Australien gør dig mest lykkelig

En undersøgelse viser, at rejsende i almindelighed får mest lykkefølelse ved at rejse på langfart til lande som Australien, Canada og Sydafrika.

Foto: Flickr.com/surfglassy
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En brugerundersøgelse viser, at jo længere væk ferien går, jo større er tilfredsheden med rejseoplevelsen. Konklusionen er, at lykken findes i Australien og omegn.

Se også: Verdens mest undervurderede rejsemål

Mere end 1.000 brugere har deltaget i en undersøgelse foretaget af sitet Skyscanner.dk, flysøgesiden der sammenligner flyrejser, hvor man har målt graden af ferietilfredshed i forhold til en lang række faktorer, så som indkvartering, mad, afstanden til destinationen, vejret, feriens varighed, motivet for valg af feriemål, rejsefæller samt planlægning og betaling af rejsen. Og så viser undersøgelsen, at de rejsende bibringes mest lykke ved at rejse til lande som Australien, Canada og Sydafrika.
 
Mange vælger at holde ferie i deres eget land, men Skyscanner.dks undersøgelse viser, at udlandsrejser til fjerne destinationer giver den største lykkefølelse, og faktisk giver rejsen større tilfredshed, jo længere den går væk – fire ud af fem af de mest afholdte rejsemål er langfartsdestinationer. Det viser sig også, at de ferierejsende bliver gladere, jo længere tid ferien varer.
 

Fem lykke-lande

De fem rejsemål, som giver mest ferielykke:
1. Australien
2. Canada
3. Sydafrika
4. Indien
5. Frankrig
 
Psykolog Cliff Arnall forklarer, hvordan det hænger sammen: ”Man kan sagtens finde gode feriemuligheder i sit eget land, men de fleste mennesker sætter pris på anderledes omgivelser og bedre vejr, når de holder ferie. Kortere rejser til Sydeuropa, som for eksempel fly til Barcelona, kan også tilbyde dette, men den type rejser er efterhånden ret almindelige. Ferier, der går længere væk i længere tid, opfattes som noget mere specielt end at holde ferie i hjemlandet eller det nære udland.”

De fleste ferier har dog under alle omstændigheder en positiv effekt på lykkefølelsen: 69 pct. af deltagerne i undersøgelsen svarede, at de var ’begejstrede over’ eller ’meget glade for’ deres seneste ferie.

Ifølge Cliff Arnall skyldes dette, at folk nyder at kunne slappe af i deres ferier: ”To tredjedele af det arbejdende folk bryder sig ikke særligt meget om deres job, og mange er trætte af de forudsigelige rutiner, som præger hverdagen. Her giver ferien en fremragende mulighed for at komme lidt væk fra dagligdagens trummerum, og det er på samme tid stimulerende og afslappende.”
 

Kan købes for penge

Stik imod visdommen i blandt andet populære sange viser undersøgelsen, at lykken faktisk kan købes for penge: De, som brugte 25.000 kr eller mere på deres ferie, var klart de gladeste. Dette hænger naturligvis også sammen med, at det er de lange rejser, som giver mest glæde, men det kan også skyldes, at de dyre rejser tilhører en bestemt type. Bryllupsrejsen, eller den rejse, som man har drømt om og sparet sammen til i årevis, har en særlig betydning.
 
Men penge er alligevel ikke alt. Selskabet på rejsen viste sig at være en af de vigtigste ingredienser til en lykkelig ferie – og hermed menes altså ikke flyselskabet, men de mennesker, man rejser sammen med. Folk er generelt gladere, når de rejser med venner, og det bliver kun bedre, hvis de oven i købet får nye venner på rejsen. Det har også stor betydning for ferietilfredsheden, om de lokale på rejsemålet er venlige og imødekommende.
 
Det hører med til det sociale aspekt ved rejsen, at det giver markant højere lykkefølelse, når man planlægger den sammen med andre.

Planlægningen er vigtig

”Ferieplanlægning er en meget tilfredsstillende aktivitet, særligt når den udføres sammen med andre. Så længe alle føler, at de bidrager til processen, og at der bliver taget hensyn til deres meninger, så giver planlægningen både tilfredsstillelse i sig selv, samtidig med at den knytter stærkere bånd imellem deltagerne,” siger Cliff Arnall.
 
Godt vejr er vigtigt for den samlede tilfredshed med ferien – måske især for kulde- og regnvejrsplagede danskere med tendens til vinterdepression. I hvert fald bruger vi meget tid på at brokke os over vejret, og det er måske derfor, at solgaranti (eller snegaranti) er en vigtig faktor for ferielykken.
 
Forventninger til ferien har også stor betydning. Man behøver ikke være så bekymret for, at store forventninger måske kan blive skuffet, for undersøgelsen viser, at man generelt bliver gladest, hvis man har planlagt rejsen lang tid i forvejen – det giver også længere tid til at blære sig over for venner og kolleger.

Cliff Arnall siger: ”Det giver to fordele at bestille sin rejse i god tid: Man har noget at se frem til, og man har noget at fortælle andre om. Det giver både ægte selvtilfredshed og social status at fortælle andre om alle de fantastiske ting man kommer til at gøre i fremtiden.”

Lykke-ligningen

På baggrund af undersøgelsen har Skyscanner.dk opstillet en yderst uvidenskabelig ligning for den ultimative ferielykke:
 
L = (S*P) + M + I + V + R + (A – f)

L – Ferielykke: Graden af lykkefølelse, som man får ud af sin ferie.
S – Den sociale faktor: Godt selskab på rejsen og det at møde nye mennesker, når man er fremme, er væsentlige ingredienser i opskriften på den gode ferie.
P – Planlægning: Inkluderer research på rejsemålet, praktisk arrangering af turen og muligheden for at prale over kommende bedrifter som globetrotter.
M – Motiv: Det at tage til et sted, man altid har drømt om at besøge, og som indeholder en eller anden form for personlig fascination.
I – Indkvartering: Inklusiv komfort, renlighed, beliggenhed og mad.
V – Vejret: Forudsigeligheden af temperaturer, vind, solskinstimer og fraværet af regn er alle faktorer, som bidrager til at sænke stressniveauet og give de bedste muligheder for afslapning.
R – Reflektion: Tiden til at fordøje alle de nye oplevelser og til at sætte pris på det, man har derhjemme.
A – Afstand: Rejsemål længere væk fra Danmark giver generelt den største tilfredshed, fordi denne type rejser opfattes som mere specielle.
f – Forsinkelser: Forsinkelser slår altid et skår i ferieglæden – de er en uforudsigelig del af det at rejse, som kan mindske den generelle tilfredshed.
 
Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet, men mere videnskabelig forskning har, som også referet her på rejseliv.dk, for nylig afsløret, at en lang ferie ved eksempelvis Middelhavet ikke giver nær så meget lykkefølelse som flere små ferier.

Læs også: De sygeste rejsemål