8 rutsjebaner med rekorder

Vilde, vanvittige og alle med en plads i rekordbøgerne. USA er de vilde rutsjebaners land, se otte af de højeste, længste, største og hurtigste rutsjebaner med og uden vand

Maverick er en ny slags rutsjebane for Cedar Point, med sit højeste punkt på kun 32 meter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew 94_flickr

USA’s højeste freefall vandrutsjebane

Som den står der, komplet med falsk sne og kun muligt at komme op til med en skilift, vil de fleste formentlig kortvarigt overveje, om det virkelig er en god idé at begive sig ud i skihop kun iført badetøj. Bare rolig, selv om der er ”sne” på toppen, er vandet opvarmet. 

Selve banen Summit Plummet, som ligger i Disneyworld i Florida, er designet sådan, at man farer nedad i 120 meter, hvorefter man kastes ud over kanten i noget, der føles som et frit fald, men i virkeligheden blot er en ekstrem stejl bakke på 30 meter, og lander med et gigaplask i bassinet nedenunder. 

www.disneyworld.com

 

Verdens ældste rutsjebane 

Leap-the-Dips i Lakemont Park i Pennsylvania er ikke bare en forlystelse, det er et stykke historie. Trærutsjebanen blev bygget i 1902 og er dermed indehaver af titlen som verdens ældste stadig-i-brug rutsjebane. En tur i Leap-the-Dips er ikke en hårrejsende oplevelse, topfarten er bare 16 kilometer i timen, og højeste punkt på banen er blot 14 meter over jorden.

www.lakemontparkfun.com

 

USA’s største samling af rutsjebaner

Det kan godt være en bestemt forlystelsespark har verdens største rutsjebane, men hvis det i store træk er parkens eneste trækplaster, er fornøjelsen jo ret hurtigt overstået. Sådan er det ikke i Cedar Point i Ohio, som har rekorden som den park i verden med flest rutsjebaner. 

17 af slagsen kan man kaste sig ud i, to af dem i træ, resten af stålmodellen. Den vildeste er Wicked Twister, som har en topfart på 115 kilometer i timen, mens man i Magnum XL-200 tordner rundt på en bane 60 meter over jorden. 

Cedar Point mister dog titlen som parken med flest rutsjebaner senere i år, når forlystelsesparken Six Flags Magic Mountains åbner sin 18. rutsjebane. 

www.cedarpoint.com

 

Verdens første ”robot-bane”

Da Harry Potter parken i Universal Orlando Resort i Florida åbnede i sommeren 2010 var det med verdens første eksemplar af en rutsjebane, hvor man benytter sig af en såkaldt robot-bane teknologi. 

Det fungerer sådan, at passagerne placeres i iPod-lignende kapsel, som er monteret på en robot-arm, der drejer og svinger op og ned og rundt, sådan at det føles som om man vitterlig ér i Potter-universet – flyver rundt i Hogwarts, møder de onde Dementors, og bliver fanget i en Quidditch kamp. 

Robot-teknologien bruges også i andre forlystelsesparker, men denne er en skridt mere avanceret, idet selve robotarmen ikke er stationær, men bevæger sig frem og tilbage på skinner, så fornemmelsen af vægtløshed er endnu mere virkelighedstro. 

www.universalorlando.com