»Berlin passede til sporskiftet i mit liv«

Forfatteren Sissel-Jo Gazan flyttede til Berlin efter en kærestesorg og begyndte på mange måder forfra. Nu har hun skrevet sin personlige guide til Berlin. Rejseliv fik en guidet tour.

Forfatteren Sissel-Jo Gazan startede på en frisk i den tyske hovedstad, Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Christensen

»Som de fleste store kærlighedshistorier begyndte Berlin & jeg som en tilfældighed. Året var 2005, jeg var nyuddannet, enlig mor til Lola på dengang tre år, og det eneste, jeg ejede, var en uskrevet roman på cirka syv sider og en pludselig opstået lede ved København, hvor hver café mindede mig om en forlist kærlighed. Berlin føltes som noget, jeg allerede kendte fra min opvækst i Aarhus i halvfjerdserne. Spraglet, progressivt, inkluderende.«

Sådan indleder Sissel-Jo Gazan sin nye personlige rejsebog »Vi elsker Berlin«, og de spraglede indtryk holder ved, som forfatteren viser rundt i sit Berlin.

Morgenmadscaféen

Foto: Claus Christensen.

Vi mødes på en café nær den gade, Sissel-Jo Gazan bor. Den er underspillet med tre-fire små borde, legetøj, aviser og en afslappet stemning. Sissel-Jo Gazan sluger nogle røræg, inden vi begiver os ud i kvarteret.

»Vi mødes ofte ude om fredagen og spiser sammen med naboerne og ungerne løber rundt. Det er det, der minder mig om min egen trygge og frie opvækst i Aarhus i 70’erne.«

Kvarteret er Mitte, der er hverken fisefornemt, fyldt med forretninger eller kedeligt. Mest slidt på den rigtige, afslappede og urban cool måde.

Børnene tæller Lola, Willow og Frankie på seks måneder. Sissel-Jo Gazans mand Mark er importeret fra Vestaustralien, hvor han borede tunneler og fløj helikopter. Sissel-Jo Gazan og hendes patchworkfamilie bor i Anklamer Straße, en sidegade til Brunnenstraße. Selve Brunnenstraße har ændret sig meget de sidste ti år, fortæller Sissel-Jo Gazan.

»Det er gået fra at være ret trashet til i årene omkring 2006 at være Berlins mest hippe gallerigade.«

Gallerierne er væk igen, men den spraglede stemning står tilbage. Sammen med Döner kebab-butikken Maximillian, et øko-supermarked og et fransk konditori. En broget detailhandel, der afspejler gadens placering. Som Sissel-Jo Gazan skriver i bogen:

»Personligt tror jeg, at kontrasterne afspejler, at gaden går fra downtown Mitte til downtown Wedding og dermed forbinder to meget forskellige bydele.«

Scene of crime

Sissel-Jo Gazan har en historie med bygning bag hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Christensen.

Længere fremme går vi forbi en grå bygning med et stillads foran. Berlin er foranderligt som få, og flere steder opstår midlertidige byrum. Caféer i skurvognslignende bygninger, der ikke eksisterer et halvt år efter eller er blevet overtaget af noget andet. Det ligger selvsagt også i selve byens dramatiske historie – som skriften på denne bygning minder om. På husets facade står der: »Dieses haus stand früher in einem anderen Land« (Dette hus stod tidligere i et andet land).

En bygning, som Sissel-Jo Gazan har et særligt forhold til.

»Jeg har skrevet to romaner derinde,« siger hun.

»Da jeg skrev mit kandidatspeciale i biologi om til videnskabskrimien Dinosaurens fjer var jeg del af et dansk/spansk/portugisisk/tysk/amerikansk kunstnerfællesskab, der holdt til i den baggård.«

Med udsigt over Weinbergspark og lokum med træk og slip på trappen.

Fem år senere, da hun skulle skrive fortsættelsen Svalens graf færdig og lige var kommet hjem fra et års ophold i Australien, fik hun akut brug for et kontor.

»Og gudhjælpemig om jeg ikke igen fandt en kontorplads i Brunnenstraße 10, denne gang i forhuset.«

Her sad hun på et arkitektkontor og hamrede i tasterne, helt tryg ved at det nok skulle gå godt, når bogen blev skrevet færdig på netop den matrikel.

