Bag facaden på magiske Maldiverne

Maldiverne er det rene paradis. De smukkest tænkelige strande på små, isolerede øer og oplevelser af en anden verden. Men der er også en bagside af den ellers smukke og fejlfri medalje.

Maldiverne er leveringsdygtig i helt øde øer, hvor du kan holde din egen private picnic. Ingen forstyrrelser udefra - bare husk badetøj og solcreme! Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard_Waite
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det burde ikke komme som en overraskelse, men måske er det, fordi andre rejsemål har været lidt for ihærdige i Photoshop i tidens løb.

Set fra vandflyverens lille vindue ligner det her til punkt og prikke turistbrochurerne med de grønne pletter i det dybblå hav: små øer med frodige palmetræer, kridhvide sandstrande og det klare turkisblå vand, der skifter over i en kongeblå tone.

Her er ikke snydt. Maldiverne er præcis lige så smukt som på billederne.

Maldiverne er Asiens mindste land med blot 425.000 indbyggere. De lever fordelt på 1.190 øer, der ligger som perler på en 800 km lang snor.

De overdådige resorts har hver især en ø til rådighed, og selv om Maldiverne har overnatningsmuligheder i flere prisklasser, så er det billederne af de eksklusive villaer på pæle i vandet, der sætter rejsedrømmene i gang.

Det er ikke nogen billig fornøjelse at besøge Maldiverne, og de eftertragtede luksushytter på pæle er pebrede i pris. Alligevel finder 10.000 danskere hvert år vej til øgruppen i jagten på den ultimative drømmeferie.

Og det er ikke kun luksus, sandstrand og afslapning, som gør Maldiverne til noget særligt. Hvis du tager dykkermaske og snorkel på og kigger under havoverfladen, skal øgruppen nok give tilbage i rigt mål.

Kig ned

Pegefingeren bevæger sig op og ned i små rykvise stød. Det er samme tegn, som din kæreste laver, når du har spildt på skjorten. Jeg har dog hverken spildt mad eller glemt at knappe skjorten. Jeg ligger iført badebukser, snorkelmaske og svømmefødder i overfladen af Det Indiske Ocean, men det er tydeligt, at instruktøren prøver at signalere noget til mig.

Tag plads i hængekøjen og slap af. Maldiverne er den diametrale modsætning til en travl hverdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Fugazzola.

Mine øjne flakker rundt på havbunden for at se, om hun peger på noget dernede. Ingenting. Endelig ruller mine øjne ned over maveregionen. »Whaaat!« En djævlerokke svømmer lige under mig. Ikke mere end armslængde væk. Den er gigantisk. Mit hjerte står stille. Med store, bløde svømmetag passerer den under mig, så jeg igen kan trække vejret. Indtil den næste kommer. Og en mere. Og en fjerde. Tiden står stille, mens naturen udfolder det mest vidunderlige skue for øjnene af mig. Djævlerokker bevæger sig smukt i vandet med deres tre meter store vingefang.

Hanifaru-bugten i Baa-atollen på Maldiverne er kendt for at være en buffet af plankton, og derfor er chancen for at opleve djævlerokkerne her ekstra gode. Den sydvestlige monsun passerer lige igennem atollen, og det skaber de perfekte vilkår for rokkerne, som tydeligvis mæsker sig i det lækre plankton.

De enorme dyr svømmer legesygt rundt, nogle gange i grupper af fem-seks stykker, andre gange to og to. En af rokkerne laver kolbøtter i vandet og snurrer rundt og rundt i flere minutter, mens munden er åben på vid gab og bare skovler plankton ind.

Båden sejler tilbage til resortet, og da jeg går i land, peger personalet ned på tre små babyhajer, som genert svømmer rundt på det lave vand ved bådebroen. Så kan den dag vist ikke blive meget bedre.

Da Maldiverne blev en luksusdestination

Maldiverne så første gang turister i 1972. Et hold italienske dykkerturister vovede sig ud på eventyr i et – dengang – helt ukendt land. At Maldiverne sidenhen har udviklet sig til verdens mest eftertragtede rejsemål, skyldes et svensk-indisk ægtepar.

