Besøg Berlins bryggerier

Selvom der i dag ikke er mange aktive bryggerier tilbage i verdens engang største bryggerimetropol, er der nok at komme efter i Berlins bryg-univers – både for øl-entusiaster, arkitekturnørder og tørstige turister.

Berlin indeholder et utal af hyggelige cafeer og berliner-kneiper samt flere end 100 ølhaver - de såkaldte Biergärtens. Man kommer altså ikke til at tørste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Huan Hein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man haft den fornøjelse at være øltørstig i Berlin, er man selv ude om det, hvis tørsten ikke er blevet stillet i god bryg og i herlige omgivelser.

Læs også: Besøg øl-børsen i Berlin

Her er et utal af hyggelige og hippe cafeer, her er flere end 100 ølhaver  – Biergärten – og her er et væld af  gammeldags berliner-kneiper med velskænket øl, kål og gris på menuen.

Men som mindesmærker over byens bryggeritradition er her også en række spændende kulturområder i nedlagte bryggerier og et dusin sjove »Hausbrauereien«, som berlinerne kalder deres selvbryggende værtshuse.

Rejseliv.dk giver dig her en humle-guide til den tyske hovedstad.

Prangende bryggerier i Prenzlauer Berg
Hvis du tager en tur op ad Schönhauser Allee i bydelen Prenzlauer Berg, så surfer du nærmest på skummet af den berlinske ølhistorie.

Her har ligget hele syv bryggerier alene i denne gade. Allerede for foden af bakken ligger Brauerei Pfeffer, der bryggede fra 1841-1920, men som i dag er kendt som kulturcentrummet Pfefferberg.

Området er under stadig renovering, hvor nye elementer bliver blandet med en skånsom restaurering af de gamle bryggeribygninger. Med de højloftede produktionsbygninger, de smukke klinke-facader og de enorme lagerkældre er området et typisk eksempel på det 19. århundredes industriarkitektur, der unægtelig er noget kønnere end det 20. århundredes ditto.

Men arkitekturen er langt fra den eneste gode grund til at besøge Pfefferberg. Området, der under DDR-tiden blandt andet fungerede som folkekøkken, blev efter murens fald lavet om til et kulturområde, der i dag huser gallerier, restauranter, klubber og et hostel.

I Pfefferbergs hus 4 har det danske Galleri Mikael Andersen siden 2007 nydt godt af de fantastiske udstillingsrum i de gamle bryggerihaller, og i det nyrenoverede hus 13 ligger både den stilede Restaurant Pfefferberg og det festlige koncert- og partysted »Haus 13«.

Da vi krydser over Schönhauser Allee støder vi på hjørnet af Saarbrücker Strasse på det tidligere Brauerei Königstadt, der har en arketypisk berliner-historie. Bryggeriets produktion steg støt igennem industrialiseringen, under Første Verdenskrig fungerede det som krigslazaret, og efter krigen blev det i de vilde tyvere indrettet til filmstudier.

Under Anden Verdenskrig blev bygningerne overvejende brugt som beskyttelsesrum, mens de som »folkeejet område« under DDR-styret husede monopol-supermarkedet Konsum, Trabant-værksteder og andre socialistiske indretninger. I dag ligger her en spraglet samling af atelierer, filmværksteder, arkitektbureauer og klubber.

På toppen af Schönhauser Allee ligger Berlins mest kendte – og velrenoverede – bryggeriområde, Kulturbrauerei, der udgør en fantastisk kulisse for en lang række gastronomiske og kulturelle oplevelser i Schultheiss-bryggeriets omgivelser fra 1800-tallet.

Mirakuløst overlevede næsten alle bygningerne bombardementerne under Anden Verdenskrig, og i dag kan man lade sig guide igennem det fredede bryggerikompleks og levende forestille sig bryggerihistoriens gang. Hvis du ikke er til den guidede historiske tur, er der alligevel nok for øjne, ører og mave i Kulturbrauereis smukke bygninger.

I det gamle Maskinhus 2 kan du læne sig tilbage i biografsædet, i en tidligere hestestald holder to mindre teatre til, og hvis du krydser den gamle brostensbelagte gård, finder du i de mange mindre haller og rum i dag alt fra gallerier og kunstværksteder til danseskoler.

Nattelivet kan byde på et intimt koncertsted i bryggeriets gamle kedelhus, her er cafeer og barer og så er her ikke mindst Soda Club og Club Frannz, hvor op til 500 mennesker i weekenden fester igennem til livemusik, danser til DJ-kreationer eller bare nyder en alternativ litteraturoplæsning.

Moderne tider i Lichtenberg
De sidste generationers centralisering og effektivisering har kun efterladt to ud af de oprindelige 128 industribryggerier i Berlin. I bydelen Friedrichshagen kan man se det gamle og smukke bryggeri Bürgerbräu, der som byens sidste uafhængige industribryggeri især satser på specialiteter som bio-øl og schwarzbier.

Selv har vi valgt at tage en tur til Lichtenberg, hvor man kan få et indblik i produktionen af byens største ølmærker, nemlig Berliner, Kindl og Schultheiss, der under bryggerigruppen Radeberger har slået kedlerne sammen i et topmoderne storbryggeri.

Her produceres i dag intet mindre end 160.000.000 liter øl om året – vel at mærke uden at forbryde sig mod det legendariske tyske »Rheinheitsgebot« fra 1516, der ikke tillader andre ingredienser end vand, gær, malt og humle i bryggeprocessen.

På den guidede tur rundt i Berliner-Kindl-Schultheiss-bryggeriet står vitserne om de enorme mængder øl i kø, men i et auditorium omgivet af gigantiske brygkedler får vi i film og foredrag et glimrende indblik i både bryggeprocessen og i Berlins bryggerihistorie.

Turens highlight er dog tappehallen, hvor ølturister fra balkonen langs loftet har et godt overblik over de fuldautomatiske robotter, der med lynets hast høvler de forskellige typer flasker igennem flaskerensning, påfyldning, etikettering og pakning.

Selv om vi ved prøvesmagningen efter rundturen i det moderne storbryggeri får øltyper som bockbier, dunkel og pils, så indrømmer vores guide, at centraliseringen af ølproduktionen har været med til at skabe en smagsmæssig ensretning. Denne ensretning kan nok få de fleste ølkendere til at skumme over, men samtidig har den været med til at skabe et marked for et lille dusin mikrobryggerier i Berlin, hvor man kan nyde unik og frisktappet øl fra husets egen produktion. 

Næste: Hyggelige husbryggerier og verdens stærkeste øl