Asminderød Kro i ny udgave

Efter tre års renovering afslutter Asminderød Kro i denne måned sidste etape af byggeriet.

Flere års renoveringsarbejde er overstået for værtsparret på Asminderød Kro, Niklas og Carina B. Nielsen. Fold sammen
Læs mere

De danske kroer er ikke, hvad de har været. De fleste er forlængst lukket, ombygget og udnyttet på nye måder, for det er de færreste, der i dag har brug for en beværtning på deres færd gennem Danmark.

Men enkelte af de gamle kroer har overlevet udviklingen, og en række danske kroer har i dag fået nyt liv med nye ejere.

En af disse er Asminderød Kro, der inden for de seneste år er kommet tilbage for fuld styrke, og kroen kan i denne måned endelig kalde en omfattende renoveringsproces for afsluttet. Kroen ligger klods op ad Asminderød Kirke ved Fredensborg i Nordsjælland, og har siden 1678 fungeret som kro.

Men de næsten 340 år på bagen kan ikke længere ses på bygningerne. Kroen fik i 2013 nye ejere, og med den gennemgribende renovering, der fulgte, fremstår kroen i dag med moderne faciliterer og daglige arrangementer for gæster og overnattende.

Og det har gjort stedet populært igen. I dag tager kroen imod selskaber på op til 450 personer i de nyrenoverede lokaler, og restauranten har åbent fra tirsdag til lørdag.

Kroens værtspar hedder Niklas og Carina B. Nielsen, og de har brugt de sidste tre år på at løfte kroens niveau op til et sted, hvor gæsterne kan tilbydes charmerende, klassisk krohygge med både dansk og international mad på menuen.

»Da vi overtog kroen i 2013, var den mildest talt faldefærdig. Alt skulle laves. Men med udgangen af marts måned kan vi endelig kalde os færdige, når vi åbner de sidste 12 værelser, der er blevet gennemrenoveret,« siger Niklas Nielsen, der med sin hustru på kort tid har genoplivet den gamle kro med en blanding af gamle og nye krodyder.

»Vi har fået delt ugen ind med forskellige gæster på forskellige tidspunkter. Lørdag er det selskaber, der fylder kroen op året rundt. Torsdag og fredag har vi mange gæster, der kommer på kroophold. Og mandag til torsdag er det især forretningsfolk og håndværkere, der benytter kroen som overnatning i stedet for at bo i København,« siger Niklas Nielsen.

Med de sidste 12 nyrenoverede værelser, der er klar 1. april, kommer den samlede kapacitet for overnatning op på 60 personer i 27 værelser på kroen.

En lang historie

De danske landevejskroer opstod i løbet af Middelalderen i tilknytning til det udbyggede vejnet, så de vejfarende havde et sted at blive bespist og få husly. Danmarks ældste landevejskro menes at være Brobølle Kro, der kan dateres helt tilbage til 1198. Helt så gammel er Asminderød Kro dog ikke. Den menes at have fået sin første bevilling af kongen tilbage i 1678.