9 mærkelige museer

Synes du, at det er kedeligt at gå på museum? Så kig ind forbi disse 9 usædvanlige af slagsen.

Galip Körükçü fra Tyrkiet har indsamlet 16.000 lokker kvindehår fra hele Verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Gamle kranbiler, USA
Dette museum for drenge i alle aldre ligger i Chattanooga, Tennesse, fordi det var netop her, den første amerikanske kranbil blev bygget.
Det blev åbnet i 1986 med det højtidelige formål at beskrive historien om kranbil-industrien, at undervise alverdens børn inden for genren, og at ære de mennesker, der har betydet noget for industrien. Kom og nyd synet af fantastiske kranbiler fra bilernes barndom. Her findes også en større samling antikke legetøjs-kranbiler.
Info: www.internationaltowingmuseum.org

2. Kvindehårs-samling, Tyrkiet
Galip Körükçü er en tyrkisk keramiker, der længe overvejede, hvordan han skulle gøre folk opmærksom på sine arbejder. Så fik han en ide: Et museum for kvindehår. Han ville samle så mange kvindelokker som muligt fra kvinder over hele verden. I dag eksisterer museet for kvindehår i en hule i Avanos, hvor 16.000 lokker hænger fra vægge og lofter. Det minder mest om en seriemorders værksted, hævdes det, især når kunstneren ifører sig sit forklæde og trækker saksen.
Info: www.chez-galip.com

3. Stalins verden, Litauen
Parken her hedder Grutas Park, men kaldes også Stalin’s World og er en dybt ironisk kommentar til tiden, hvor Sovjetunionen havde besat Litauen. Her er en større samling af skulpturer fra Sovjet-tiden, eksempler på Gulag-arbejdslejrene komplet med elektriske hegn og vagttårne. Det var meningen at besøgende skulle køres ind i kvægvogne, men det vakte for stor lokal modstand.
Info: www.grutoparkas.lt

4. Dyr (for) tæt på dig, Japan
Bare et godt råd: Hvis du har en til tider lidt for god forestillingsevne, skal du nok holde dig fra dette museum, som er verdens eneste af sin slags. På Meguro Parasitological Museum i Tokyo kan du nemlig komme helt tæt på de mange forskellige parasitter, der har gjort det til deres speciale at leve i enten mennesker eller dyre. Ja, leve »i« – ikke hverken »på« eller »af«. Mød blandt andre bændelormen og blodikten, som dagligt lægger flere hundrede æg i sin »vært«. Da parasitter kun kan overleve i værten, kan museet ikke fremvise levende eksemplarer, men du kan se flere end 3.000 slags parasitter i formaldehyd samt lære om deres livscykler. Selvfølgelig er der også en souvenirshop, hvor du bl.a. kan købe T-shirts.
Info: www.kiseichu.org/english.aspx

5. Dårlig kunst, USA

Museum of Bad Art – MOBA – ikke at forveksle med MOMA, der beskæftiger sig med den kvalitetsstemplede kunst og i øvrigt ligger i New York – markedsfører sig som verdens første og eneste permanente galleri helliget dårlig kunst. Museet, der ligger i Boston, åbnede i 1995 i kælderen i den gamle bygning, Dedham Community Theatre, der ellers rummer biografer. Der er løbende udstillet 20 til 40 værker fra museets samling på i alt 400 kunstværker doneret fra nær og fjern. Bl.a. også fra Danmark. »Dog«, et usigneret akrylmaleri er doneret af Elisabeth og Søren Pøckle fra København. »En bemærkelsesværdig fusion af et skianlæg og en ulv«, som MOBA beskriver værket.
Info: www.museumofbadart.org

6. Husk at vaske fingre, Indien
Lokum. Das. WC. Toilet. Kært barn har mange navne – og er udformet i lige så mange varianter. Det kan man ved selvsyn konstatere i Sulabh International Museum of Toilets i New Delhi. Her går man historisk til værks med toilettets udvikling og historie, der kan føres tilbage til Mohenjo-daro 2.500 år før vor tidsregning, hvor arkæologer har fundet levn fra højt udviklede kloaksystemer, der førte spildevand fra husene. Men sjovest er de mere kuriøse og kunstneriske udgaver af toiletter med guld og gesvejsninger.
Info: www.sulabhtoiletmuseum.org

7. Plæneklippere, England
For de fleste handler det bare om at få græsset slået. Nogle tager motionen med og bruger håndklipperen, andre foretrækker de motoriserede varianter. Men der findes entusiaster, der virkelig går op i sagen, og sværger til bestemte mærker, motorer og ydeevner. De kan få deres lyst styret i british Lawnmover Museum i Southport i Lancashire. De mindre dedikerede kan fornøje sig med beundre de kendtes plæneklippere, bl.a. Prins Charles’, samt verdens hurtigste plæneklipper og verdens første solenergidrevne robotklipper.
Info: www.lawnmowerworld.co.uk

8. Hvalpeniser, Island

Mænd med mindreværdskomplekser skal nok overveje en ekstra gang, om de vil besøge Det Islandske Fallos-museum. Her udstilles nemlig flere end hundrede penisser og tilhørende dele fra alle de land- og havpattedyr, der lever i Island og i havet omkring. Vi nævner i flæng 30 hvalpenisser (pukkelhvalens kan blive 3 meter lang), en isbjørnepenis samt 18 sæl- og hvalrospeniser. Men der lever jo også mennesker i Island, kan man indvende? Og her erklæret museet stolt på sin hjemmeside, at man skal har været så heldige at have fået et – fuldt lovligt – gavebevis på et fremtidigt eksemplar fra Homo Sapiens. Man må bare vente på, at det ikke skal bruges mere.
Info: www.ismennt.is/not/phallus/ens.htm 

9. Museum på krykker, Aserbajdsjan
Faktisk er Naphthalan mest kendt som helse- og kurby med speciale i oliebehandlinger. Olien pumpes op nærmest ude i baghaven og varme »sorte« oliebade kan angivelig kurere mangt og meget - især er de effektive mod gigt og psoreasis. Spa-turismen boomede i 1980-erne, men gik helt i stå efter uafhængigheden fra den tidligere Sovjetunion og den efterfølgende konflikt med Armenien om  Nagorbo-Karabakh. Nu er spa-turismen så småt ved at komme i gang igen. Men byen er også hjemsted for et krykkemuseum – en samling af trækrykker, som kurgæsterne under sovjettiden har efterladt,« efter de er blevet kureret af oliebehandlingerne,« som det hævdes.

Kilde: Lonely Planet's 1000 Ultimate Experiences.