Advarsel mod falske hotel-anbefalinger på nettet

En af verdens største rejse-sites, TripAdvisor, advarer om, at visse anbefalinger af visse hoteller kan være fabrikerede.

Skiltene advarer med rød skrift om, at "virksomheden eller personer knyttet til virksomheden selv kan stå bag anbefalinger knyttet til denne virksomhed", og opfordrer de brugerne til at tage det med i deres vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com

En af verdens største rejse-netsider, der benyttes af millioner af mennesker, der skal finde et egnet hotel til rejsen, advarer nu om, at hotellerne selv kan stå bag, hvad der umiddelbart ligner almindelige menneskers begejstrede anbefalinger.

Se også: Verdens værste hotel

Det er den populære og indflydelsesrige rejse-web-side TripAdvisor, der er begyndt at lægge advarselsskilte til brugerne om fabrikerede omtaler, der er lagt på for at fremhæve eget hotel og dels for at skade konkurrenternes omdømme. Skiltene advarer med rød skrift om, at "virksomheden eller personer knyttet til virksomheden selv kan stå bag anbefalinger knyttet til denne virksomhed", og opfordrer de brugerne til at tage det med i deres vurdering.

TripAdvisor går lidt stille med problemet og fastholder, at der kun er advarsler ved få af de 400.000 hoteller, der vurderes på netsiden.

"De 23 millioner bruger-meninger om hotellerne er autentiske og fra sande brugere," siger TripAdvisors talsmand Brooke Ferencsik, "og de fleste hoteller forstår at de risikere omdømme og forretning ved at forsøge at fabrikere synspunkter."

9,2 millioner brugere
TripAdvisor er den tredje mest populære rejse-netside med 9,2 millioner unikke brugere og rangerer hoteller efter, hvor godt de bliver anmeldt - fra luksushoteller i verdens storbyer til små familiedrevne hoteller i støvede afkroge. For rigtig mange faste brugere er det den bedste måde at finde logi i udlandet.

Se også:
10 super-sexede hotelværelser

I sidste måned begyndte mange på nettet at kommentere og diskutere TripAdvisors røde advarselsskilte. Sitet BeatOfHawaii.com havde i juni talt 92 hoteller med rødt advarselsskilt - fra et boutique hotel på Hawaii til et Radisson-hotel i Fort Worth, Texas. Af de 92 er der nu kun 16 tilbage.

"Jamen, advarslerne har en udløbsdato afhængigt af, hvilket hotel, der er tale om," siger Ferencsik said. Han tilføjer, at TripAdvisor samarbejder med hotellerne om at de får advarselsskiltene fjernet, når de har lovet at respektere sitets regler.

TripAdvisor har allerede regler om at fjerne mistænkelige anbefalinger ligesom de forsøger at gennemlæse anbefalinger, før de kommer på - ligesom brugerne også kan anmelde anbefalinger de ikke synes virker troværdige.

Truslen tages alvorligt
En falsk anbefaling vil ofte virke overdreven positiv og vil eksempelvis fremhæve ting, som almindelige rejse næppe vil hæfte sig ved som hvilke type vandhane og blandingsbatteri, der er installeret på badeværelset. Eller det kan ligne en sur konkurrent, når en kommentar er ekstremt negativ, mens de øvrige anbefalinger er positive.

Se også:
De hotteste nye hoteller

For mange kommentatorer viser TripAdvisors advarsler, at de tager trusler mod troværdigheden alvorligt. De viser, at de er på brugernes side.

Andre mener, at man ikke udelukkende skal gå efter sig på bruger-anbefalinger. Se også, hvad der står i guide-bøger eller hvad professionelle rejse-journalister anbefalinger, lyder et godt råd.