Beograd: New York på lavbudget

»Beograd er New York på lavbudget.« Sagde den serbiske forfatter og grand old man i litteraturen, Momo Kapor, engang. Rejseliv har testet udsagnet og fundet 10 områder og oplevelser med smag af »The Big Apple« i en billig, forunderlig og uopdaget storby i Serbien.

Beograd er en ung by og er fuld af liv efter mørkets frembrud. Og så er en drink på en bar med udeservering langt billigere end en ditto i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Samsø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Evig gå-i-byen-stemning

Ligesom New York sover Beograd (næsten) aldrig. 

Byen er fuld af liv i de sene nattetimer, og særligt på flodprammene (splavs) langs Sava fester byens unge igennem til den lyse morgen. På den hippe »20/44«, der har navn efter Beograds længde- og breddegrader, koster en stor fadøl koster 15 kroner, den lokale brændevin, rakija, 10 kroner. Også »Shlep« og »Joker« er et natte-besøg værd. 

Se også: 10 lande, der ikke eksisterede for 20 år siden

Den evige gå-i-byen-stemning skyldes formentlig, at Beograd er en »ung by«. 

Mere end 40 procent af byens cirka 1,7 millioner indbyggere er mellem 15 og 44 år. Ungdomsarbejdsløsheden er på over 30 procent, og derfor dropper mange unge splav-festerne og rykker i stedet ud i byens parker. Blandt andre Palace Park og Akademski Park, hvor Beograds ungdom mødes for at dele øl fra to-liters plasticflasker og nyde de endeløse, hede sommernætter.

20/44, Joker og Shlep; Savski Kej

2. Jugo-vintage og design-destrikt

Beograds svar på Soho, NYC, hedder Dorcol. 

I den øvre del af kvarteret er gaderne klædt i træer og spækket med caféer, restauranter og barer, antikvariater og specialbutikker. I vintage-butikken Jane Doe finder man kjoler, håndtasker, sko og smykker fra Serbien og andre af de tidligere jugoslaviske republikker. Koncept-butikken Supermarket, der også er en cafe, restaurant og bar, har alt, hvad hjertet kan begære af gadgets, designertøj og dimser på hylderne. De driftige folk bag Supermarket har også åbnet en deli ved siden af Palace Hotel tæt på gaden Cara Lazara, der huser en stribe designer-outlets, som sælger Gucci, Dior, DKNY, Prada o.s.v. til favorable priser. 

Er man i yderligere i shoppe-humør og interesseret i, hvad der sker på den serbiske mode- og designscene, så slå et smut forbi Beograds design-kvarter, Choomich Design District ved det centrale torv, Trg Republike. Her sælger unge designere kjoler, lingeri, håndlavede sko, keramik og smykker. Iklædt en af designeren Ana Ljubinkovics punkede gallakjoler går man med garanti ikke ubemærket hen i Beograds natteliv.

Jane Doe, Kapetan Misina 17; Supermarket (Dorcol), Višnjiceva 10; Supermarket Deli, Topličin venac, Outlets: Cara Lazara; Choomich Design District, Čumićevo Sokače

3. Sushi på tagterrassen

Der er sand New Yorker-stemning på toppen af luksushotellet Square Nine i sushi-restauranten Ebisu. Her kan man nyde topklasse-sushi på syvende etage med udsigt til Zepter-skyskraberen »Western Gate« med sin finurlige cylindriske kransekage-udstykning på toppen. 

På Ebisu koster 26 stykker luksus-sushi under 200 kroner, og stiller det ikke sulten, er der rigeligt med friskskåret fisk på menuen til lave priser at vælge i mellem. Kælderen på design-hotellet huser en 18 meter lang pool og et japansk boble-bad. En overnatning på Square Nine, der ligger et stenkast fra hovedstrøget Knez Mihailova, koster 1500 kroner.

Square Nine/Ebisu, Studentski Trg 9, Hotel Moskva, Terazije 20

4. All that jazz

Jazz’en har fået tag i den serbiske hovedstad med stribevis af små nyåbnede venues og afslappede live jazz-barer og -klubber. De svingende toner synes i øjeblikket at være centreret omkring Brankov-broen, hvor bl.a. den intime Jazz Basta ligger gemt i en hyggelig baggård omkranset af hvidkalkede rustikke mure, der pakker akustikken nydeligt ind. 

Tæt på, under selve broen, på Brankow Bar, kan man også høre jazz fra lokale ensembler, og på kajen ved Sava-floden for neden af Kalemegdan-fortet, ligger Iguana. En jazz-klub og restaurant, drevet af arkitekten Aleksander Rodic, der har æren af at have fået sparket liv i de tidligere tomme og nedslidte lagerbygninger.

Jazz Basta, Male stepenice 1a; Brankow Bar, Crnogorska 12; Iguana, Karadjordjeva 2-4

5. Filharmoni til røverpris

Længere ude af byen tæt ved Beograds messecenter ligger BIGZ-bygningen, et stykke »moderne« jugoslavisk arkitektur fra 1934, med jazz-klubben Čekaonica på toppen og blæret udsigt over byen. 

