Alanya er blevet grøn igen

Sol og vand præger den sydtyrkiske ferieby. Men også shopping, motion, aktiviteter og et kig ind i kystens imponerende historie

Vi begynder med en god nyhed, som vil glæde Amin Jensen, Remee samt Prins Joachim og Marie lige så meget som os andre, der tager til Alanya på den tyrkiske kyst lidt sjældnere: De to timer i bus eller bil fra lufthavnen i Antalya til Alanya giver ikke ligefrem bonuspoint oven i den lange flyvetur, men nu er der håb forude.

Se også: Fire oplevelser i Istanbul
Næste side: Masser af aktiviteter i Alanya

I flere år har en ny lufthavn, Gazipasa Airport, blot 35 km syd for Alanya været lige-ved-og-næsten-færdig, men ifølge ondskabsfulde rygter fik det forrige lufthavnsselskab penge fra Antalya by for at undlade at færdiggøre den nye, konkurrerende lufthavn. Nu er et nyt selskab imidlertid ved at få sat skik på tingene, og projektet er så langt fremme, at optimisterne mener, at Gazipasa åbner allerede om et par måneder.
I første omgang kan den knap to km lange landingsbane kun tage middelstore fly. Men vi glæder os sikkert alle til at få transporttiden fra lufthavnen til hotellet ned fra to til blot en halv time.

Fra grøn til beton til grøn
Alanya har udviklet sig med eksplosionsagtig hast de seneste år. Fra at være en køn, lille, grøn by med en dejlig beliggenhed i begyndelsen af 1980’erne med et indbyggertal under 50.000, er den vokset til en by med over 100.000 indbyggere. Hertil skal lægges 91.000 hotelsenge på registrerede stjernehoteller, 50.000 andre turistsenge oven i, og så de titusinder, der har købt lejlighed i området. Heriblandt flere kendte danskere som netop Remee og Amin Jensen.

Efter en periode med for meget beton har bystyret gjort en stor indsats for atter at gøre Alanya til den grønne by, den tidligere var kendt for at være. Ved Cleopatra-stranden mod nordvest er anlagt grønne anlæg med bænke og motionsredskaber, og de større veje er kranset af træer. Midterrabatten på hovedgaden Atatürk Street er tilplantet med farvestrålende blomster. Samtidig anlægger man et stort net af cykelstier i centrum af byen.

Shop amok
Alanya er et eldorado for shoppere. Der er hundredevis af forretninger i basargaderne i centrum. Kan man leve med de noget pågående, men altid venlige, indslæbere, så er der mulighed for en god handel. Tøj, sko, læder, guld, kunsthåndværk og krydderier kan købes til rimelige priser. Alene på guld er der op til 40 pct. at spare.

På hovedgaden Atatürk Street findes de lidt dyrere mærkevarebutikker. Priserne er rimelige og udbudet stort. Det er eksempelvis muligt at få briller langt hurtigere end herhjemme – og til cirka en tredjedel af prisen.
De sjoveste indkøb gør man selvfølgelig på de lokale markeder. Der er tirsdagsmarked ved Hotel Vega Star, fredagsmarked ved Dolmusstationen og så det mest lokale og billigste marked lidt uden for byen i Mahmutlar om lørdagen. Det er en god ledetråd at slå prisen ned til det halve af det, sælgeren foreslår, og så finde et rimeligt kompromis derfra.

Ustabil valuta
Det er ingen hemmelighed, at den tyrkiske Lira har ført en omtumlet tilværelse. For nogle år siden strøg man en masse nuller, satte gang i seddelpressen og trykte nye sedler, der lagde sig op ad euroen.
Denne optimistiske manøvre gjorde med ét slag Tyrkiet til et forholdsvis dyrt rejseland. Men kun i en periode. Nu er den tyrkiske Lira igen faldet til omkring 3,5 kroner, eller cirka det halve af en euro.
Det kan bedst betale sig at veksle valuta på posthusene i Alanya. De giver en bedre kurs end både banker og hoteller.

Næste side: Masser af aktiviteter i Alanya