Berlin bygger Muren igen - med lysende balloner

25-året for Murens fald markeres med masser af arrangementer, og Berlin venter turistrekord i weekenden omkring 9. november.

Sådan kommer Lichtgrenze til at se ud, når tusindvis af lysende ballon-lamper tændes den 9. november for at markere 25-året for Murens fald. De mange lamper bliver stillet op gennem Berlins centrum, der hvor Muren dengang stod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Büche/Kulturprojet Berlin-Whitevoid/Christopher Bauder

Der var glasnost i Rusland, og i længere tid havde man i Berlin set det ulme på den anden side af den forhadte Berlinmur. Østtyskerne protesterede mod styret.

Da Ungarn i september 1989 åbnede sine grænser, flygtede man ad den vej til Vesten. Og da DDR-regimet måneden efter fejrede sit 40-års jubilæum, var det helt uhørt med demonstrerende østtyskere, som krævede demokratiske valg og et frit land. Folkets oprør kunne hverken skjules eller holdes nede.

Men da det skete, da Berlinmuren virkelig faldt i november 1989, fattede man det næsten ikke. Den havde stået der i 28 år og været et gigantisk symbol på det delte Tyskland. 

Læs også: Oplev Berlin på to hjul

Indtil 9. november 1989. Vestberlinerne nærmest besatte den yderste mur og begyndte symbolsk at hakke det solide beton ned, da de østtyske vagter havde åbnet grænserne, og østtyskerne strømmede ind i Vestberlin.

Dengang kom der i de følgende dage masser af jublende turister til Vestberlin, som bare måtte opleve det.

Nu, 25 år senere, forventer Berlins turistmyndigheder endnu flere turister.

»Folk vil se med egne øjne, hvordan Berlin og byens indbyggere har udnyttet de historiske muligheder, som blev givet dem for 25 år siden,« mener Burkhard Kieker, direktør i visitBerlin. 

Læs også: Cool dag i Kreuzberg

Jubilæet fejres med masser af arrangementer og udstillinger, og på selve dagen er et af højdepunkterne Murens genopførelse gennem byens centrum - nu som Lichtgrenze dannet af tusindvis af en række lysende ballon-lamper i række. Det er et projekt, designer og medie-kunstner Christopher Bauder står bag.

Læs også: Guide til danskernes kvarterer i Berlin

Inden den lysende Berlinmur rejses, er der for tredje gang »100 Mailen Berlin« - et løb på godt 160 kilometer langs den tidligere Berlinmur. Løbet arrangeres til minde om ofrene for Berlinmuren, og hvert år dedikeres løbet til et bestemt offer.
I år til Peter Fechter, som døde i 1962 nær Checkpoint Charlie i forsøg på at flygte til Vesten. Han blev skudt og lå blødende, til han døde i ingenmandsland mellem grænserne. Hverken DDRs eller de vestlige allierede grænsevagter kom ham til hjælp.
Løbet gennemføres 16. og 17. august, og der er både start og mål i Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark på Cantianstraße 24 i bydelen Prenzlauer Berg.

Mere om de mange arrangementer: mauer.visitberlin.de, 100meilen.de