Bygningen var indtil 1990’erne hovedsæde for den jugoslaviske trykkeri-organisation, men er i dag hjemsted for natklubber, atelierer, musikstudier og radiostationer - endda også en cirkus-trup.

For at blive i NYC-musiksporet er det så absolut værd at slå et smut forbi Kolarac-koncertsalen i centrum for at opleve Beograds filharmonikere. Billetter kan fås fra 600-1000 dinarer, der svarer til 30-70 kroner.

Čekaonica/BIGZ-bygningen, Bulevar Vojvode Misica 17, Beograds Filharmonikere, Studentski Trg 11.

6. Solnedgang på kajen

Sava-kajen for foden af Kalegmegdan-fæstningen huser en stribe chikke barer og restauranter, der leder tankerne hen på Meat Packing District i New York. Det er et fint sted at nyde en drink foran en blodrød solnedgang over bydelen Novi Beograd. 

Barerne Communale og Toro er populære blandt Beograds glittede in-crowd, og man skal være heldig for at få et bord i aftentimerne uden reservation. 

Toro er en del af den mexicanske mesterkok Richard Sandovals resturant-kæde med latinamerikansk fusion-køkken. Prisniveauet på Toro er efter Beograd-standarder i den dyre ende med hovedretter for cirka 200 kroner.

Communale og Toro: Karadjordjeva 2-4

7. Brosten og udsigt til broen

Der er flod- og højhusudsigt fra restauranten Public, der ligger på den charmerende brostensbelagte gade Kosančićev venac, hvor man passende kan slå sig ned i skyggen af træerne og nyde en drink før maden, inden man går ned ad trappetrinnene til Public. 

Torsdag og fredag har restauranten frisk fisk på menuen. Prislejet ligger på 100-200 kroner for hovedretter. Prøv deres hjemmelavede ajvar (peberfrugt-baseret dip) og skyl ned med et glas fra det omfattende vinkort. 

Og husk, hvad Vladimir Ocokoljic, ejer af restauranten Kafana i East Village i New York siger: »Når du sætter dig ved et bord i Beograd, så ejer du det. I New York er det på tide at forlade stedet, når du er færdig med desserten.«

Public – Dine & Wine, Kosančićev venac

8. Caféer og catwalk

I Dorcol-området ligger bar- og café-gaden Strahinjica Bana, som de lokale har døbt ”Silicone Valley”. Gaden har ikke fået sit tilnavn på grund af tætheden af IT- og teknologi-firmaer. Men derimod fra de mange unge kvinder med café-au-lait-teint, der har været under kniven og fået plastic-operationer i læber og bryster. 

De er typisk i selskab med unge pengestærke fyre, der viser successen frem med en spritny sportsvogn parkeret klods op ad barerne. To populære steder er Butter og Pastis. Her koster øl cirka 20 kroner, drinks 30-40 kroner. 

På Strahinjica Bana ligger også spisestedet Walter, hvor man kan indtage en af byens bedste udgaver af nationalretten cevapcici, mens man betragter gadens catwalk. En omgang cevapcici med tilbehør koster 14 kroner. 

Strahinjica Bana: Butter, nr. 62, Pastis nr. 52b, Walter nr. 71

9. Over broen til China Town

Sætter man kursen over den 450 meter lange Brankov-bro – i NYC-analogien Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge – kommer man til Novi Beograd. 

Der bor 217.000 mennesker i bydelen, der består af beton-højhuse så langt øjet rækker - alle kendetegnet af den særlige Østblok-arkitektur og -æstetik. 

Novi Beograd har sin egen Chinatown, i blok 70, hvor man kan købe alt, hvad hjertet begærer i plastic og elektronik og spise kinesisk mad.

Chinatown, Blok 70, Novi Beograd

10. Burger på serbisk

Serbien har sin egen version af hamburgeren. Den hedder en pljeskavica og lader ikke sin amerikanske fætter noget tilbage at ønske. Serber-burgeren kan i den store version nemt veje op til ét kilogram, hvis man går all-in på fyldet af kål, tomater, agurker, løg og diverse dressinger. 

Et godt sted at stille burgersulten for under en 20’er er Loki 2 ved Slavija-pladsen. 

Byens eneste amerikanske diner ligger tæt på, ved Beograds vartegn, St. Sava-katedralen. Intergalactic Diner serverer både klassiske amerikanske burgere og stedets egne serbiske fortolkninger af burgeren. Et meal koster cirka 30 kroner. 

Og til tonerne af 60’er-hitsene fra de små jukebokse i diner-båsene kan man passende tænke over endnu et Momo Kapor-citat. I »The Magic of Belgrade« skriver han: »Beograd er et kirsebær på bunden af en Manhattan cocktail«. Efter et besøg i den serbiske hovedstad har man formentlig fået smagt på netop dét kirsebær uden at have brugt en New Yorker-formue.

Loki 2, Svetozara Markovica 3; Intergalactic Diner, Internationalnih brigada 22

Check-in: Indånd historiens vingesus i Serbien