Baths bedste badekur

I den gamle romerske kurby Bath i det vestlige England kan du bade i helbredende kildevand, der har været 10.000 år undervejs.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg bobler af fryd over det varme kildevand, der omslutter min krop, mens jeg ser ud over Baths gamle hustage og klosterkirken Bath Abbeys imponerende spir.

Næste: Seks meter under gadeniveau

Poolen, som jeg netop er hoppet i, er placeret på toppen af en fire etagers høj bygning med termiske bade i Bath. Thermae Bath Spa åbnede i 2006 og er den eneste af sin slags i England.

Udover at nyde udsigten over den gamle romerske kurby har jeg svært ved at slippe tanken om, at jeg samtidig plasker rundt i 10.000 år gammelt regnvand. For så længe har kildevandet, der kommer fra tre kilder under byen, været undervejs fra sin rejse nede fra undergrunden. Vandet indeholder 52 naturlige mineraler, og hver dag vælter 1, 2 millioner liter vand op fra 3.000 meters dybde. Kildevandets temperatur ligger konstant på 46,5 grader, når det kommer op til jordens overflade, og derfor rejser varm damp sig også op som små skyer fra poolen på taget.

Men tagbassinet er blot en ud af flere helsevirkende oplevelser i Thermae Bath Spa. Længere nede i bygningen får folk massage, mens de flyder rundt i en mindre pool, og andre får sprøjtet kildevand på sig med små dysekanoner. Nogle bliver masseret med varme sten. 50 former for behandling kan man vælge imellem.

Selv tøffer jeg i en hvid badekåbe og hvide badetøfler, som jeg har fået udleveret ved indgangen, ned til de særlige dampbade på 3. salen. Faktisk er der flere dampbade – i hvert deres cirkelformede rum af glas – som hver især har deres egen duft med aromaterapeutiske olier. Da jeg træder ind i det første, fyldes mine næsebor med lavendel, i det næste er det eukalyptus, og da jeg kommer ind i det tredje, indhylles jeg i en duft af røgelse – og i en følelse af i stedet at være havnet i et dampbad i Indien.

Renselsen foregår dog ikke i Ganges beskidte vand, men i et iskoldt vandfald lige uden for dampbadene. Det er livsnydelse, og så er det uden støj fra vandrutsjebaner og børn på badedyr, for Thermae Bath Spa har sat en aldersgrænse på 16 år for her at give voksne et pusterum fra hverdagen.

Næste: Seks meter under gadeniveau