Eva og Sonu åbnede deres banebrydende Robinson Crusoe-agtige resort, Soneva Fushi, i midten af halvfemserne. Med et trylleslag gik Maldiverne fra at være et mål for nysgerrige rygsækturister til at tiltrække en helt anden gruppe: de rige, berømte og kongelige.

Solen går langsomt ned i det fjerne og endnu en skøn dag på går på hæld. Hvert hotel har sin egen ø, så strandene deler du kun med de få andre gæster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenneth Karskov.

Med Soneva Fushi fik Maldiverne et resort, som ikke lignede de andre hoteller. Her var et rustikt femstjernet resort placeret på sin egen ø seks timers sejllads fra lufthavnen. Det var så langt væk fra alting, at hotellet måtte bygge sin egen helipad (som i dag er lavet om til udendørs biograf) for at kunne lokke folk der.

Soneva Fushi er stadig et overdådigt sted at tilbringe nogle feriedage. Resortet gør en dyd ud af at indarbejde den vilde natur i hotellet og satser helhjertet på bæredygtighed. Alle gæster bor i private hytter, hvoraf de bedste har egen pool, og transporten rundt på øen foregår på cykel ad små stier gennem junglen.

Det er helt igennem charmerende at rulle forbi køkkenhaven på vej ned til morgenmaden eller smide cyklen i sandet på et øde stykke strand for at løbe ud i det klare vand.

Højere, vildere, hurtigere

I dag har alle store hotelkæder med respekt for sig selv fundet vej til Maldiverne. Så hvad gør man, når man har været med til at starte luksusbølgen, men de andre har overhalet en?

Man åbner et endnu vildere sted. Velkommen til Soneva Jani.

Hele stedet er bygget af bæredygtigt træ og står på pæle midt ude i vandet – både restauranter, receptionen og villaer. Selv den mindste villa er over 400 kvm og indeholder en stue med glas i gulvet, et køkken med vinkøler, soveværelse med panoramaudsigt, kæmpe badeværelse med udendørs bruser og privat pool.

Maldiverne er dejligt, men der er en bagside af den smukke medalje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maco Fugazzola.

Jeps, du læste rigtigt. Egen pool på pæle midt ude i Det Indiske Ocean.

Herefter er der gået legebarn i den, så på taget er der lavet en terrasse med en sofagruppe og . . . en vandrutsjebane!

Så på med badebukserne og af sted. Der kommer god fart på i det store rør, som slår et enkelt sving, og kort efter siger det plask, og du ligger midt ude i det lune havvand. Ge-ni-alt.

Det er dog slet ikke den vildeste detalje. For nede i natbordsskuffen ligger en lidt klodset udseende fjernbetjening med to knapper, der kan noget, som vil få din kæbe til at ramme gulvet. Den kommer vi tilbage til.

En af verdens tættest befolkede byer

Hvor Maldivernes lækre resorts ligner selve drømmen om paradis, så fortæller hovedstaden Malé en anden historie om landet.

Med sine 133.000 indbyggere på mindre end seks kvadratkilometer er Malé en af verdens tættest befolkede byer. Det er modsat øerne en cementjungle med få klassiske turistattraktioner, og befolkningstallet er tilmed stigende.

Også på Maldiverne søger folk mod storbyen i jagten på uddannelse og jobs, så gamle huse bliver revet ned, nye højhuse skyder op, og kvadratmeterpriserne kan matche internationale storbyer. Folk lever klemt sammen i bittesmå lejligheder uden adgang til grønne områder.

I mange år var hovedstaden forbudt område for turister. Maldiverne er et muslimsk land, og regeringens politik var at holde lokalbefolkning og turister skarpt adskilt. I dag er reglerne ændret, så turisterne frit kan besøge Malé, men i praksis springer de fleste oplevelsen over, ligesom de lokale kun kommer på hoteløerne for at arbejde.

