8 uforglemmelige cykelture i USA

USA er måske nok kendt som roadtrippenes land, men de høje bjerge, store skove og øde ørkener oplever man nu engang bedst fra cykelsadlen. Her er fire fine cykelture i USA til familien og fire til det aktive par.

Oplev de eventyrlige områder i Grand Teton på cykel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne

Til familien

Under Grand Tetons tinder

I det nordvestlige hjørne af cowboy-staten Wyoming tårner nogle af USA’s mest dramatiske bjerge sig op. De forrevne tinder i Grand Teton rejser sig brat fra den flade prærie, hvor bøflerne vandrer uforstyrrede rundt. Fra hyggelige Jackson går der en cykelsti ind i Grand Teton nationalparken, hvor der er mange perfekte skovturssteder ved de små søer, og der ikke er langt mellem fine naturcampingpladser.

Kombinationen af vilde dyr, konstante spektakulære udsigter, muligheden for camping med lejrbål og et temmelig fladt terræn gør nationalparken meget børnevenlig.

Man kan i teorien cykle gennem hele parken på en enkelt dag, men bruger man tre dage, giver det mulighed for at lade oplevelserne synke ind i stedet for at ræse af sted.

Hvordan

Overnatning: I Jackson er der masser af moteller og hoteller. Prisen starter på omtrent 500 kr. per nat for et værelse. I Grand Teton er der campingpladser. Det koster omtrent 120 kroner for en plads. Bedste rejsetidspunkt: Nationalparken er åben året rundt, men det bedste tidspunkt er mellem juni og september.

Distance: Fra Jackson er der cirka 100 km gennem parken. Man kan snildt bruge 3-4 dage på cyklen. Cykelleje: Der er adskillige steder i Jackson, man kan leje cykler. Hos Hoback Sports (www.hobacksports.com) koster en mountainbike 525 kr. for de første fire dage og 135 kr. per ekstra dag.

Info: nps.gov/grte

Gennem vinlandet

Krydser man over Golden Gate fra San Francisco og fortsætterblot en smule mod nord, kommer man til Wine Country – Californiens skønne vindyrkningsområder, der egner sig særdeles godt til en tur på cyklerne. Her bølger fredelige småveje op og ned i bakkelandskaber i og omkring den berømte Napa Valley med de vidtstrakte vinmarker og fornemme vingårde.

For familien er det nemt at tilpasse dagsetaperne, så de kortere ben også kan være med, da der aldrig er langt til den næste lille by, hvad enten der er tale om Napa, Heraldsburg eller Calistoga. Her er rigeligt med steder at tage en slapper på en af de hyggelige caféer, om sommeren er der farmers markeds med lokale godter, og der er selvfølgelig mulighed for at vinsmage en smule mellem byerne. Vil man tilføje en ekstra krølle på turen, kan man følge rolige Russian River hele vejen til Stillehavskysten.

Foto: Tore Grønne.

Hvordan

Overnatning: Der er rigeligt med overnatning at finde hele vejen, hvad enten du er til moteller, Bed & Breakfast eller camping. Regn med fra 500 kr. for et motelværelse.

Bedste rejsetidspunkt: Man kan for så vidt cykle her året rundt. Sommeren kan dog blive rigtig varm i Wine Country, mens der ofte er tåget ved kysten.

Distance: Turen kan tilpasses efter behov. Cykler man ad Highway 1 tilbage til San Francisco, skal man regne med en uge.

Cykelleje: Der er masser af steder at leje cykler i San Francisco. Tjek f.eks. www.thebikehut.org, hvor det koster 160 kr. per dag for en touring bike.

Info: silveradotrail.com, winecountry.com

I orange nationalparker

Landskaberne omkring ørkenflækken Moab er som skabt til at cykle gennem. Med Utahs adventure-hovedstad som base kan man nemt tilpasse dagenes ture efter børnenes udholdenhed og tålmodighed. Man kan udforske nationalparkerne Arches og Canyonlands, trille langs Colorado-floden, hvor lodrette, orange klippevægge er prydet med oldgamle petroglyffer, og børnene kan måbe over vaskeægte dinosaurfodspor i klipperne, for om aftenen vende tilbage til byens komfort.

Brug en lejebil til at komme fra Moab til startstederne for dagsture og kom højt til vejrs på de flade klippebjerge i Canyonlands, hvor cyklingen stadig er ganske overkommelig.

Hvordan

Overnatning: Der er en bred vifte af overnatningsmuligheder i Moab. Regn med at betale fra omtrent 500 kr. for et motelværelse. Der er campingpladser i nationalparkerne.

