Berlin, som uden falsk beskedenhed frejdigt betegner sig selv som »die Hauptstadtkneipe«.

Læs også: "Giv mig en øl nu, din idiot"

Ved første øjekast ligner den velvoksne ølstue nær togstationen Friedrichstrasse et helt almindeligt udskænkningssted, hvor gæsterne også kan sidde og sole sig udendørs ved parasolborde langs Spree-flodens bred.

Men hver dag kl. 17 begynder tal og bogstaver på store tv-skærme under loftet på ølbørsen at stjæle opmærksomheden.

Prisen på de 18 typer tysk øl, der flittigt udskænkes frisk fra fad fra den centrale disk i midten af lokalet, går nemlig hele tiden op og ned i takt med efterspørgslen. Hvis mange gæster på samme tid bestiller eksempelvis den gode Köstritzer Schwarzbier, bliver den mørke øl straks lidt dyrere for de næste købere. Og omvendt vil andre typer øl falde i pris, hvis de et stykke tid har solgt dårligere end de øvrige ølmærker.

Humle-kurser
Da B.T. besøger Bierbörse kort efter åbningen en fredag eftermiddag, er markedet i begyndelsen roligt og afventende. Weekendens frie markedskræfter er endnu ikke begyndt at rive og flå i de følsomme humle-kurser.

Nogle af priserne begynder dog langsomt at bevæge sig syv-otte pct. nedad, og kurslisterne på tv-monitorerne bliver konstant opdateret hvert fjerde minut, så man hele tiden kan holde sig ajour med, hvornår det er mest fordelagtigt at investere i den næste halve liter fadøl.

»I løbet af aftenen vil bunden et par gange gå ud af markedet, så det ender med et kortvarigt crash på ølbørsen. Så er det rigtig billigt at bestille en omgang,« forklarer den unge servitrice med et smil.

Schnitzel og wurst
På den velbesøgte ølstue serveres også varm mad. Det fornuftige spisekort er præget af klassiske tyske retter som Flammkuchen og Currywurst, og dyreste ret er Wienerschnitzel til 16,80 euro (124 kr.).

Væggene på ølbørsen er dekoreret med stemningsfulde billeder og plakater, der vidner om Tysklands begivenhedsrige historie siden krigen. Og på et rundt himmelmaleri i midten af den store ølstues loft optræder bl.a. koryfæer som tidligere forbundskansler Willy Brandt (med guitar!), den tidligere overvagtmester i DDR Erich Honecker (med røde djævlehorn i panden) og Karl Marx.

»Die Berliner Republik«
Ølbørsen hedder formelt »Die Berliner Republik«, og mini-staten har ligefrem egen grundlov. I lovens artikel 5 om »praktiseret demokrati« nævnes specifikt, at »selv ølpriserne er dikteret af kunderne«. Og når markedskræfternes frie spil har gjort det muligt at slukke den værste øltørst til en fornuftig pris, venter der endnu en oplevelse på etablissementets toilet.

Her er i hvert fald herreafdelingen prydet af en kunstfærdig og farverig graffiti, der indrammer urinalerne på smukkeste vis med Brandenburger Tor og Berlinmuren.

Så sæt roligt kursen mod Berlins Bierbörse og afvent tålmodigt et af de sjældne børskrak, der får humøret til at stige hos alle investorer.