Afrika er det næste store rejsemål

En voksende økonomi og politisk stabilitet flere steder på kontinentet får eksperter til at udråbe Afrika til en kommende turistmagnet, når de skal forudsige, hvor man rejser hen om ti år.

Albatros Rejser, Star Tour og Bravo Tours forventer, at Namibia bliver de kommende års populære afrikanske rejsemål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er der nærmest ikke nogen plet på kloden, der er uopnåelig som rejsemål. Man åbner rejsekataloget, vælger frit fra menuen, og lader sig ikke afholde fra at tage af sted af hverken sprogbarrierer eller lange afstande.

Der er dog én faktor, som stadig kan få turister til at trække håndbremsen. Følelsen af ikke at være tryg. Den følelse har sat Afrika uden for døren i årtier, mens andre kontinenter har taget imod de mange nye turister.

Men det kan komme til at ændre sig fremover, i og med flere afrikanske økonomier vokser hastigt, og der spreder sig en politisk ro i mange af landene. Turismeeksperter vurderer, at langt flere turister fremover vil sætte fødderne på afrikansk jord.

»Der er masser af turister, der tager til Afrika allerede nu. Selv i Sydsudan, der ellers har været et hul i jorden længe,« siger journalist Louise Windfeld-Høeberg, der har boet på kontinentet i ti år og set turismen udvikle sig gennem sit arbejde som udenrigskorrespondent for Weekendavisen.

»Man skal ikke tale om, at de afrikanske lande snart kan magte turister, for det kan mange af dem allerede. De afrikanske økonomier boomer jo, og rigtig mange er ikke længere udviklingslande eller mellemindkomstlande,« siger hun.

Afrika er stadig en forholdsvis uudforsket destination rent turistmæssigt, og netop det vil lokke flere om bord på flyene sydpå de kommende år, mener turismeforsker Jens Friis Jensen fra Roskilde Universitet.

»Der er et stort potentiale for Afrika i, at turister vil ned og være de første til at se nye steder, når resten af verden er besøgt,« siger han.

Nye oplevelser for rejsende

Afrikas voldsomme vækst de seneste år har vakt interesse hos de danske rejseselskaber. Bl.a. Star Tour og Albatros Rejser forventer at sende langt flere passagerer til lande som Namibia og Botswana samt ikke mindst til Zimbabwe, der tidligere har tiltrukket mange turister med sine safariområder og imødekommende befolkning. Det ændrede sig på grund af regeringslederen Robert Mugabes diktatoriske måde at styre landet på, men bureauerne forudser, at Zimbabwe igen vil blive et interessant rejsemål.

Livingstone Safari er et af de selskaber, der udelukkende satser på afrikanske rejsemål, og administrerende direktør Carsten Mejlgaard Jensen har beskæftiget sig med rejser til Afrika i 25 år. Selskabet fokuserer udelukkende på de østafrikanske lande som Kenya, Tanzania og Zambia samt på en række lande i det sydlige Afrika.

Holdningsændring

Carsten Mejlgaard Jensen har ikke planer om at tilføje f.eks. vestafrikanske destinationer til kataloget, for som situationen i det område er lige nu, mener han hverken, man kan tale om en »god økonomi« eller et »sikkert rejsemål,« og det vil man efter hans opfattelse heller ikke kunne om ti år. Snarere om 20 eller 30 år.

Men ifølge Carsten Mejlgaard Jensen er det ikke nødvendigvis det, der er udslagsgivende for, om turisterne kommer til Afrika. Det handler i ligeså høj grad om, hvordan folk opfatter forholdene, siger han.

»I Livingstone Safari har vi aldrig betragtet sikkerheden og det, at der er dårlig økonomi i Afrika, som et problem for at tage derned. Det er udelukkende folks holdning til tingene, der egentlig påvirker deres rejseaktivitet, og alene det, at Afrika bliver udpeget som en kommende turistmagnet, vil betyde, at folk vil rejse dertil, fordi det ændrer deres opfattelse af kontinentet,« siger han.

Her rejser vi til i dag:

Tæt på - Egypten, Marokko og Tunesien

 • Nogle afrikanske lande er så tæt på, at man næsten betragter dem som en del af Europa. Det er hurtigt at komme dertil, hvilket er en af de primære årsager til, at mange booker både charter- og oplevelsesrejser til lande som Egypten, Marokko og Tunesien.
 • Kilde: Antropolog Anders Sørensen, driver vidensbureauet Turism Lab.

Kombinationsrejse - Zimbabwe

 • Her buldrer Victoria Falls – vandfaldet, der er et af det sydlige Afrikas største naturoplevelser. Zimbabwe er blevet en af de klassiske afrikanske destinationer at rejse til, og bliver ofte besøgt i forbindelse med en rejse til blandt andet Sydafrika. Hos Star Tour er det et af de mest efterspurgte afrikanske rejsemål for tiden.
 • Kilde: Star Tour

Engelsktalende - Kenya og Tanzania

 • Det er en forventning snarere end et håb at kunne klare sig som turist overalt i verden, bare man mestrer engelsk. Måske netop derfor har danskerne især taget de afrikanske lande til sig, der tidligere var britiske kolonier. Kenya og Tanzania har været et hit længe, for her kan man forstå, hvad folk siger, samtidig med, at man kan opleve stor natur. Og så rejser mange danskere til Kenya for at se Karen Blixens afrikanske farm.
 • Kilde: Journalist Louise Windfeld.

