Barcelona for natteravne og morgenfugle

For mange guidebøger følger en stiv formel, mener svenskeren René Lönngren, der har slået sig ned i Barcelona, hvor han producerer guidebogen Le Cool. Som skal give et mere alsidigt syn på den katalanske by.

Hvis du er til gadekunst, så besøg galleri Valery. Her udstiller grafiske designere, både lokale og udenlandske, i baglokalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Irminger Sonne
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

René Lönngren tøver, da jeg spørger, om der overhovedet er noget dårligt at sige om Barcelona. Han har netop holdt lidt af en brandtale for Gaudis by på en af de små cafeer i kvarteret El Born.

Læs også: 3 spanske oplevelser i Barcelona

»Her er en del larm. Der er altid nogen, der har i gang et byggeprojekt,« konstaterer han efter at have tænkt sig grundigt om.
»Og så er der nogen, som synes, at katalanere er noget reserverede. Det er de også. Men måske passer det meget godt til den skandinaviske mentalitet,« tilføjer han.

Svenske René Lönngren satte første gang sine ben i Barcelona i 1999. Tre måneder senere sagde han sin lejlighed i Göteborg op for at prøve lykken her.

»Jeg connectede straks med Barcelona. Byen har det hele. Klimaet, vandet, arkitekturen. Den er nem at gå til med små afstande og uden den vanvittige trafik, man møder i mange andre store byer.«

René Lönngren er manden bag konceptet Le Cool, som producerer guidebøger til en række byer i Europa. Det startede netop her, i Barcelona, med et onlinemagasin tilbage i 2003.

For selv om Rene Lönngren straks faldt for byen, fandt han hurtigt ud af, at der manglede noget. Det var svært at finde de gode steder uden for turistruten, og det besluttede han sig for at gøre noget ved.
Han hyrede en række lokale skribenter, som postede tips om gode steder i alle kategorier. Først til folk, der boede i byen. Senere opstod idéen om en regulær guidebog.

Bogen, som er delt op på døgnets 24 timer, indeholder stadig de traditionelle informationer om museer og fodbold – med pro’s og con’s ved både Espanyol og Barca. Tapasbarerne er også listet i flere kategorier. For ikke at tale om swimmingpools med udsigt over byen, bedste kur mod tømmermænd, bedste strandbarer, god shopping og steder for de mennesker, der står tidligt op i en by, hvor det meste holder lukket til op ad formiddagen.

Men der er også plads til de informationer, man som regel skal bo i en by for at få. For eksempel byens bedste steder at støve en fest op – i tilfældet Barcelona ofte på stranden. Eller det sydlandske fænomen »Hoteles del amor«, hvor man checker ind for en time eller to med sin elsker eller elskerinde.  

»Nogle af kærlighedshotellerne har en helt speciel atmosfære og en unik arkitektur. Selv om man er på ferie med sin udkårne, kan det være en ganske interessant oplevelse,« siger René Lönngren.

I kvarteret Born drikker turister vin, mens gamle mænd spiller kort foran Santa María del Mar. I Danmark er kirken blevet kendt som »Havets Katedral« efter forfatteren Ildefonse Falcones skrev en bestseller, oversat til blandt andet dansk, om, hvordan bygningsværket blev til i 1300-tallets Barcelona.

»Born er mit yndlingskvarter. Her er ingen trafik, her er gode restauranter, godt design, og spændende historie,« siger den svenske expat, da vi drejer ned ad Consolat del mar og passerer Kiosko Burger, hvor man kan man købe japanske gourmetburgere.
»Køkkenet i Barcelona er virkelig gedigent. Der er mange turistfælder med fedtede tapas, men her er helt klart basis for gourmetturisme,« siger Rene Lônngren.
 
Køen når adskillige meter ud på Plaza Olles, hvor den aflange bar Cal Pep tiltrækker folk fra nær og fjern, der har hørt rygtet om, at man her kan nyde nogle af Barcelonas bedste og friskeste tapas.

Et stort vægmaleri har sneget sig ind på muren nogle meter væk. Bystyret er ellers blevet mindre tilbøjeligt til at tolere graffiti og gadekunst de seneste år, men de sjove og skæve motiver er stadig en vigtig del af Barcelonas udtryk. Til gengæld har de lokale myndigheder haft held til at lukke en række af de natklubber, der i en årrække har tiltrukket et bestemt segment af turister.

»Barcelona er nok faldet på trendbarometeret, hvis det er klubscenen, der trækker. Mange af de populære klubber, for eksempel La Paloma, er blevet lukket, efter at byens borgere har klaget over larm,« siger René Lönngren, som dog mener, at Barcelona er mere populær end nogensinde.

»Klientellet har bare ændret sig en smule. Hvis man er til et godt miks af ældgamle barer, drags og trendy cafeer, er nattelivet også stadig blandt de mest livlige i Europa,« siger han.
 

René Lönngren anbefaler:

Tapas i kælderen
Tapac 24 holder til i et kælderlokale i kvarteret Eixample. Det er Carles Abellan fra Michelinrestauranten Comerc 24, der har åbnet et nyt tapassted med både traditionelle katalanske tapas og mere moderne indslag. Prøv for eksempel »bikini de trufa« – en skinke og ostesandwich med trøffelolie.
Diputació 269, Eixample Dreta. Metro: Passeig de Gracia

Grafisk design og streetart
Hvis du er til gadekunst, så besøg galleri Valery, der ligger godt gemt ad vejen nær kvarteret Raval. Her udstiller grafiske designere, både lokale og udenlandske, i baglokalet. Selve butikken sælger alt fra puder med print til nichebøger om fodbold.
Valery, Calabria 85, åben mandag-fredag kl. 16-20.
vallery.es

Brunch på taget
Federal Café ligger i kvarteret Poble Sec og er lækkert indrettet med stilrent design. Her får man en rigtig god morgenmad og kan læse internationale blade og aviser. Caféen, som er ejet af to australiere, ligger i tre etager og har god udsigt til gaden. Tagterrassen er et hit.
Calle Parlament 39

Japanske burgere
Tapas er ikke nødvendigvis det, der trækker mest på en søndag ramt af tømmermænd. Så kan man i stedet besøge Kiosko Burger, som er indrettet i retrostil, og spise en japansk burger med teriyaki-sauce.
Marques de lágentera 1. Åben hver dag kl. 13-21

Cava, cava, cava
Ingen tur til Barcelona uden cava. Vinbutikken Vila Vinitaca, der er et familieforetagende fra 1932, sælger omkring 200 slags cava til 5-120 euro og 4.000 forskellige vine. Delikatesseforretningen ved siden af, som har samme ejer, sælger alt fra højkvalitet røget skinke og oste til økomælk.
Carrer dels Agullers 7.
Vilaviniteca.es

Læs også: Se Barcelona på ti forskellige måder