Alsaces vidunderlige vinrute

Vinruten i den franske region Alsace bugter sig gennem bølgende grønne landskaber og pittoreske landsbyer og er kendt som en af de smukkeste ruter i Frankrig.

24REJFOTO-105749.jpg
De grønne druer er kilden til Alsaces hvidvine.
Læs mere
Fold sammen

En fugl svæver elegant henover os, og bortset fra den sagte lyd af vingeslag er her helt stille. Vi står omgivet af grønne vinranker, der på snorlige rækker bugter sig op over skråningerne. I baggrunden ligger en landsby, hvor det høje kirketårn rager op og kan ses på lang afstand. Solen skinner fra en skyfri himmel, og i dette øjeblik er ferieidyllen helt komplet.

Velkommen til den nordøstfranske region Alsace, hvor vi har gjort et lille stop langs den legendariske Route des Vins. Denne vinrute løber gennem den centrale del af regionen og er af kendere udpeget som en af Frankrigs smukkeste vejstrækninger.

Den 170 km lange Route des Vins løber fra byen Marlenheim i nord til Thann i syd. Undervejs snor den sig forbi et utal af vinmarker, og generelt er ruten ualmindeligt naturskøn.

Den vestlige del af Alsace udgøres af bjergkæden Vogeserne, og længst mod øst flyder Rhinen, der samtidig udgør grænsen til Tyskland. Det er i det kuperede terræn, mellem den flade Rhin-dal og Vogeserne, at du finder vinruten. Her giver bjergene delvis læ, og sammenholdt med sommervarmen fra dalen afstedkommer det rigtig gode betingelser for vinproduktion.

Undervejs på vinruten passerer du gennem en række meget idylliske landsbyer, hvor flere hundrede år gamle bindingsværkshuse dominerer, ligesom et utal af blomster ses overalt.

Mange af landsbyerne er som taget ud af en tidslomme, og en stor del af charmen ved at køre langs vinruten er netop at stoppe i nogle af landsbyerne og nyde deres yndighed.

Blandt mange særdeles besøgelsesværdige landsbyer kan nabobyerne Riquewihr og Ribeauvillé anbefales. Førstnævnte ligger omgivet af en høj bymur, der igen ligger omgivet af stejle vinmarker.

Inde bag bymuren flankerer en lang række usædvanligt velbevarede huse fra 1500- og 1600-tallet gadernes toppede brosten. Der er ikke de store enkeltseværdigheder at udpege – her er attraktionen mest at slentre og nyde de pittoreske omgivelser.

Pitstops kan passende gøres i et af de adskillige hyggelige spisesteder, ligesom flere butikker med lokale maddelikatesser byder sig til.

Ribeauvillé minder meget om Riquewihr, og ingen af de to byer er just uopdagede perler. Tværtimod modtager de mange besøgende i højsæsonen, men det er værd at tage med for at opleve dem.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/hemmelige-byer-paa-sicilien