Safari - Sydafrika

 • Danskerne er vilde med Sydafrika. Her har man et rejsemål, der kombinerer smuk natur og rigt dyreliv på de populære safarier med god mad og vin fra lokale vinproduktioner. Og så er Mandelas kamp mod apartheid en historie, mange gerne vil opleve.
 • Kilde: Star Tour, Bravo Tours, Albatros Rejser.

Her rejser vi til om 10 år:

Surfing - Vestkysten (markeret med orange)

 • Bølgerne ved den lange afrikanske vestkyst er udpeget som en oplagt turismeinvestering til de cirka 35 millioner surfere, der siges at være på verdensplan.
 • Forskere fra den britiske analysevirksomhed Euromonitor International peger især på Ghana som et oplagt afrikansk surferparadis.
 • Ghana har forbedret sin infrastruktur drastisk, der er åbnet mange hoteller på det seneste, og stadig flere flyforbindelser sparker turismen i gang.
 • I 2010 blev Ghana en del af den internationale surferforening ISA, der arbejder på at udbrede sporten til hele kontinentet, der frister med 26.000 kilometer kystlinje. Her er fordelen, at bølgerne ikke er tæt pakket med surfere, som det er tilfældet mange steder i Europa, Australien og USA.
 • Udover Ghana forventes især Sierra Leone og Liberia at blive nye surferdestinationer de næste fem år, når surferturisterne strømmer til Afrika. Her er Ghana ifølge Udenrigsministeriet det eneste af disse lande, der ikke er ramt af ebola-udbrud, og det regnes for at være et trygt rejsemål.
 • De afrikanske lande, der fortsat kæmper med ebolasygdommen, må vente længere med turistbesøg på palmestrandene, mener turismeforsker Jens Friis Jensen fra Roskilde Universitet.
 • »Disse lande har utroligt meget at byde på, men fordi det er lidt mere usikkert at rejse dertil efter den epidemiske sygdom, lider de under det. Men når de først får stabiliteten igen, bliver de en del af den bølge af destinationer, hvor andre ikke har været, og som turister derfor får lyst til at se,« siger han.

Natur - Angola

 • Angola er langsomt ved at finde sit fodfæste efter 27 års borgerkrig, der varede fra 1975-2002 og kostede op imod 300.000 mennesker livet. Landet går i en mere demokratisk retning, og det er på politikernes dagsorden at genopbygge infrastrukturen.
 • I Angola er diamantudvinding en kæmpe forretning, og oliereserverne er blandt Afrikas største. Man leverer især meget olie til Kina, der har lovet landet økonomisk støtte, og med lån fra udlandet er økonomien ved at vokse sig stærkere.
 • Det har alt sammen fået rejse- og turistorganisationen World Travel and Tourism Council til at udråbe Angola til en kommende turistmagnet, hvilket turismeforsker Jens Friis Jensen fra Roskilde Universitet bakker op om.
 • »Den store udfordring i Afrika er sikkerhedssituationen og skrøbelige regimer, men de lande, hvor man kan se, der er en økonomisk vækst, vil få en større stabilitet, og det gør dem til mere attraktive rejsemål. Et af de lande er Angola,« siger han.
 • Og der er mange grunde til at booke en flybillet til Angola fremover. Naturen er en af dem. Der er tropisk regnskov i nord, savanner og tørre stepper i syd, og landbrugsområder med kaffe- og sukkerplantager i de tættest befolkede områder.
 • Inden borgerkrigen var dyrelivet i landet imponerende, og militæret knokler for at genindsætte blandt andet elefanter og antiloper i Angolas nationalparker.

Backpacking - Zambia og Namibia

 • I fremtiden vil flere tage rygsækken på og rejse gennem Afrika for at komme helt tæt på den meget anderledes kultur og natur, som kontinentet har at byde på. Men det er ikke længere forbeholdt de unge. Fremover vil især voksne lade kufferten stå og pakke rygsækken.
 • Det mener antropolog Anders Sørensen, der driver vidensbureauet Tourism Lab.
 • »Vi vil se flere mennesker, der tager af sted i længere tid på backpackermåden, og vi vil også se feriebackpackere – det vil sige en familie, der tager af sted i fem-seks uger – og her vil især områder som Zambia og Namibia være tiltalende,« siger han.
 • Flere af de danske rejsebureauer har allerede hørt Namibia være på tale hos kunderne. Både Albatros Rejser, Star Tour og Bravo Tours forventer, at Namibia bliver de kommende års populære afrikanske rejsemål:
 • »Namibia siges at være det mest fremmelige af de afrikanske lande, og samtidig har landet meget at byde på natur- og dyremæssigt. Der er meget velordnede forhold, og Namibia har en stor fremtid,« siger administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj.

Unikt - Botswana

 • Det er nok de færreste, der forbinder en tur til Afrika med en luksusferie. Men hvis man har lidt ekstra penge på lommen, er der lande i Afrika, der allerede nu har bestemt, at de ikke ønsker at satse på masseturisme.
 • Botswana er et af dem, fortæller journalist Louise Windfeld-Høeberg, der har boet i Afrika i ti år og set den afrikanske turisme udvikle sig.
 • »Botswana har taget en bevidst beslutning om, at man ønsker at satse på en mere eksklusiv form for turisme. Landet har nogle helt specielle regler for, hvor mange turister man vil have ind,« siger hun.
 • Botswana er et af Afrikas mest stabile lande, og flere danske rejsebureauer forventer at få mange bestillinger på rejser til landet de kommende år. Star Tour regner med, at Botswana bliver en oplagt destination at kombinere en safari i Sydafrika med, når man alligevel har taget turen til Afrika.
 • Botswana er allerede besøgt af danske turister, men ikke som en luksusdestination. I dag er Botswana primært et rejsemål i forbindelse med safarier og rundrejser.