Besøg din egen regnskov

Gennem årene har over 200.000 danskere købt regnskovsbeviser, men ikke mange har set deres skov. Nu arrangeres der rejser til den.

Den danske regnskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julie Helquist
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et hit, da den daværende miljøorganisation Nepenthes - nu hedder den Verdens Skove - i slutningen af 1980'erne begyndte at sælge regnskov til danskerne.

Læs også: Verdens mest uvejsomme natur

For en mindre sum kunne man få et bevis på, at man "ejede" et stykke skov på omkring en fodboldbane i størrelse, men ikke mindst kunne man med certifikatet bevise, at man var med til at redde regnskoven fra motorsavenes og tømmerfirmaernes hærgen.

Men hvad så? Hvad er der sket siden med de regnskove, som danskerne købte? Blev de reddet? 

Det kan man nu ved selvsyn konstatere, for i samarbejde med Horisont Rejser er nu arrangeret en rejse til "de danske regnskove" i Costa Rica og Nicaragua, og Verdens Skove har i den forbindelse indtil 1. maj en konkurrence for alle ejere af et regnskovscertifikat, hvor præmien er to pladser på den planlagte rejse.

For nogle år siden besøgte fotograf Julie Helquist regnskovene, og hendes billeder blev efterfølgende til den udendørs udstilling: "Regnskoven Er Reddet" som blev vist i København, Odense, Aarhus, Randers og Skanderborg. Det skabte en fornyet interesse for at støtte regnskovene.

"Der var rigtig mange, som havde købt certifikater, der så billederne på gaden og på vores hjemmeside. Flere af dem efterlyste muligheden for selv at besøge områderne. Det ønske kan vi nu imødekomme," siger Nina Brendholm Thomsen.

Regnskov over grænser
Rejsen går til Nationalparken Tortuguero i Costa Rica, som man kun kan nå med båd. Området er populært, og man kan se krokodiller, aber, fugle og leguaner. Der er kun adgang til en lille del af det store reservat, og på den måde begrænses en negativ påvirkning af flora og fauna. Men flere hotelejere og tømmerfirmaer ønsker at få anlagt en vej gennem det fredede område, hvilket det indtil videre er lykkedes at forhindre. 

Man fortsætter til Cano Negro-reservatet nær grænsen til Nicaragua, som krydses i et øde område, hvor der ikke kommer mange turister. I nabolandet mod nord går turen videre til Centralamerikas største sø, Lago de Nicaragua, og øen i den, Isla Ometepe.

Verdens Skove arbejder fortsat på at beskytte regnskovene. Men i dag i højere grad ved at inddrage lokalbefolkningen i områderne omkring og det ud fra devisen: Hvis de kan sikre deres egen overlevelse ved, på en bæredygtig måde, at udnytte skovens ressourcer, er de også i højere grad indstillet på at beskytte skoven og dens dyr.

Se herunder hvilken regnskov der er "din":

Certifikat købt mellem 1989 og 1992: 
Da "ejer" du et stykke af Tortuguero i Costa Rica - et område, som sikrede dyrene en fri passage mellem to fredede regnskovsområder. 

Certifikat Købt mellem 1993 og 1/4 2009: 
Da "ejer" du regnskov i Ecuador. Enten i naturreservatet Bilsa i Esmeralda-provinsen eller i Jatun Sacha i Amazonas. 

Støttet kampagnen “Stor Grøn Papegøje Savnes” i 2006 og 2007: 
Her er dine penge også gået til at bevare regnskov. Denne gang i Nicaragua, og det er også her, pengene går til, hvis du køber et regnskovscertifkat i dag. 

Se også: Red regnskoven fra hotelsengen