Årets sommerferie holdes på klods

Det er ikke alle, der har råd til en ferie i sydens sol og varme. Derfor vælger flere at låne penge til ferien.

Sommerferien er så vigtig for os, at vi ofte vælger at låne til den. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerferien er en vigtig del af det at holde ferie for os danskere. Og det er ikke nok, at holde den herhjemme. Vi vil sydpå, koste hvad det vil.

Sådan er det måske ikke helt, men tal fra fair-laan.dk, der sammenligner lån fra forskellige udbydere i Danmark, viser, at danskerne i maj måned låner 35 pct. mere, end de gør i årets anden store låne-måned, nemlig december. I december sidste år var det gennemsnitlige lånebeløb på 19.294 kr., mens det i maj måned i år var 25.986 kr. Det er en stigning på 35 pct., og det har uden tvivl noget at gøre med danskernes rejselyst om sommeren, vurderer Andreas Linde, der er er administrerende direktør for den uafhængige sammenligningstjeneste:

»Når vi taler med vores kunder, mærker vi tydeligt den store efterspørgsel på penge til den helt rigtige sommerferie, hvilket efterfølgende også kommer til udtryk i det større lånebeløb,« fortæller han.

Og det kan være fristende at optage et forbrugslån for at få ferien i hus, men man skal bare være opmærksom på, at det kan blive dyrt på den lange bane. Det fortæller Brian Friis Helmer, fra Arbejdersnes Landsbank. Han råder derfor de rejsende til at få betalt lånet af så hurtigt som muligt, da renten er højere ved et forbrugslån end ved andre lån.

Ferien betyder meget

Tallene overrasker heller ikke Glenn Bisgaard fra Bravotours, der selv tilbyder at man kan låne sig til ferien. Dog er det de færreste, der benytter sig af den mulighed – under én procent af den samlede købemasse, vurderer han. Til gengæld kan han sagtens forstå, at sommerferien er vigtig – og for nogle så vigtig, at man vælger at låne sig til den:

»Det er vigtigt at få slappet af og få ladet batterierne op, være sammen med familie og venner – det er noget af det, vi lever videre på lang tid efter ferien er slut. Dét, der giver et ordentligt boost er netop, at man kommer væk fra trummerummen og oplever noget,« fortæller han.

Og hvis sommerferien er så vigtig for en, råder Glenn Bisgaard til, at man planlægger i god tid. Dem, der tror, de kan vente til sommerferien er startet og få fat i en af de helt billige rejser, vil – som denne sommer og sidste sommer har vist – gå forgæves:

»Dem, der planlægger i god tid får en bedre ferie, fordi udvalget er større. Dem, der først er ude i maj, er de impulsive. De vil gerne finde en ferie her og nu, og så har man nemmere ved at lade sig friste, og det kan være dyrt,« siger han.