»Det passede til det sporskifte, der var sket i mit liv.«

Snublesten og mindesmærker

Snublesten på Bernauerstrasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Christensen.

Fra Brunnenstraße går vi mod Bernauerstraße. Vejen er sine steder belagt med bronzebrosten. De såkaldte snublesten er mindesmærker for de mange jøder, der blev fordrevet fra deres by under 2. Verdenskrig. Snublestenen ligger ud for de lejligheder, som personerne blev fordrevne fra og på stenene står navn og alder og dato for deportationen. Et navn for hver sten.

Som kunstneren bag, Gunter Demnig, siger: »Et menneske er først glemt, når dets navn er glemt.«

I Berlin er der nu over 5.000 snublesten, og der findes sågar en gratis app, så man kan følge mindesmærkerne rundt i byen. Det største er selvfølgelig resterne af muren og mindesmærket her, Gendenkstätte Berliner Mauer. Fra 1961-1989 var Bernauerstraße nemlig en af murens mere spektakulære strækninger, og her løb delingen mellem Øst- og Vestberlin tværs ned gennem gaden, således at de beboere, der boede på den ene side af gaden, blev Vestberlinere efter delingen, og de beboere, der boede på den anden side af gaden, blev østberlinere.

I 2006 begyndte Sissel-Jo Gazans datter i børnehaveklasse på en skole på vestsiden af Bernauer Straße.

»Så hver morgen krydsede jeg fra det tidligere øst til vest, når jeg fulgte hende på vej.«

Selv i dag taler man om wessies eller ossies (hhv. tidligere østtyskere eller tidligere vesttyskere, red.). I forlængelse af mindesmuren for Berlinmuren ligger en kirkegård. En klat af grønt i en ellers grå by. Folk passer gravsteder, vander blomster og planter små planter. For enden af stien, vi går på, hænger en række farvede plastikvandkander. Selv her på kirkegården er der graffiti.

»Berlin er virkelig en by, som folk sætter deres præg på, og det kan jeg enormt godt lide,« siger Sissel-Jo Gazan.

Et spor af street art

Berlin er spækket med gadekunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Christensen.

Følger man Sissel-Jo Gazan rundt i Berlin, opdager man flere af byens hemmelige rum. For eksempel et parellelspor af street art, der fører forbi flere stationer og ind i en gammel baggård, der er fuldstændig tapeseret med kunst, plakater og skulpturer.

»Prøv at se her – de ligger i lag,« siger Sissel-Jo Gazan, og rigtigt er det.

Under det ene lag af mosaik-kunst lavet af papir, klistermærker eller maling, ligger et nyt.

Gården ligger i Rosenthaler-strasse og man kommer ind i den via en smuk gangport, hvor de påklistrede kunstværker danner en urban mosaik. Efter noget tid her kan man med fordel drive rundt i området.

»Rosentahler-strasse er forbundet med gader som Alte Schönhauser Straße, Mulackstraße og Steinstraße, som er gode at fordrive tiden i eller bummeln gehen, som de siger på tysk.«

Private fotoalbums og karaoke

Mauerpark på Bernauer Straße. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Christensen.

Den guidede tur slutter i Berlins fest af en folkepark. Mauerpark ligger på Bernauer Straße og er uanset tidspunkt fuld af liv. Søndag morgen klokken 8.00 slæber berlinerne deres boder til byens største loppemarked ned i parken.

»Jeg er vild med boderne med gamle fotografier, og dem er der mange af.«

Eller som forfatteren skriver i sin guidebog:

»Hvordan ender folks private familiealbummer i rodekasser på et loppemarked? Hvad er der gået forud? Og hvem har gjort det? Det er et af de bedste steder at finde inspiration til næser, frisurer, skæbner, konspirationer og aparte forestillinger.«

På andre tider leger byens unge her på græsset eller ruller sig ned ad bakken (udenom hundelortene) og spiser pandekager. På amifiscenen i parken er der karaoke søndag aften.

»Jeg spurter op og ned af højen her med andre barslende mødre en gang om ugen,« fortæller Sissel-Jo Gazan, »eller jeg kommer her og gynger mine unger.«

Parken har et råt udtryk, der er masser af plads og selv gyngestativet er grafittimalet. Meget berlinsk.