Angreb på safari-turister skjules

Stigende frygt for at bevæbnede røverbander i grad vil overfalde safariturister i Kenya.

Foto: Modelfoto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britisk presse beretter for tiden om eksempler på røveriske overfald på turister og andre hvide i Masai Mara-nationalparken i det østafrikanske land Kenya, og at nyhederne om dem undertrykkes af hensyn til indtægten fra turisme.

Senest er det, ifølge Daily Telegraphs hjemmeside, telegraph,co.uk, gået ud over en hvid kenyansk farmer og hans familie og venner, der i sidste uge blev overfaldet og berøvet i deres lejr ved Mara-floden. Farmeren blev dræbt og to venner, der var inviteret med på turen, alvorligt såret.

Kenya tjente sidste år på turismen, hvad der svarer til 6,3 mia. kr. - sandsynligvis mere. Der er mange penge på spil og dem, der driver safari-lodgene, vildtbetjente, turoperatører og regeringen, er tilbageholdende med at rapportere om truslen mod besøgende i området.

Risikoen for at blive udsat for et røverisk overfald er meget lav og de fleste besøgende vil opleve en ferie uden problemer, men samtidig er der i Masai Mara udtalt bekymring for, at bevæbnede bander af afrikanere er ved at optrappe anslagene mod turisterne.

Dræbt før fødselsdagsmiddagen

"Vi oplever i øjeblikket en form for anarki," sagde en kilde i Masai Mara i følge telegraph.co.uk. "Bevismateriale indsamles, de ansvarlige udpeges og... så sker der ikke mere. Det er begrænset, hvor meget os, der ejer lodgerne og vores vagter kan gøre. Hvis vi ikke bakkes op af politiet, er vi magtesløse."

Farmeren John D'Olier, der tidligere har ejet en vingård, og som kom fra byen Naivasha i Rift-dalen, havde inviteret famlie og venner ud på savannen for at fejre sin 60 års fødselsdag. John og Elli D'Olier, en søn og en datter og ti andre venner og ansatte deltog i safarien.

Kort før fødselsdagsmiddagen skulle have været serveret stormede syv mænd bevæbnet med AK47-automatvåben ind og skød vildt om sig, mens værtsparret og gæsterne flygtede ud i vildnisset. Mændene fulgte efter og i de følgende minutter blev John D'Olier skudt ned bagfra og hans gæster Patrick og Sara Neylen alvorligt såret.

Efter at have smadret bilernes ruder og stjålet mobiltelefoner, en laptop og penge i lejren flygtede mændene, da en bil nærmede sig. Mændene i bilen var kommet til undsætning efter at være blevet alarmeret af John D'Olier's venner under angrebet.

Andre episoder

Det var det mest brutale angreb på besøgende i Masai Mara i årevis, men der har været andre episoder.

En britisk familie fik frarøvet penge, smykker og kameraudstyr og deres to børn blev gennembanket i en anden teltlejr tilbage i oktober. Og tidligere i år blev en lejr tæt på grænsen til Tanzania angrebet. Også her blev turister slået voldsomt og berøvet alle værdier.

Kun få af disse episoder kommer til offentlighedens kundskab - selv indenfor Kenyas grænser – og kun få af gerningsmændene kommer for en domstol. Også selv om det var almindelig kendt, at eksempelvis én af mændene, der angreb Mr D'Olier's lejr angiveligt allerede var kendt af politiet.

En talsmand fra kenyansk politi har benægtet dette.

"Vi gør til enhver tid alt, hvad vi kan, for at Kenya's turistattraktioner kan være sikre for vores turister," siger han ifølge Telegraph.co.uk.