5 x vinsmagning i Andesbjergene

I den argentinske provins ligger vingårdene side om side. Det er en stor oplevelse at tage på vintur på gårdene, som byder på aktiviteter som vinhøst, ridning og picnic.

Bodegas Salentein ligger op ad de sneklædte bjerge med udsigt over vinmarkerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økologiske druer

Hvad: Til vinhøst
Hvor:  Bodega Cecchin i byen Maipú

Tankerne falder nemt på gamle sort-hvide-film, hvor piger i blomstrede kjoler skyder vinhøsten i gang ved at danse barfodet i trækar fyldt med vindruer, når man besøger den økologiske vingård Cecchin. Her, hvor druerne aldrig har mødt pesticider eller kemikalier, og håndkraft, hestevogne og hakker er vejen frem, når vinstokkene skal plejes, og druerne plukkes. Kontakter man den familiedrevne gård før sit besøg, kan man være med til at høste druerne.

Vinmarkerne vandes med smeltevand fra Andesbjergene og beskyttes af fersken- og blommetræer, der står ved vinrækkerne og agerer fluepapir for insekter. Vinsmagning og vintur koster 30 kr., mens en overnatning på et af de tre værelser koster 400-500 kr. Bliver man sulten, byder vingårdens restaurant på økologisk mad under et stort nøddetræ. Man kan leje cykler på gården, så det er et oplagt sted at starte en vintur i Maipú-området.

Info: bodegacecchin.com.ar
 

Vin i gamle dage

Hvad: På vinmuseum
Hvor: Bodega Rual i Maipú

Bodega La Rural har sine aner tilbage til den italienske Rutini-familie, som i 1885 plantede vinstokke her. På vinturen, der er gratis, kommer man først til vingårdens museum, der bl.a. viser hvordan druerne dengang blev presset gennem koskind eller med fødderne i store kar. En tradition, som kan opleves til den årlige vinhøstfestival, hvor hver region kårer en vinprinsesse, der alle dyster om at blive årets vindronning. Vinturen på La Rural runder derefter vinmarkerne og de store metaltanke, hvor vinen lagres.

Her ser man også store bjerge af drueskind og kerner, som bruges til balsamico og grappa. Turen slutter mellem store,gamle trætønder, hvor man gratis kan smage mellemklassevinen »Museo« eller de ældre vine fra Valle de Uco-dalen for 40-280 kr. pr. glas. Har man lyst til at slutte med en bid mad, kan man besøge naboen »A La Antigua« som producerer chokolade, marmelader, oste, oliventapanader, honningvin m.m.

Info: bodegalarural.com.ar
 

Bobler i lange baner

Hvad: På rundtur i vinkælder
Hvor: Bodegas Chandon, Luján de Cuyo

Er man vild med bobler, må man ikke gå glip af en vintur på Bodegas Chandon, der producerer mousserende Chandonvine, der har rødder i en af verdens største champagneproducenter, Möet et Chandon. Vingårdens bodega er glamourøst indrettet i stil med det image, som vinen har. Vinturen starter med en film om, hvordan franskmænd og franske munke for 265 år siden fandt frem til at lave den mousserende vin, Champagne, og hvordan den siden kom til Argentina.

Senere bevæger man sig ned ad trapperne til stedets vinkælder, hvor flasker i stribevis står med bunden i vejret som et led i udviklingen af de sprudlende bobler. Der er en hyggelig restaurant på vingården, som allerede høster sine druer i januar og februar for at sikre, at de ikke er for sukkerfyldte, da det skader udviklingen af bobler. Vintur med smagning af tre vine koster 30-100 kr. afhængig af vinens kvalitet.

Info: bodegaschandon.com.ar og bodegaschandon.com.ar/chandon
 

Prestige-vin

Hvad: Hestetur og tango i vinmarkerne
Hvor: Clos de los Siete, Vista Flores

De smukkeste omgivelser finder man i Valle de Uco-dalen syd for Mendoza by. Her har franske Michel Rolland købt 815 ha land sammen med syv andre vinproducenter, der tilsammen har fem vingårde for foden af Andesbjergene. Den største er Monteviejo, og den mest moderne er DiamAndes. Blandingsvinen Clos de los Siete er den mest kendte. Den indeholder fem forskellige druer med den søde Mendoza-drue Malbec som den dominerende.

Argentinske druer i Mendoza nyder godt af at ligge i læ for Andesbjergene og regnen, der falder på den chilenske side af bjergene og efterlader et tørt og solrigt klima. En vintur på en eller to af vingårdene koster 120 kr. med vinsmagning, og 400 kr. med frokost og vin. En overnatning koster op til 2.300 kr. med alt – også mulighed for at lære at danse tango eller tage en tur rundt i området på hesteryg.

Info: monteviejo.com, diamandes.com og cuvelierlosandes.com
 

Vin, kirke og galleri

Hvad: Vin og kultur i bjergtagende omgivelser
Hvor: Bodegas Salentein i Valle de Uco

Bedst beliggenhed har Bodegas Salentein. Den ligger op ad de sneklædte bjerge med udsigt over vinmarkerne, hvor man for enden af vinrækkerne finder en lille rosenbusk. Tidligere mente man, at roserne beskyttede druerne mod insektsværme, som i stedet ville styre mod roserne. Det er ført videre til i dag – måske i mere symbolsk form – for man ser rosenbuske i alle farver og størrelser i Mendoza. Bodega Salentein har restaurant,  galleri med moderne argentisk kunst og en lille trækirke, som giver rum for meditation.

Vinsmagning af tre vine koster 60-140 kr., og på vinturen kommer man også forbi galleriet. Stedet tilbyder en vifte af aktiviteter fra picnic i bjergene og privat vinsmagning til vinkursus og kokketimer. Det lille hotel Posada Salentein har en af de smukkeste udsigter i området. En overnatning i et dobbeltværelse med morgenmad, tre-retters aftensmad og dertil hørende vine samt vintur koster 1.600 kr.

Info: bodegassalentein.com

Læs også: Pallesens romerske perler