Så der er ingen sammenhæng mellem oplevelsen på hotellerne og ’det rigtige’ Maldiverne. En dybere indsigt i landets kultur, historie eller befolkning får du ikke umiddelbart, og mens det kan være dejligt uforpligtende, hvis man bare vil slappe af, så betyder det også, at man ikke finder små landsbyer på øerne. Ingen lokale restauranter, ingen kiosker og ingen hyggelige butikker at snuse rundt i.

Må jeg byde på en cocktail? Personalet er klædt i hør, og stemningen er afslappet. Alle gæster opfordres til at tage skoene af ved ankomst til hotellet og først tage dem på igen ved afrejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenneth Karskov.

Det betyder også, at selv efter fly og hotel er betalt, så kommer der en ekstraregning i form af mad og drikke. Har du ikke all-inclusive eller ’full board’ med i pakken, kan det hurtigt blive dyrt, når både mad og drikkevarer er til hotelpriser.

Verdens ældste scoretrick

Skønheden kan ingen dog tage fra Maldiverne. Øgruppen beskrives ofte som et oplagt mål for bryllupsrejser, og den usædvanligt klare nattehimmel over øgruppen giver da også optimale forhold for verdens ældste scoretrick: at kigge på stjerner.

»Det er egentlig en vanvittig idé, det her,« siger Michael Peter Dalley, den australske astronom, som står for aftenens stjernekiggermiddag. Han ryster teatralsk på hovedet.

»Et observatorium på pæle midt ude i vandet, hvor bølgerne banker i bunden af bygningen og vinden river i toppen. Og så et teleskop på en stang, der bliver skudt seks meter op i luften.«

Tag ikke fejl, han elsker hvert sekund, og det samme gør vi andre. Entusiasmen lyser ud af Michael, mens han fortæller om opgaven med at indrettet hotellets observatorium.

Hans rolle er ’husastronom’ – når han altså ikke arbejder for NASA på opgaver, som er så hemmelige, at han ikke må fortælle om dem i resten af sin levetid, som han siger. Det er tydeligt, at her er en god historiefortæller på spil.

Maldivernes største teleskop står på pæle midt ude i vandet og mens en hus-astronom fortæller om himmellegemerne, serverer personalet lækker mad i de bløde sofaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stevie Mann.

Til tonerne af temaet fra Star Wars kommer Maldivernes største teleskop til syne. To glasplader er gledet til side i gulvet, og en stjernekikkert i 150.000 kronersklassen glider langsomt op fra dybet. Mælkevejen står helt tydelig på den klare nattehimmel, og med en kraftig laserpen peger Michael en række af de mest kendte stjernebilleder ud, viser planeter og galakser i teleskopet og udpeger Den International Rumstation, som spurter hen over himlen.

Det hele sker, mens hotellets personale bevæger sig diskret rundt i mørket med tallerkenerne til aftenens menu og sørger for, at der hele tiden er fyldt op i glassene.

»Der er én planet, som I vil kunne gå hele jeres liv uden at se,« siger han og holder en kunstpause. »Den er god nok. Kig helt derude, ikke langt over vandspejlet, så kan I se den. Wow. Det er Merkur.«

Det er en vidunderlig kombination af faglighed, jokes, nørdeviden, godt selskab, entusiasme og god mad.

Under stjernerne på himlen

Det er tid til at søge tilbage til villaen og aktivere den lille fjernbetjening i natbordsskuffen. »Vrrrrrrrr,« lyder det fra loftet.

Motoren får langsomt taget til at bevæge sig, og det tager knap et minut, før det er kørt helt til siden. Det er lige før de små hår rejser sig, for det er overvældende og næsten uvirkeligt at ligge i sengen, tæt omsluttet af et myggenet, og så kigge direkte op i stjernehimlen.

Ferielivet på Maldiverne er på alle måder den diametrale modsætning til et hektisk hverdagsliv. Væk er travlheden, den faste struktur og de uendelige rækker af ting, som du skal forholde dig til.