Aktiv ferie på Hærvejen

Hvad gør gode venner, hvis de gerne vil på herretur og tilbringe nogle aktive dage i hinandens selskab? De sadler jernhesten og tager på cykeltur på Hærvejen.

En aktiv ferie med gode venner behøver ikke at gå til en storby med shopping, museer og god mad.

Næste: Fra Silkeborg til Flensborg på tre dage

Den kan såmænd også gå til Midtjylland. Over til Kollemorten, Københoved, Urnehoved og alle de andre småbyer og steder på Hærvejen, der siden Danmarks oldtid i mange skikkelser og ad mange ruter har fulgt det jyske vandskel fra Viborg i nord til Tyskland i syd.
Og det var, hvad Rejselivs udsendte gjorde i Kr. Himmelfartsdagene. Tog med en flok gode, gamle venner på tre dages cykeltur på Hærvejen fra Silkeborg til Flensborg.
Vel er det ikke altid lige spektakulært. Tanken i Nørre Snede er ikke Harrods i London, men kaffen er varm og rigelig. Vel er forår på Funder Bakke i støvregn ikke som forår i Barcelona, men det giver varmen at køre opad den. Vel er gyllelugten ved Vojens ikke som duften af kaffe og kage i Wien, men den minder om, at Danmark stadig er et landbrugsland.

Sikke en herretur. Tre dage med majvejr, altså småkoldt, blæsende og regnlabilt, men også tre dage med god motion, frisk luft og lejlighed til at lære nye sider af Jylland at kende. For eksempel er der en overraskende, ja, ligefrem chokerende, åbenbaring af bakker mellem Silkeborg og Vejen. Og de er stejle. Der er også mulighed for at lære sig krop bedre at kende. Efter 240 kilometer på cykel er bagdelen øm, meget øm.

Men hvad gør det. Hærvejen er et hit. Når der ikke bliver kørt allermest til, er der tid til at snakke med hinanden, her og der er der stadig pletter af den engang så store lynghede, viben synger, hist og pist er der våde enge og krogede egekrat, andre steder strækker grønne landbrugsmarker sig monotont hele horisonten rundt, der er stenede grusstier og trafikerede landeveje, og så vanker der, når dagens strabadser er overstået, en kold øl eller to.
Det er også hårdt. Specielt den første etape, 110 kilometer fra Silkeborg til Vejen, gør ondt. Men når hele turen på tredjedagen er overstået, er det et opløftet selskab, der i Flensborg kan klinke glassene, skylle halsen i Flensburger Pilsener og sige godt gået til hinanden.

Hærvejen på cykel følger ikke den traditionelle hærvej til fods. Flere steder afviger ruterne fra hinanden, og cykelruten er for det meste på asfalt. Nogle gange på kommunalt forsømte biveje, andre gange på cykelstier langs hovedveje. Enkelte strækninger er på grus eller jord. De er dog alle til at cykle på.
Læs her en dagbog fra den tre dage og 240 kilometer lange cykeltur fra Silkeborg til Flensborg.

Næste: Fra Silkeborg til Flensborg på tre dage