Badeferie i Nordtyskland

En ferie i nærheden af Slesvig-Holstens længste strand tiltrækker masser af tyskere – og masser af danskere på lang weekend.

Den tyske Østersøkyst er lang og lækker - og let genkendelig med de karakteristiske strandkurve, der skærmer for vinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hundredvis af mennesker slentrer på den meget lange bro – som rettelig er en pier – på Timmendorfer strand.

Læs også: Hitlers gigantiske strandhotel

Det er en lun junidag, og der er ikke meget, der kan måle sig med at sidde her, helt afslappet, på den store platform for enden af broen og se ind på Slesvig-Holstens længste strand, der breder sig, så langt øjet rækker i begge retninger i Lübeck-bugten. Der er masser af liv på den brede strand – og der er masser af tilbud for enhver med enhver smag på stranden:

Der er strand-afsnit for aktiviteter, afsnit specielt for børn, afsnit for hunde, afsnit for naturister, afsnit for hvad-som-helst.
Og som et tydeligt bevis på, at man ikke befinder sig på en strand ved Vesterhavet, er der de særlige to-personers strandkurve, som man kan gemme sig og søge ly for vinden i, og som er så karakteristiske for de nordtyske kyster. 3.000 strandkurve bliver det til, hvis man lægger alle udlejningsstederne sammen, og tyskerne selv er ret vilde med dem. Det meste af stranden er fyldt op med disse særprægede møbler.

Udover synet af strandkurvene er der ude fra pieren – sådan nogle er tyskerne i parentes bemærket også vilde med – udsigt til den grønne bræmme, der ligger bag hele Østersø-kysten, for vi befinder os næsten midt i en naturpark.

Jeg går langsomt tilbage mod land og kigger på mit hotel. Maritim hotel Timmendorfer Strand, der rejser sig i 10 etager på stranden. Egentlig ikke en særlig charmerende betonklods, men her taler vi beliggenhed, som enhver ejendomsmægler ville misunde.
Og indendøre i hotellet er man i gode hænder: Ud mod havet ligger i tre etager det renoverede spa-område på 3.000 kvadratmeter. Det forklarer til fulde, at man møder masser af mennesker iført badekåber i elevatorerne, for er der noget tyske feriegæster også er vilde med, er det spa og wellness.

Her tilbydes alle former for behandlinger og indpakninger, og man kan løsne sig selv op over jet-dyserne i den indendørs swimmingpool fyldt med havvand – eller i den udendørs.
Også maden er der tænkt på. Nyd udsigten over Østersøen i restaurant Seeterrasse, eller bliv forkælet i Orangeriet, der har en Michelin-stjerne. Og endelig, til de shoppingglade, ligger der bag hotellet et langt indkøbsstrøg med mærkevarebutikker og restauranter.

Tysklands nordligste delstat er meget populær blandt især tyskere fra andre dele af riget. Sidste år havde Slesvig-Holsten 23 millioner overnatninger. Af dem stod ikke-tyskere for 1,5 millioner overnatninger – flest fra Danmark, Sverige og Holland, så danskerne har absolut opdaget den tyske Østersø-kyst som et feriemål.

Fritidsgolfere, som kan løsrive sig fra badelivets lyksaligheder, har også masser af muligheder i Slesvig-Holsten – her er 64 golfbaner at vælge imellem.

Mellem de to mest kendte Østersøstrande, Timmendorfer Strand og Travemünde, ligger Maritim Golfpark Ostsee. Anlægget ligger meget smukt i et beskyttet naturområde ned til Hemmelsdorfer sø, og består af tre sløjfer med i alt 29 huller, så man kan sammensætte runden som man vil. Her er tale om en åben  parkbane, som egentlig ikke ser så »farlig« ud, når man sådan lige kigger hullerne igennem.

Men tag ikke fejl – Maritim Golfpark spøger man ikke med. Masser af søer, høj rough og svære greens betyder, at man pludselig ser på scorekortet og tænker: Har jeg virkelig lavet så få point. Til gengæld er det dejligt at gå rundt i naturparken, midt i stilheden. Og en god afveksling fra driverlivet på stranden.

3 andre tingdu kan lave

1. Hemmelsdorfer See
Naturen ved Timmendorfer Strand er en fascinerende kontrast til det mondæne badeliv. Hemmelsdorfer See er et populært udflugtsmål – ikke mindst på grund af de friskrøgede fisk, som serveres direkte fra røgeovnen hos fiskerne.

2. Holsteinische Schweiz
Naturparken Holsteinische Schweiz mellem Lübeck og Kiel er den største naturpark i Slesvig-Holsten. En mosaik af bakker, skove, masser af søer og gule rapsmarker præger landskabet. Man kommer gennem mange småbyer og møder flere slotte. Brug cyklen her.

3. Kalkberggrotterne
Siden 1913, hvor nysgerrige drenge opdagede grottesystemet i det 90 meter høje Kalkberg ved Bad Segeberg, er tusindvis af besøgende hvert år steget ned i Bad Segebergs underverden for at opleve stenenes og grotternes strukturer. Mere end 15.000 flagermus overvintrer hvert år i grotterne.
 

Se også: Guide til hyggelige Lübeck