8 tips til ferien på Algarvekysten

En høj hæk er et must, når man lejer en luksusvilla med familien på Algarvekysten. Så kan familien boltre sig med numsen bar ved den private pool uden at støde nogen.

Når man lejer en luksusvilla med familien får man en fornemmelse af at være langt væk fra alt andet end det aller næreste: Familien, stilheden og den blå himmel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Højrup.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En høj hæk er et must, når man lejer en luksusvilla med familien på Algarvekysten. Så kan familien boltre sig med numsen bar ved den private pool uden at støde nogen. Vi fik ikke spist bacalhau, klipfisk, som man bør, når man er i Portugal. Eller fik særlig mange sardinhas assadas, grillede sardiner, som hører sig til, når man nu er i landets sydligste provins, Algarve.

Næste: 8 tips til ferien på Algarvekysten

Til vores forsvar kan jeg dog nævne, at vi da fik grillet noget kylling på den udendørs grill, og at vi vist også så en slags fisk nede ved stranden i en lille indsø.
Men det var fint. Perfekt. For hele familien havde så uendeligt »utravlt« med at skulle eller burde en masse andet end bare at slappe af og gøre lige nøjagtig, hvad vi havde lyst til, hvilket der var rig mulighed inden for de rammer, vi havde valgt: Et luksushus med egen have og swimmingpool.

Konceptet hedder i Star Tour termer »BlueVillas« og går ud på, at man i stedet for at booke sig ind på et hotel eller et resort, lejer en lækker villa med en høj hæk omkring, hvor man blandt andre gode ting kan vimse rundt med numsen bar uden, at nogen tager anstød af det – og hvor man ikke behøver at slås om at sikre sig en liggestol ved poolen.
Villaen, vi boede i, hedder Villa Lauka i Vale Da Ursa cirka fem kilometer fra stranden ved Albufeira og halvanden kilometer fra Guia.
Selv om området omkring Albufeira er meget turistet, ligger de villaer, der udbydes via Star Tour, lidt afsides, hvilket giver følelsen af, at man er trukket væk fra alle souvenirbutikkerne samtidig med, at der ikke er længere til supermarkeder, strande, restauranter, markeder og butikker end man kan gå dertil.

Villaen kan ikke bryste sig af at være omgivet af super smuk natur, man kan lige ane havet, lidt bjerge og dale mellem de nybyggede hvide huse og golde marker, og kvarteret, hvor 60 procent af husene er ferieboliger, minder mest af alt om en velanrettet, stille villavej i Jylland. Med de undtagelser, at mange af husene er bygget i en forskellig arkitektur – fra det flade, minimalistiske til det mere antik-inspirerede som Villa Lauka med antikke skulpturer i både haven og stuen, samt det arsenal af sikkerhedsgitre, alarmer og låse, som villaerne er udstyret med. De mange sikkerhedsforanstaltninger skal ifølge udlejerne ikke ses som et udtryk for, at der er meget kriminalitet i området, men som foranstaltninger, der primært har til sigte at skabe tryghed hos gæsterne. Det anbefales, at man låser helt af, når man forlader villaen samt om natten.
Hverken den manglende naturoplevelse eller sikkerhedsgitrene gør imidlertid indhug i den fornemmelse af »privathed«, som vi kom efter.

Hækken er høj nok til, at det mest af alt er den blå himmel og solen og udsigten til ens ungers glade ansigter, der trænger sig på, når man slapper af ved poolen. Og så er der også noget vanvittig hyggeligt i et par gange om dagen at storme ud af havelågen for at hilse på en flok får, der bliver drevet til og fra de græsfattige marker, der strækker sig rundt om huset. Og igen, nogle gange er det bare så befriende ikke at skulle eller burde forholde sig til noget større – end ikke en god udsigt – men kun koncentrere sig om det, der er lige foran næsen: Børnene, kæresten, de tre værelser, de tre badeværelser, de to terrasser, den udendørs grill, de kolde Sagres-øl fra det velekviperede køkken, den store stue, pejsen, karbadet. Og alt det praktiske – vaskemaskinen, opvaskemaskinen, og tv’et med kun portugisiske kanaler...

Hvis man som vi har helt små børn, behøver man heller ikke tænke på, at den ene voksne skal trække sig langt væk fra resten af »flokken«, når de små skal have en pause fra den stærke eftermiddagssol eller en middagslur, for det kølige og skyggefyldte hus ligger lige der, hvor alle er, så det giver ikke det store afbræk i samværet. Og så er det altid både hyggeligt, familiært og afslappende, at man selv kan lave mad og ikke er tvunget til at proppe familien på fem ind i den lejede bil hver aften for at spise på restaurant.
Specielt når man er i et land som Portugal, der har mange gode friske råvarer, og når man bor i et område, hvor der er flere supermarkeder med et stort og varieret sortiment af madvarer lige i nærheden. Lokale oste, frisk mælk på glasflaske, grøntsager, frugt, fisk, kylling.

En anden god ting ved denne ferieform er, at man kan vælge en villa, der tilgodeser de behov og ønsker, man måtte have. Det er muligt at vælge en villa, der ligger naturskønt, hvis man fordrer det, eller en, der tilgodeser ens families behov. Vi lærte i hvert fald, at vi næste gang skal finde en villa, hvor swimmingpoolen er afskærmet med et lukket hegn, så vi ikke hele tiden skal sidde og være nervøse for, at vores to år gamle datter falder i swimmingpoolen, når hun leger i haven. Der er villaer i kataloget, hvor poolen er indhegnet, og det er derfor vigtigt, at man for sig selv og hinanden får defineret ens behov, inden man bestiller.

Noget nær et must er det også at leje en bil. Det understøtter fornemmelsen af, at man er på egen hånd, det gør alting meget nemmere og giver mulighed for at tage på opdagelse i den smukke natur, som Algarve byder på inden for ganske korte afstande. Vi bestilte bilen gennem rejsebureauet hjemmefra, og hentede den i lufthavnen, da vi landede i Faro på Algarve. Her får man et pædagogisk kort stukket i hånden, der hjælper en den korte vej ad motorvejen fra lufthavnen til Albufeira og til den udlejer, der står for administrationen af villaen. Hos udlejeren får man udleveret en nøgle samt et endnu mere letforståeligt kort, som viser vej til villaen. Man kan her desuden få hjælp til praktiske ting, der måtte opstå, samt få gode ideer til udflugter.

Og dem er der mange af. Udflugter, oplevelser og opdagelser. Algarve lever fuldt ud op til sit rygte som meget familievenligt, fordi man ikke behøver at drage ud på opslidende lange ture med tre utålmodige og svedige børn på bagsædet for at nå lange strande, klipper, grotter og bjerge, naturparker, golfbaner, øko-cykelruter, historiske byer, kæmpe badelande, »Lille Venedig« eller for den sags skyld helt andre lande – Spanien.
Alle sammen oplevelser, der kan nås fra morgenmaden er spist og morgendukkerten i den private pool er taget, til solen begynder at lægge sig til ro i horisonten, og man tænder op for den private grill til en gang kylling på terrassen til cikadernes sang.
Alting i ly af den høje hæk og fornemmelsen af at være langt væk fra alt andet end det aller næreste.

Næste: Se 8 tips til ferien på Algarvekysten