Bangkoks hemmelige hipster-idyl

Thailand. Først kom den kreative klasse. Nu følger turisterne med til den thailandske hovedstads nye in-bydel – især hvis de vil have lidt fred og ro.

27REJbang13.jpg
Thaiernes hang til søde sager præger menukortet på caféerne.
Læs mere
Fold sammen

Man skal ikke tage fejl. Bangkok har selv en stor hipster-kultur,« siger amerikanske Dennis Natrayon med thailandske rødder, mens han hænger sin fotokunst op i Café Porcupine på Phahon Yothin 7 mellem Soi Aree 3 og 4.

Han er iført en T-shirt med farverige guitarer, som måske kunne være fundet på den kendte backpackergade Khao San Road, men som signalerer noget helt andet end hippie i disse omgivelser. Vi er i Aree, kvarteret nord for Bangkoks buldrende centrum med sine skove af skyskrabere. Her er der ganske vist også højhuse, men dog stadig grønne træer og lave, charmerende bygninger med en snert af kolonial stil.

Engang var backpacker-gaden det mest alternative sted, man kunne komme i Bangkok. I dag taler alle om Aree, som på få år har udviklet sig til lidt af en oase.

I de mange sidegader foregår livet for det meste som alle andre steder i storbyen med streetfood og lokalt forretningsliv, men kigger man godt efter, er udviklingen så småt ved at slå igennem med vestligt udseende caféer og restauranter. Herude er der nemlig mange kokke, som er startet på en frisk, og de har været med til at gøre bydelen til en magnet for trendsættere.

Det begyndte, da de forholdsvis nye højhuse blev beboet af velbeslåede thaier, og senere fulgte mange expats med, og med dem var der et marked for en ny generation af kokke og café-ejere, de fleste i øvrigt lokale folk.

Den ungarske studerende Aniko Sibos søgte herud for at færdiggøre sin hovedopgave, men også for at leve et mindre hektisk liv, og det har hun fundet her bag disken på Café Porcupine, hvor hun serverer kaffe og kager, når hun ikke er engelsklærer på den lokale skole.

»Aree tiltrækker thaiere med en anden livsstil, f.eks. kunstnere, men også dem, som bare vil have lidt fred og ro. Selv har jeg boet et stykke tid i Silom midt i Bangkok, men jeg trængte til et sted, hvor det var mere afslappet, og hvor jeg kunne føle mig tryg, når jeg gik på gaden,« siger hun.

De to unge fotokunstnere, svenske Jasmine Friberg og amerikanske Dennis Natrayon, som hænger billeder op i caféen, har begge gået på universitetet herude, og de spår, at dette kun er overgangsfasen i den udvikling, som er i gang.

»I løbet af de næste fem år vil flere og flere opdage Aree som et ’nyt’ kvarter. Det er især den minimalistiske stil i indretningen, som man næsten kan kalde skandinavisk, der tiltrækker folk, fordi den virker meget sofistikeret på den unge thai-generation, men det er også hele livsstilen med en smart cykel og det internationale hipster-look,« siger Dennis Natrayon.

De er alle tre enige om, at selv om det vender lidt op og ned på kvarteret, er de oprindelige beboere kun glade for, at der også kommer dagsturister herud, fordi det stadig vil være en god mulighed for at tjene flere penge.

De fleste af de nye steder slår dørene op langs med og bagved Soi Phaholyotin 7, som starter under højbanen med det effektive Skytrain, og det er faktisk ret let at finde rundt herude, når man stiger ud af toget. Stationen hedder officielt Ari, men på thai kaldes området for Aree.

Vi er blevet foreslået at gå i en ring fra stationen på Phahonyothin Road ved at begynde mod nord, dreje til venstre ad Soi Phaholyotin 7, ned til Soi 4 eller 5 og slutte af mod syd ved at gå gennem Phahonyothin 5, til den møder den store, trafikerede vej på vej op til stationen.

Det skorter endnu på modebutikker med tøj, der passer til den casual-forfængelige generation, men det bedste bud lige nu er La Villa Market, et lille shoppingcenter for foden af Skytrain-stationen, eller Vick’s med dametøj i Soi 2. Ellers er det mødesteder til kaffepausen, og restauranter til efter fyraften, der dominerer kvarteret.

Udover Porcupine Café, som er en af pionererne med sin minimalistiske loppemarkedsindretning, er de mest populære kaffesteder Casa Lapin med retro-industrielt interiør, Hor Hidden Café i amerikansk loft-stil, Kaffe-By-Library i miljøvenligt, nynordisk miljø af træ med bregner fra loftet, FabCafé med arbejdsstationer og kunstinstallationer i lyse, rå fabrikslokaler, og Tokyo Bike, som både sælger cykler og har enkle, moderne klapstole i kaffesektionen La Liart Café – og typisk for dem alle er, at udover mokkaen, er det alt godt til den søde tand, som fylder på menukortet med alt fra petit fours til høje amerikanske lagkager.

På hjørnet af Soi 4 ligger Salt som en cool glaskube indrammet af træ og en meget velforsynet bar, men det er også en aftenrestaurant med japansk, fransk og italiensk på spisekortet. Ikke så langt derfra ligger Wholly Cow, som med høje, rå murstensvægge og hvide duge signalerer New York, selv om menuen, udover de 21 dage modnede australske steaks, består af franske klassikere som kammuslinger og løgsuppe.

Sousaku kæmper med populariteten, som giver ventetid til sushi i det lavloftede, rustikke lokale med lyse, næsten skandinaviske møbler, mens Summer Street, i en sidegade til Soi 2, kan tackle tilstrømningen, fordi den uprætentiøse restaurant sådan set bare består af en foodtruck, der fungerer som bar på en P-plads, og så har de banket en presenning op over en række festivalborde- og bænke, hvor de serverer små godbidder af grillede fisk og skaldyr. Netop her kommer en ægte thai-hipster forbi, mens vi fotograferer, i sin stråhat, tatoveringer, cool sneakers, byshorts og bandana, og han giver det internationale svar på, hvorfor Aree er hot, med et ’thumbs up’.

Rejseliv var inviteret af Tourism Thailand.