Ældre turist fængslet for bagatel i Japan

En 74-årig turist blev af japansk politi angiveligt smidt ni dage i fængsel for at have en lille kniv ved sit nøglebundt i lommen.

Den 74-årige amerikaner blev herefter anholdt og smidt ni dage i fængsel for overtrædelse af våbenloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af juli henvendte en ældre amerikansk turist i Japan sig til to betjente for at spørge om vej til en boghandel. I stedet for at svare manden, spurgte den ældste af betjentene om den 74-årige turist have en lommekniv på sig.

Se også: Arresteret for tempel-sex i Thailand

Amerikaneren svarede imødekommende, at han havde en lommekniv hæftet til sit nøglebundt, som han derefter viste betjentene. En opmåling af knivbladet viste, at den var en centimeter længere end den tilladte i henhold til en ny lov om knive i det offentlige japanske rum, der trådte i kraft netop i juli.

Den 74-årige amerikaner blev herefter anholdt og smidt ni dage i fængsel for overtrædelse af våbenloven.

Japan farlig for turister
Det er den i Tokyo bosiddende Brian Hedge, der i det engelsksprogede The Japan Times Online tirsdag (den 28. juli) i et åbent brev til den japanske regering og de japanske ordenshåndhævere, fortæller om episoden for at gøre opmærksom på, "hvor farligt det er for turister at besøge Japan".

Brian Hedge fortæller, at den 74-årige amerikanske turist er far til en af hans bekendte og at faderen den 2. juli begik den skæbnesvangre fejl at spørge de to betjente i Shinjuku om vej til Kinokuniya-boghandelen. Brian Hedge gør yderligere opmærksom på, at loven om knivblades længde først trådte i kraft efter den 4. juli og at manden, hvis de japanske myndigheder virkelig ville smide en 74-årig i fængsel på det grundlag, faktisk havde endnu to dage til helt legalt at bære sin lille kniv i sit nøglebundt.

Se også: Fængsel for dristig T-shirt

Ydermere oplyser han, at to andre amerikanske turister blev arresteret samme dag for samme forbrydelse.

5 ting at tænke over
Brian Hedge opfordrer de japanske myndigheder til at tænke over:

1. Hvordan intetandende turister kan vide, at loven ikke tillader folk at bære lommeknive.

2. Hvordan intetandende turister skulle kunne have kendskab til disse love, når flyselskaber, amerikanske og japanske myndigheder ikke advarer om at de eksisterer.

3. Hvordan godtroende kan turister vide noget om, hvor tilbagestående og ulogisk japanske betjente optræder, når rejsebureauerne ikke gør opmærksom på det.

4. Hvorfor turister skal rejse til et land, der betragter dem som kriminelle.

5. Og hvorfor japanere ikke bliver arresteret for tilsvarende forseelser.

Et elskværdigt menneske
Brian Hedge beskriver sin bekendtes far ikke alene som ældre og skrøbelig, men også som et sødt og elskværdigt menneske, der er fuldstændig harmløst. Han har haft sin lommekniv på sig i årevis og den er lille og udelukkende praktisk.

Brian Hedge føler sig beskæmmet over at måtte meddele den resterende verden, at Japan er et usikkert sted at besøge for ikke-japanere og at man som turist i Japan har mere at frygte for de japanske lovgivere og politiet end fra den japanske befolkning.

"Vi skriver 2009, ikke 1809! Det er på tide, at man i Japan behandler udlændinge som mennesker som dem selv — med respekt og ærbødighed," slutter Brian Hedge.

Se også: Unge turister i sex-orgie