Amerikanere vil rydde op i Disneyland Paris

På trods af en status som en af Europas største turistattraktioner er Disneyland Paris stadig tynget af gæld, og derfor overvejer Disney at købe parkens øvrige ejere ud og selv vende udviklingen.

Foto: Thomas Samson, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom svimlende 15 mio. gæster hvert år går gennem tælleapparaterne i Disneyland Paris, så er parken langt fra nogen overskudsbutik.

Læs også: 10 steder du ikke må se

The Walt Disney Co. havde ellers udset Disneyland Paris til at være en pengemaskine, der skulle sende en lind strøm af indtægter i form af royalties med mere hjem til USA. På grund af forlystelsesparkens sløje økonomiske resultater er afkastet bare ikke blevet som håbet. Disneyland Paris har kørt med tab i 12 af parkens 20 leveår på trods af to større oprydninger i finanser, skriver Time.com.

Aktiekurs på rutsjetur 
Euro Disney, der står for driften af Disneyland Paris, har desuden været tynget af gæld siden parken åbnede i 1992, og The Walt Disney Co. sidder kun på 40 pct. af aktierne i Euro Disney.

Det får ifølge Time.com nu det amerikanske selskab til at overveje at tage fuldt ejerskab over det europæiske problembarn ved at købe de resterende 60 pct. af aktiebeholdningen. Det vil blandt andet betyde, at The Walt Disney Co. skal byde på de ti pct. af aktierne, som den saudiske prins Al-Waleed bin Talal sidder på.

Aktiekursen for Euro Disney har siden foråret været på en rutsjetur, og de resterende 60 pct. af aktierne skulle have en værdi på 120 mio. dollars (ca. 710 mio. danske kroner). Prisen for at købe de andre ejere ud vil dog formentlig blive markant højere, skriver Time.com.

En langsigtet succes
The Walt Disney Co. har endnu ikke officielt kommenteret muligheden for at købe de andre ejere ud af forlystelsesparken, men siger ifølge Time.com en erklæring:

"Vi er opmuntret af parkens fortsatte modstand i de finansielle resultater og vil fortsætte med at være dybt engagerede i parkens fremtidige vækst og den langsigtede succes for det her uvurderlige aktiv for The Walt Disney Company."

Ifølge Time vil tidspunktet for at tage den fulde kontrol være god for The Walt Disney Co., da parken er i gang med en plan, der over seks år skal høvle 500 mio. euro (ca. 3,7 mia. kroner) af gælden. Det svarer til en fjerdedel af Disneyland Paris' samlede gæld.

Da Euro Disney åbnede i 1992 ramte aktien toppen. Dengang kostede én aktie 30 euro. I dag er den kun 5 euro værd.

Guide: Weekend i Disneyland Paris