Bedste rejsetidspunkt: Forår og efterår er bedst, da midtsommeren er frygtelig varm.

Tid: Man kan fint bruge to dage i Arches samt to dage i Canyonlands. Kør ind i sidstnævnte via den nordlige indgang.

Cykelleje: Chile Pepper Bike Shop udlejer alt, hvad man har brug for fra omtrent 190 kr. per dag. Tjek chilebikes.com.

Info: discovermoab.com, nps.gov/cany og nps.gov/arch.

Med vinden langs Stillehavet

I det nordlige Oregon finder man en strækning af den berømte Highway 1, hvor fredelige kystveje det ene øjeblik passerer langs brede, hvide sandstrande og det næste klatrer højt op på kystklipperne med udsigt ud over havet og ned til søløver, der slikker sol.

På statens nordvestligste tip ligger den hyggelige by Astoria med sine farverige victorianske træhuse, herfra bliver hvide sandstrande erstattet med skovklædte skråninger, og ude i havet rager bastante klippeformationer op af de skummende bølger.

Turen foregår på en designeret cykelrute, og der er fine forhold – f.eks. kan man trykke på en knap, inden man ruller ind gennem en af de mange tunneller på turen, og et lyssignal ved indgangen til tunnelen begynder at blinke, så bilister ved, man er derinde.

Turen er for hård til de helt små børn, men perfekt til børnefamilien, der ikke er bange for en udfordring. Og så blæser vinden stort set altid mod syd ned langs Stillehavet, så man kan godt se frem til medvind.

Foto: Tore Grønne.

Hvordan

Overnatning: Der findes en lang række meget fine statsparker ned langs kysten, hvor man som cyklist kan overnatte for en slik. Der er også rigeligt med moteller og hoteller langs kysten.

Bedste rejsetidspunkt: Sommerhalvåret er bedst egnet, men vær forberedt på, at det kan regne året rundt.

Tid: Regn med en uges tid til at cykle de omtrent 340 km fra Astoria til Oregon Sand Dunes Recreation Area.

Cykelleje: Portland bliver ofte betegnet som USA’s cykelby nummer et, og der er et væld at steder at leje cykler. Prøv f.eks. Everybodys Bike Rentals, hvor en uges cykelleje koster 500 kr.

Info: Søg på »Coastal Bike Route« på oregon.gov – her finder man en fin brochure med kort og info om turen.

Til det aktive par

Mod syd i Californien

Syd for San Francisco finder man en af USA’s smukkeste kyststrækninger i form af Highway 1. Vejen klistrer sig nogle steder til Stillehavskysten, andre steder snor den sig ind i landet. I Santa Cruz er der surfere i bølgerne, i lille Monterey kommer John Steinbecks klassiske romaner fra området nærmest til live, og i Carmel by the Sea, hvor Clint Eastwood engang var borgmester, kan man stoppe og shoppe med de rige.

På den fine 17 mile Drive er der panoramaer ud over havet og udsigt til paladserne, hvor de ultrarige bor. Kyststrækningen ved Big Sur er øde, storslået og kuperet. Vandfald plasker direkte ned i Stillehavet, og søløver pruster i solen på stranden. Længere mod syd venter Santa Barbara med sine palmestrande samt godbidder og kolde Margaritas på mexicanske restauranter.

Hvordan

Overnatning: Der er flere fine statsparker undervejs med fine, billige campingpladser. Derudover er der moteller og hoteller med jævne mellemrum ned langs kysten, på nær på strækningen efter Big Sur, hvor der kan være langt mellem overnatningsmulighederne.

Bedste rejsetidspunkt: Highway 1 kan cykles året rundt.

Tid: Regn med omtrent en uge til at cykle fra San Francisco til Santa Barbara.

Cykelleje: Der er masser af steder at leje cykler i San Francisco. Tjek f.eks. thebikehut.org, hvor det koster 160 kr. per dag for en touring bike.

Info: Lonely Planet udgiver Cycling USA: West Coast, der har en detaljeret beskrivelse af ruten. På adventurecycling.org finder man et detaljeret cykelkort over ruten.

Blandt gejsere og bisoner

Verdens første nationalpark, Yellowstone, byder på sublim cykling i smukke landskaber, hvor spændingen lurer omkring hvert et hjørne i form af muligheden for at spotte bisonokser, bjørne, ulve, bjerggeder og meget mere. Der er aldrig mere end en halv dag mellem store oplevelser, hvadenten der er tale om boblende mudderpøle, spruttende gejsere og vandpytter i bizarre regnbuefarver eller om panoramaudsigter fra bjergpas.

Vejene i Yellowstone består af to loops, et sydligt og et nordligt, der kan kombineres til et stort ottetal på i alt omtrent 300 kilometer, hvor alle højdepunkterne i parken bliver oplevet. Cyklingen er enormt varieret, der er ikke en kedelig strækning, men der er udfordringer for selv de hærdede i form at for eksempel den 22 km lange opstigning fra Tower-Roosevelt til Dunraven Pass, hvor vejen stiger 800 meter.

På det sydlige loop er der en fin rabat at cykle i, mens der er strækninger på det nordlige, hvor vejen er lidt smallere.

Foto: Tore Grønne.

Hvordan

Overnatning: Der er adskillige campingpladser i Yellowstone, der alle har specielle pladser til folk, der kommer til fods eller på cykel (hiker/biker camping). En plads koster omtrent 50 kr. per nat.

Bedste rejsetidspunkt: Yellowstone er først snefri engang i maj, og vejene forbliver åbne til engang i oktober. Kan man undgå juli og den værste trafik, er det at foretrække.

Tid: Cykler man hele vejen parken rundt, skal man regne med 4-7 dage, hvis man også vil have tid til at stoppe og nyde naturseværdighederne under vejs. Nøjes man med et af de to loops, kan man nøjes med tre dage.

Cykelleje: Der er masser af steder i Jackson, der udlejer cykler. Hos Hoback Sports koster en mountainbike 525 kr. for de første fire dage og 135 kr. per ekstra dag.

Info: www.nps.gov/yell

På to hjul i bibelbæltet

At cykle i Arkansas er ligeså meget en kulturel oplevelse som en naturoplevelse. I en af verdens ældste bjergkæder, The Ozarks, spreder store skove sig over de bløde bakker, og kirker – med baptister, metodister, 7. dags adventister og Jehovas Vidner – ligger langs vejen, ligesom man kommer forbi små landbutikker, hvor inventaret sidst blev skiftet i 1950’erne.

Arkansas er udkants-USA, med alt, hvad der følger med af kristen konservatisme, kærlighed til våben og fattigdom – men også gæstfrihed. Man er garanteret masser af spændende samtaler, og så er cyklingen ikke bare fin, især om efteråret, hvor træernes blade gløder, den er også særdeles udfordrende med masser af stejle stigninger. Gå ikke glip af fine Eureka Springs og den smukke natur omkring Ponca og Buffalo River.

Hvordan

Overnatning: Der er flere statsparker med fin, billig camping. Ellers er der små moteller og hoteller i småbyerne.

Bedste rejsetidspunkt: Efteråret, hvor bladene skifter farve, er bedst. Sommeren er også fin, men varm.

Tid: På en uge kan man nå en fin rundtur (f.eks. Branson – Eureka Springs – Ponca – Jasper – Sand Gap – Buffalo River Point Access – Branson) på små 500 km.

Cykelleje: Man kan leje cykler for små 150 kr. per dag hos White River Kayaking i Branson.

Info: ozarkmountainregion.com

Ad Million Dollar Highway

I det sydvestlige hjørne af Colorado, staten, hvor bjergkæden Rocky Mountains breder sig over næsten samtlige kvadratkilometer, finder man Million Dollar Highway, der forbinder den tilbagelænede collegeby Durango med den maleriske mineby Silverton og med lille Ouray, der ligger omgivet af stejle klipper i en smal dal og er kendt for bl.a. sine varme kilder.

En smal vej klinger sig til den lodrette bjergside, fører over flere udsatte bjergpas og ned i dale, hvor man kan være heldig at spotte vilde elge. Der er ikke mere end 115 kilometer hele vejen fra Durango til Ouray, men det, der ikke er i distance, er der til gengæld i højdemeter. Og så er det ikke for folk med højdeskræk: Har man problemer med at cykle langs afgrundsdybe fald, skal man holde sig væk.

Foto: Tore Grønne.

Hvordan

Overnatning: Der er hoteller i både Durango, Silverton og Ouray, og der er også et par steder at campere undervejs.

Bedste rejsetidspunkt: Forår, sommer eller tidligt efterår er de bedste tidspunkter. Tid: Regn med et sted mellem to og fire dage.

Cykelleje: Pedal the Peaks (pedalthepeaks.biz) udlejer cykler for små 150 kr. dagligt.

Info: durango.org og ouraycolorado.com